Τρίκαλα

Τελευταίο πέρασμα από την Αγία Αικατερίνη – Πώς την αποχαιρετά ο Δημήτρης Παπαστεργίου (ΕΙΚΟΝΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ)

Mε μια φωτογραφία της μικρής εκκλησίας και την κατεβασμένη πια ταμπέλα της “Βλάχας” ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, αποχαιρετά την Αγία Αικατερίνη Δομοκού. Ενα σημείο, σήμα κατατεθέν, που και ο ίδιος ως Τρικαλινός, είχε πολλές φορές φορές επισκεφθεί και διασχίσει, στην διαδρομή του από τα Τρίκαλα προς την Αθήνα….

Αγ. Αικατερίνη Δομοκού. Τέλος εποχής.
Επί πολλές δεκαετίες, σημείο στάσης στο δρόμο για Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Τελευταίο πέρασμα σήμερα, αφού από αύριο ανοίγει το νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 που παρακάμπτει το σημείο.”

Το πολυπόθητο πράσινο φως για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65 με την κατασκευή του τμήματος Λαμία – Ξυνιάδα άναψε και σε δύο χρόνια το κομμάτι αυτό του δρόμου θα έχει ολοκληρωθεί. Παρακάμπτοντας το “σημείο αναφοράς” της σημερινής διαδρομής.

Την Αγία Αικατερίνη. Το μικρό εκκλησάκι, στο 20ο χιλιόμετρο, λίγο πριν τις στροφές του Δομοκού,  που λειτουργεί ως προσκυνητάρι για τους ταξιδιώτες. Άνθρωποι που σταματούν για λίγη ξεκούραση, για ένα κερί, μια προσευχή αλλά και για ένα γλυκό ή λίγο χαλβά από τη… “βλάχα”.

Τη γυναίκα που για 30 χρόνια υποδέχεται τους οδηγούς στο μαγαζάκι έξω από την εκκλησία. Λίγο πριν το “τέλος εποχής” ας δούμε την ιστορία της Αγίας Αικατερίνης και της κυρίας Βούλας, γνωστής και ως “Βλάχα”.

Αγία Αικατερίνη Δομοκού, το εκκλησάκι των ταξιδιωτών…

“Η πίστις σου σέσωκέ σε, πορεύου εν ειρήνη,
με βέβαιο συνοδηγό την Αγία Αικατερίνη.”

Το γραφικότατο ξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, στη σημερινή του μορφή, αντικατέστησε κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου -δεκαετία του ’30- τα μικρά εικονίσματα (προσκυνητάρια) που χτίστηκαν από οδηγούς δίπλα στο δρόμο, μετά τα συχνά και πολλά ατυχήματα που συνέβαιναν, καθώς ο δρόμος ήταν στενός και τραχύς.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στα χρόνια του Μεσοπολέμου ο δρόμος Λαμίας – Δομοκού ήταν στενός, με κλειστές και επικίνδυνες στροφές, που με το χιόνια του χειμώνα πάγωνε και δημιουργούσε πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Θυμίζουμε ότι αυτός ήταν και ο μοναδικός εθνικός δρόμος Αθηνών – Λαμίας – Λάρισας – Θεσσαλονίκης.
Τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, στα χρόνια εκείνα ήταν λίγα, ενώ τα φορτηγά κυρίως και μετά τα λεωφορεία διέτρεχαν συχνά την επικίνδυνη αυτή διαδρομή.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι οδηγοί αυτών, που είχαν ζήσει αρκετά περιστατικά με δυστυχήματα (από ελαφρά μέχρι θανατηφόρα) και γέμισαν τους δρόμους με εικονίσματα (μικρά προσκυνητάρια) αποφάσισαν να γίνει ένα μεγαλύτερο προσκυνητάρι στη θέση αυτή, στη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης.

Δεν είναι γνωστά ονόματα των πολλών οδηγών που συνεισέφεραν για το έργο αυτό.

Πριν γίνει διαπλάτυνση του δρόμου και εκτελεστούν κάποια έργα σχετικής βελτίωσης της χάραξης σε δύσκολα σημεία όλοι οι οδηγοί, τις παλιότερες δεκαετίες, σταματούσαν στην Αγία Αικατερίνη για ν’ανάψουν ένα κεράκι, να πιουν κρύο νερό από την κρήνη και να ευχηθούν “καλό ταξίδι”.
Μάλιστα δίπλα έγινε και το αναψυκτήριο για να δροσιστούν ή να πιουν έναν καφέ…

Το προσκυνητάρι της Αγίας Αικατερίνης (βρίσκεται στο 20όχλμ. του δρόμου Λαμίας-Δομοκού) ανήκε πάντα στη Μονή Αντίνιτσας.
Όμως το κακό, έχει πάντα τους υπηρέτες του. Τη νύχτα (ώρα 4 π.μ.) από τις 19 προς την 20ή Φεβρουαρίου 2012, πυρκαγιά από άγνωστη αιτία (από κερί, καντήλι ή κάτι άλλο, όπως ανακοινώθηκε), κατέστρεψε το εκκλησάκι ολοσχερώς (και μαζί το διπλανό κατάστημα με τα ζαχαρώδη προϊόντα). Ευτυχώς η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης διασώθηκε. Η ανακατασκευή του ξεκίνησε αμέσως με πρωτοβουλία του Πανοσιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αγαθονίκου και σύντομα αποδόθηκε στους διερχόμενους πιστούς χριστιανούς.

H Mαρία της ξακουστής “Βλάχας” και το δρομολόγιο των… 25 ετών!

Η Βλάχα δεν ήταν μόνο κατάστημα. Ηταν ορόσημο. Η απαραίτητη στάση για τον ταξιδιώτη στις στροφές του Δομοκού. Εκεί για ένα τέταρτο του αιώνα, η κ. Μαρία έστηνε το μαγαζάκι της και περίμενε να εξυπηρετήσει τους περαστικούς.

Το Lamianow την είχε συναντήσει τον χειμώνα του 2022…

Δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, το μικρό μαγαζάκι με όλη την πραμάτεια του όμορφα τοποθετημένη. Γλυκά του κουταλιού, ζαχαρώδη προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, χυλοπίτες, τραχανά, λουκούμια, κουραμπιέδες, μέλι, τοπικά προϊόντα, κουλουράκια, σοκολάτες, μπισκότα και παξιμάδια. Και κυρίως χαλβά Φαρσάλων…


Επιμέλεια : Λίλιαν Χαχοπούλου
Φωτό-βίντεο: Πάνος Κατσώνης


https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Back to top button
Close
Close