Το Καλαρρύτικο πρόβατο ξεχωρίζει για την ποιότητα κρέατος και γάλακτος

Η κτηνοτροφία αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του πρωτογενούς τομέα, γι’ αυτό και η ενίσχυση και προστασία της πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Πολιτείας, αλλά και των τοπικών φορέων.
Ειδικά στην Ήπειρο η ορεινή αιγοπροβατοτροφία αποτελεί έναν κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας με μεγάλη κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική σημασία και βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας, αλλά και αρκετών ερευνητών από Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.
Τελευταία, έμφαση δίνεται στο Καλαρρύτικο πρόβατο, μία από τις εγχώριες φυλές, που είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου με μοναδικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος και γάλακτος. Εντούτοις, μέχρι σήμερα οι μελέτες της γενετικής δομής και της ποικιλότητας του πληθυσμού της φυλής είναι ελλιπείς, καθώς βασίστηκαν μόνο σε φαινοτυπικά χαρακτηριστικά ή σε μικροδορυφορικούς δείκτες και σε πολύ μικρά δείγματα πληθυσμού με τη χρήση γονιδιωματικών τεχνικών.