Τρίκαλα

Τι συμβολίζει το κολωνάκι στην κορυφή της Τριγγίας

Για έναν «κοινό θνητό» η λέξη «κολωνάκι» δεν σημαίνει τίποτα άλλο εκτός από την ονομασία μιας «κοσμοπολίτικης» συνοικίας στο κέντρο της Αθήνας.

Για τους ορειβάτες, όμως, η λέξη «κολωνάκι» είναι συνώνυμο της κορυφής, του στόχου, του προορισμού. Είναι η αιτία που κινεί τα βήματά τους πάνω στα ψηλά, τ’ απάτητα βουνά.

Κι όταν φτάνουν στην κορυφή, υπάρχει πολλές φορές ένα τσιμεντένιο κολωνάκι να τους υποδεχθεί οριοθετώντας το τέλος του ταξιδιού ή μήπως την αρχή του επόμενου;

Είναι το σημείο όπου ο ορειβάτης, μετά από την κοπιαστική ανάβαση, προσδοκά ν’ ανταμειφθεί με την υπέροχη θέα που απλώνεται κάτω από τα πόδια του. Κι αυτή την «ιερή» στιγμή θέλει να την πάρει μαζί του.

Πόσες φορές, αλήθεια, έχετε φωτογραφηθεί δίπλα στο κολωνάκι μιας κορυφής; Εγώ τουλάχιστον πολλές.

Ποιοι, όμως, κατασκεύασαν αυτά τα τσεμεντένια κολωνάκια, σε τι χρησιμεύουν και γιατί τα τοποθέτησαν στις κορυφές των βουνών;

Τα κολωνάκια αυτά όταν είναι σε καλή κατάσταση έχουν ύψος από 1 έως 1,2 μέτρα. Το σχήμα τους είναι είτε κυλινδρικό είτε παραλληλεπίπεδο και στο πάνω μέρος τους υπάρχει μια μεταλλική πλακέτα.

Οι κατασκευές αυτές ονομάζονται Τριγωνομετρικά Σημεία, τα έχει φτιάξει η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.) και η μεταλλική πλακέτα αναγράφει:

– το όνομα της υπηρεσίας (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού),
– τον τίτλο: ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΟΝ ΔΙΚΤΥΟΝ και
– την χρονιά κατασκευής

Τα βάθρα αυτά βοηθούν στην υλοποίηση του εκάστοτε Ελληνικού Γεωδαιτικού Συστήματος Αναφοράς και είναι πολύ σημαντικά για Τοπογραφικές εργασίες δεδομένου ότι αποτελούν σημεία εξάρτησης και ελέγχου.

Ονομάζονται τριγωνομετρικά σημεία διότι για να βρεθούν οι συντεταγμένες στους στον χώρο χρησιμοποιούνται μέθοδοι τριγωνομετρίας.

Η κρατική υπηρεσία που έχει αναλάβει την φροντίδα για την ίδρυση, συντήρηση, μέτρηση και υπολογισμό των συντεταγμένων και των υψομέτρων του εθνικού τριγωνομετρικού δικτύου της χώρας ήταν και είναι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.).

Back to top button
Close
Close