Πολιτισμός

Τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής ως μνήμη και ιστορία

Τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής ως μνήμη και ιστορία, παρουσιάζονται στην παράσταση που ανεβάζει για δεύτερη φορά το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων. Οι “Μνήμες  από τη Μικρασία” θα παιχθούν και πάλι, το διάστημα 18 έως 21 Σεπτεμβρίου στον Μύλο Ματσόπουλου στις 21.00.

Μια  παράσταση, πολλές αφηγήσεις ανωνύμων, ένας  κοινός, καθόλου απλοϊκός, λόγος, μυριάδες ζωές και περιοχές και προπαντός η ανάγκη να ξεχαστούν τα περασμένα που δεν παραμέρισε ποτέ την αντίστροφή της, να θυμούνται, να ιστορούν, γιατί είναι ζωντανή πράξη… όπως χαρακτηριστικά  σημειώνει η Έλλη  Παπαδημητρίου στον πρόλογο του α΄ τόμου του έργου της, όπου καταγράφει  γύρω στα εκατό αφηγήματα από τις ειρηνικές μέρες στην Μικρασία, την καταστροφή, ως τον εμφύλιο και τα κατοπινά χρόνια.

Άντρες και γυναίκες, κοινοί άνθρωποι, πρόσωπα θανάτου, κορίτσια, νύφες, ήρωες σμίγουν για να αφηγηθούν χωρίς ηρωισμούς και κούφιους πόνους τα μικρά και μεγάλα, τη ζωή τους αυτούσια, στο ισόγειο του Μύλου Ματσόπουλου, έναν χώρο φορτισμένο με τις μνήμες της  πρώιμης βιομηχανικής εποχής στον τόπο μας, όπως τα εργοστάσια που στελέχωσαν οι μικρασιάτες  με τον ερχομό τους ως πρόσφυγες στην Ελλάδα….

Η παράσταση βασίζεται στον Κοινό Λόγο της Έλλης  Παπαδημητρίου, ενώ ενσωματώθηκαν και  κείμενα  από το μυθιστόρημα της Διδώς  Σωτηρίου “Οι νεκροί περιμένουν”.

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Δημοτικού Θεάτρου συνεχίζοντας την παιδαγωγική και καλλιτεχνική πορεία του στην πόλη μας, για τέταρτη χρονιά, παρουσιάζει μια εναλλακτική πρόταση μπολιάζοντας  τη γνησιότητα και το πάθος των μικρασιατικών φωνών   με  την αυστηρότητα της αρχιτεκτονικής  και τους απόηχους των μηχανών ενός  από τους πρώτους αλευρόμυλους των Βαλκανίων.

Ο πρώτος κύκλος παραστάσεων του Κοινού Λόγου από το Εργαστήρι Ενηλίκων  έγινε τον  περασμένο Μάιο.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν  από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου στον Μύλο Ματσόπουλου στις 21.00.
Είσοδος  5 €, προπώληση εισιτήριων στα γραφεία του Δημοτικού Θεάτρου από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου  9.00 – 14.00. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 24310200090

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αντονέλλα Χήρα, Μαρία Μανθέλα

Σκηνικά: Στέργιος Στάμος

Μουσική επιμέλεια: Αντονέλλα Χήρα

Σχεδιασμός αφίσας: Αφροδίτη Ευθυμίου

Φωτογραφίες- video: Floulis Photographers Studio, Βαγγέλης  Καραλιόλιος

Παίζουν (διπλή διανομή):

Βάσω Βόκα, Σάσα Γκούντα, Ιουλία Κούρτη, Αφροδίτη Μανουσάκη, Νίκος Μάντζιος, Βάσω Μπουλογιώργου, Αχιλλέας Μπουρδούβαλος, Αδαμαντία Νεγρίν, Φωτεινή Σπανού, Εύα Τριανταφύλλου, Εύα Τσαρμακλιώτη, Χρύσα Χαρδαλίδου και

Βάσω Γκουγκαρά, Αφροδίτη Ευθυμίου, Ελένη Ζιούτου, Ίρις Κολτσίδα, Αθανάσιος Μάργαρης, Αναστασία Μελισσοπούλου, Γεωργία Μπουροκώστα, Όλγα Οικονόμου, Ρωσσάνα Παπαθέου, Στέλιος Στεφάνου, Αλίνα Τζιουρουμία. Συμμετέχει και η Βάσω Μπούκα.

Θερμές ευχαριστίες στην “Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων” για την παραχώρηση των ενδυμασιών.

 

Back to top button
Close
Close