Lifestyle news

Το μαγικό σαλέ εκατομμυρίων της λίμνης του Άινταχο!

cCall, Άινταχο! Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σε φυσική ομορφιά θέρετρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Βορειοδυτικό άκρο της χώρας, σε κοντινή απόσταση από τον Καναδά και σε υψόμετρο 1.500 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Με κυρίως χειμερινό τουρισμό, καθώς είναι από τις περιοχές που δέχονται μεγάλες ποσότητες χιονιού, το McCall, μία πόλη περίπου 2.500 κατοίκων, δημιουργήθηκε από ξυλοκόπους που έψαχναν την τύχη τους στα αιωνόβια δάση της περιοχής αλλά που την εγκατέλειψαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Από την εποχή εκείνη και ενώ ο περισσότερος από τον τοπικό πληθυσμό αποτελούνταν πάντα από ινδιάνους, ξεκίνησε η μεγάλη ανάπτυξη των χιονοδρομικών εγκαταστάσεων, οι οποίες πάντως υπήρχαν για χρόνια στην περιοχή, ακόμα και πριν τον πόλεμο και προσέλκυαν μόνο την ελίτ.
Η McCall οφείλει την τουριστική της ανάπτυξη και στη λίμνη Payette, στο νότιο άκρο της οποίας είναι εγκατεστημένη και που γύρω της έχουν αναπτυχθεί μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις όπως το McCall Golf Club, ένα από τα πιο όμορφα γήπεδα γκολφ στον κόσμο αλλά και πλήθος σχολών για υδάτινα σπορ και φυσικά αλιείας αφού εδώ οι πέστροφες και οι σολομοί ζουν σε μεγάλη αφθονία.

Η λίμνη Payett προσφέρει όλο το χρόνο στους επισκέπτες της την μοναδική εμπειρία της ζωής μέσα σε ένα περιβάλλον που είναι από τα πιο παρθένα -κάποια ακόμα και ανεξερεύνητα- στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς την περιβάλλουν εθνικοί δρυμοί και πάρκα, ενώ και η οικιστική ανάπτυξη στις όχθες της, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις, εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
Στις όχθες της λίμνης κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια κάποιες από τις ομορφότερες κατοικίες, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκμεταλλευόμενες και τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία των υλικών που εκτός από αισθητική μπορούν πλέον να προσφέρουν προστασία και ασφάλεια σε ένα περιβάλλον το οποίο κάποτε ήταν εχθρικό για τον άνθρωπο.
Μία από αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις κατοικιών αποτελεί η βίλα «Cliff House», ένα δημιούργημα της αρχιτεκτονικής ομάδας McCall Design & Planning που εδρεύει στην περιοχή και ειδικεύεται στις κατασκευές σαλέ.

Πρόκειται για μία ονειρεμένη κατοικία τριών επιπέδων, χτισμένη στην κυριολεξία στην άκρη ενός γκρεμού, λίγων πάντως μέτρων αλλά στις όχθες της λίμνης Payett και πάνω σε τεράστιους γρανιτένιους ογκόλιθους, ένας από τους οποίους εισχωρεί ακόμα και μέσα στο σπίτι. Η βίλα είναι ουσιαστικά χτισμένη στην πλαγιά, μέσα σε δασικό όγκο και είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο που τις βραδινές ώρες, χωρίς φώτα, δύσκολα μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει. Και με το φως της ημέρας όμως, δένει τόσο αριστουργηματικά με το περιβάλλον που θαρρείς ότι είναι φυσικό του δημιούργημα.
Εξαιτίας του επικλινούς εδάφους, η αρχιτεκτονική ομάδα δημιούργησε τρία οριζόντια γερά επίπεδα πάνω στα οποία στηρίζεται ο κάθε όροφος της κατοικίας, στην οποία εισέρχεται κανείς από το μεσαίο μέσω ιδιωτικής οδού που συνδέει το ακίνητο με τον επαρχιακό δρόμο.

Η «Cliff House» συνδυάζει υπέροχα το ξύλο με το γυαλί και το τσιμέντο, με ένα είδος σκυροδέματος όμως που επειδή έχει το ίδιο χρώμα με τους γρανιτένιους ογκόλιθους της περιοχής γίνεται ένα με το περιβάλλον και δεν ξενίζει καθόλου. Τα τρία επίπεδα της κατοικίας δεν είναι το ένα πάνω από το άλλο αλλά «κατεβαίνουν» στην μαεστρικά στην πλαγιά και συνδέονται μεταξύ τους με μεγάλες η μικρότερες σκάλες, ενώ όλη η κατοικία περιλαμβάνει μεγάλες τζαμαρίες από τις οροφές ως τα ξύλινα δάπεδα προσφέροντας τη μοναδική εμπειρία του «μέσα-έξω» στους φιλοξενούμενους της.
Η βίλα στη λίμνη Payett διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια, με την κυρίως κρεβατοκάμαρα να βρίσκεται στο μεσαίο επίπεδο και να μοιάζει όπως λέει η αρχιτεκτονική ομάδα με «δεντρόσπιτο για μεγαλύτερα παιδιά», ενώ οι άλλες τέσσερις κρεβατοκάμαρες βρίσκονται στο τρίτο επίπεδο, το υψηλότερο. Η ιδέα πάντως των τριών επιπέδων χαρίζει επίσης στην κατοικία το πλεονέκτημα των βεραντών και των επιπλέον καθιστικών εξωτερικού χώρου ενώ εκτός των άλλων υπάρχει γυμναστήριο, υπόγειο γκαράζ και πολλοί αποθηκευτικοί χώροι.

Από τις φοβερές φωτογραφίες του Gabe Border για την McCall Design & Planning ξεχωρίζουν οι κρεβατοκάμαρες που περιβάλλονται από τεράστιες τζαμαρίες και οι οποίες κόβουν πραγματικά την ανάσα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες με το χιόνι, ενώ πανέμορφο είναι και το καθιστικό του χαμηλότερου επιπέδου που εκτός από την καταπληκτική θέα προς τη λίμνη και το απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο φιλοξενεί έναν από τους τεράστιους γρανιτένιους ογκόλιθους της περιοχής.

instabook.gr

Back to top button
Close
Close