Fashion

Το ‘Μint’ στο Κολωνάκι είναι μια υπέροχη μπουτίκ με παριζιάνικο αέρα!

Τσάντες παπούτσια και ένα μαύρο ταγιέρ Chanel από αυτά που αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της ντουλάπας. Η Μάρθα Ιωακειμίδη είναι μια πολύ όμορφη, κομψή και ντελικάτη γυναικά και είναι η ψυχή του μαγαζιού. Όλα ξεκίνησαν απ’ το προσωπικό της μεράκι και το πάθος της για τη μόδα. Της άρεσε και της αρέσει να ψάχνει ακούραστα για μοναδικά κομμάτια. «Πόσο να φορέσεις ένα ρούχο; Πόσο να κρατήσεις μια τσάντα;» μου λέει με το αφοπλιστικό της χαμόγελο και προσθέτει «Όταν κάτι κάνει τον κύκλο του, θες να αποκτήσεις κάτι άλλο. Άρα τα ρούχα και τα αξεσουάρ είναι θεμιτό να αλλάζουν χέρια. Κάτι δίνεις, κάτι καινούργιο παίρνεις». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το Mint.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Βαρέθηκες ένα επώνυμο ρούχο που το έχεις διατηρήσει σε καλή κατάσταση; Το πας στο Mint και αν τους αρέσει το αγοράζουν επί τόπου -και εσύ αγοράζεις κάτι άλλο. Ένας τρόπος να ανακυκλώνεται η μόδα. Οι κομψές Παριζιάνες το κάνουν χρόνια. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να αλλάζεις την ντουλάπα σου, χωρίς να χρειάζεσαι ένα αστρονομικό ποσό. Η Μάρθα το έκανε έτσι και αλλιώς χρόνια πριν ανοίξει το μαγαζί. Έδινε ό,τι δεν ήθελε σε διάφορα market places, στο ebay, σε φίλες.

Το όνομα Mint προέκυψε από το «mint condition» που σημαίνει σχεδόν τέλεια κατάσταση αλλά και από το χρώμα της μέντας. «Ξεκίνησα μόνη μου το 2013 -εν μέσω κρίσης- και αποδείχτηκε καλή κίνηση, γιατί ο κόσμος ήθελε κάπως να “μαζευτεί” και δεν μπορούσαν να ψωνίζουν με τον τρόπο που ψώνιζαν παλαιότερα». Στην αρχή ο κόσμος έμπαινε διστακτικά, δεν είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα τα μεταχειρισμένα. Όταν, όμως, έβλεπαν σε πόσο καλή κατάσταση ήταν τα ρούχα και πόσο δελεαστική ήταν η τιμή. το τόλμησαν. Από στόμα σε στόμα, το Mint έγινε το στέκι των καλοντυμένων.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Η Μάρθα δεν δένεται συναισθηματικά με τα ρούχα και τα αντικείμενα. «Όλη η βιομηχανία της μόδας κάνει στροφή στο recycling. Θεωρώ ότι, τα ρούχα, οι τσάντες, τα αξεσουάρ επιβάλλεται να αλλάζουν χέρια, να ανακυκλώνονται να γίνονται κάτι άλλο, να πηγαίνουν σε άλλο κάτοχο. Κράτησες μια τσάντα, τη χάρηκες, ας την κρατήσει μια άλλη γυναίκα και ου το καθεξής.

Στην Κηφισιά έμεινε αρκετά χρόνια, ο κόσμος την αγκάλιασε, είχε σταθερή πελατεία. Μετά άνοιξε και ένα δεύτερο Μint στο Κολωνάκι και διατηρούσε για ένα διάστημα και τα δυο. Όμως, αυτή η δουλεία είναι πολύ προσωπική, γιατί η Μάρθα είναι η ψυχή του μαγαζιού και στο καλό της γούστο βασίζεται όλο το κόνσεπτ. «Ήμουν σε τρέλα να πηγαίνω Κολωνάκι-Κηφησιά, παραπάνω από μια φορά τη μέρα. Θα έλεγα ότι, ακόμα και τα ρούχα ήταν σε τρέλα απ’ το πάνω κάτω. Δεν λειτούργησε και κράτησα το μαγαζί στο Κολωνάκι, γιατί θέλω να μπορώ να δίνω το όλον της προσοχής μου και να μη σκορπίζομαι».

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

«Το Κολωνάκι έχει πιο ετερόκλητο κόσμο και μ’ αρέσει αυτό. Δουλεύω πολύ και με τουρίστες, που έρχονται στο μαγαζί στοχευμένα για να βρουν vintage. Περισσότερο από οτιδήποτε φεύγουν οι τσάντες και μετά τα ρούχα. Στα παπούτσια θέλει τύχη να βρεις το σωστό νούμερο».

Η Μάρθα Ιωακειμίδη είναι η «ψυχή» του Mint/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Το μάτι μου πέφτει σ’ ένα ροζ πουλόβερ Chanel. Το αγκαλιάζω ενστικτωδώς σφιχτά μην μου το πάρει μια κυρία που χαζεύει. Το ερωτεύομαι και νομίζω θα είναι κομμάτι-κλειδί στην γκαρνταρόμπα μου. Πολύ προσεγμένες και οι επιλογές σε γυαλιά, όπως και σε κάποια κοσμήματα vintage, αλλά και κάποια πολύ ιδιαίτερα της σχεδιάστριας Κατερίνας Προκοπίου, που, όπως μου λέει η Μάρθα, έχουν γίνει ανάρπαστα και φεύγουν αμέσως.

Στο Mint, κάθε εβδομάδα ρούχα και αξεσουάρ ανανεώνονται. «Μ’ αρέσει κάθε φορά που έρχεσαι να βρίσκεις και κάτι άλλο» τονίζει η Μάρθα.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Την ρωτάω αν τις φέρνουν επώνυμες τσάντες που δεν είναι γνήσιες και πάνε να στις περάσουν για αληθινές. «Ναι, συμβαίνει συχνά και είναι αμήχανο. Όταν τους λέω λυπάμαι δεν είναι γνήσια, μοιάζει να μην το γνωρίζουν. Δικαιολογούνται ότι τους την έφερε κάποιος δώρο και εκπλήσσονται. Μου έχουν συμβεί ένα σωρό ευτράπελα. Να διεκδικούν τσάντες που έχουν πουλήσει. Να θέλουν διαφορετικά χρήματα από αυτά που με υπογραφές συμφωνήσαμε. Ευτυχώς σε όλα κρατάω αποδείξεις. Όλα αυτά με διασκεδάζουν, γιατί, τελικά, ένα μαγαζί είναι και μια μικρογραφία της κοινωνίας, θα τα δεις όλα. Συνήθως, έχω να κάνω με λογικές γυναίκες, που ξέρουν τι θέλουν και είναι πολύ ευχαριστημένες με αυτήν την ωραία ανταλλαγή -αντικειμένων και ενέργειας».

bovary.gr

Back to top button
Close
Close