Τι παίζεται με το λιμάνι του Βόλου;

Τι παίζεται εδώ ρε παιδιά; Ξαφνικά το λιμάνι του Βόλου —που μέχρι πρότινος ήταν απλώς ένα περιφερειακό «γρανάζι» στο χάρτη των μεταφορών— βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς γεωοικονομικού ενδιαφέροντος.
Έγκυρες πηγές μιλούν ανοιχτά: η αμερικανική DFC (Development Finance Corporation), δηλαδή η τράπεζα-εργαλείο της Ουάσιγκτον για επενδύσεις με γεωπολιτικό αντίκρισμα, βάζει στο μικροσκόπιο τον Βόλο. Δεν είναι τυχαίο. Σε μια περίοδο που η COSCO ελέγχει τον Πειραιά και οι κινεζικές ροές περνούν μαζικά από το Νότο, οι ΗΠΑ αναζητούν αντιβαρύτητα. Και ο Βόλος προσφέρεται: μεσαίο μέγεθος, ευέλικτο, με οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους σε καλό σημείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κάτι ψήνεται» σε επίπεδο παραχωρήσεων, επενδύσεων σε υποδομές και αναβάθμισης του λιμένα. Όχι αύριο. Αλλά σύντομα. Και όχι σιωπηλά.
Το ερώτημα είναι ποιος θα πει «ναι», ποιος θα πει «όχι» και –κυρίως– ποιος θα αντέξει το παιχνίδι επιρροών. Γιατί αν το λιμάνι του Πειραιά είναι ήδη γεωπολιτικό εργαλείο, ο Βόλος κινδυνεύει να γίνει το νέο… ταμπλό.