Cooking ideas
Το Φθινοπωρινό γλυκό του κουταλιού είναι το σταφύλι!

Το φθινοπωρινό γλυκό του Σεπτεμβρίου είναι το γλυκό σταφύλι κουταλιού, καθώς τότε ωριμάζουν τα αμπέλια και βρίσκουμε άφθονα φρέσκα, ζουμερά σταφύλια.
Υλικά :
1 κιλό ρόγες σταφυλιού (μοσχάτο ή σαμιώτικο, χωρίς κουκούτσια κατά προτίμηση) 700 γρ. ζάχαρη 1 ποτήρι νερό 1 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 μικρό κομμάτι φλούδα λεμονιού (προαιρετικά) 1 βανιλίνη ή 1 βανίλια Εκτέλεση 1. Πλένουμε καλά τις ρόγες και αφαιρούμε κοτσάνια/κουκούτσια. 2. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. 3. Προσθέτουμε τα σταφύλια και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά. 4. Ξαφρίζουμε τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια. 5. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι (περίπου 30–40 λεπτά). 6. Προς το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τη φλούδα και τη βανίλια. 7. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Το γλυκό πρέπει να έχει πηχτό σιρόπι, ώστε να μη «τρέχει» στο πιάτο.