TravelΕιδήσεις

Τα ωραιότερα πράγματα που θα κάνεις πριν και μετά την παράσταση στην Επίδαυρο

Επίδαυρος είναι ένας τόπος που αν μία φορά αποφασίσεις ότι δεν θα τον ζήσεις ως εκδρομή μόνο για να δεις μία παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με έναν καφέ πριν, μια μπουκιά μετά κι έπειτα επιστροφή στην Αθήνα, σίγουρα θα σε κάνει να επιστρέφεις σε αυτόν. Με τους θεατρόφιλους, είναι η καθιερωμένη ανάπαυλα πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, για μία δύο μέρες και κάθε φορά η εμπειρία αυτού του τριημέρου σε γεμίζει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Επίδαυρος: Πώς θα πας εκεί ξεκινώντας από την Αθήνα

Δύο ώρες και 125 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα βρίσκεται η Επίδαυρος και μπορείς να βρεθείς σε αυτή είτε με το αυτοκίνητό σου είτε με ΚΤΕΛ (τα δρομολόγια είναι συχνότερα για το κοντινό Ναύπλιο αλλά υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια και για την Επίδαυρο. Μπορείς να πάρεις περισσότερες πληροφορίες στο 210 4179444).

Τρία χωριά δύο θέατρα

Αυτό που ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί «Θέατρο της Επιδαύρου» είναι εκείνο που βρίσκεται στην πραγματικότητα κοντά στο χωριό Λυγουριό. Στο χωριό της Παλαιάς Επιδαύρου θα βρεις το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, που είναι επίσης αρχαιολογικό μνημείο, της ίδιας περίπου εποχής με το «διάσημο» θέατρο και που θα το φτάσεις κάνοντας έναν μαγικό περίπατο δίπλα στη θάλασσα. Η περιοχή διαθέτει και το χωριό Νέα Επίδαυρος που παρόλο που δεν έχει θέατρο έχει μια συμπαθητική παραλία για τις βουτιές σου όμως, καθώς και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντ ος κι ένα Βενετσιάνικο Κάστρο με σπουδαία θέα.

Επίδαυρος δεν είναι μόνο το θέατρο

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δεν είναι μόνο ένα θέατρο που χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα, αλλά ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος που αξίζει να επισκεφθείς μία φορά στην ολότητά του. Το Θέατρο ήταν μέρος του Ασκληπείου, του σημαντικότερου θεραπευτικού κέντρου της αρχαιότητας. Το σύνολο του μνημείου από το 1988 ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Το θέατρο χρησίμευε για τη διασκέδαση αλλά και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, ενώ φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Ίσως αυτή τη φορά πηγαίνοντας στην Επίδαυρο για περισσότερες ημέρες, να μπορέσεις να αφιερώσεις τον χρόνο που πρέπει για να περιηγηθείς τον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο. Μέσα σε αυτόν θα βρεις και το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου, που φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ασκληπιείο και στο Θέατρο.

Αξιοθέατα πάνω και κάτω από την θάλασσα

Τα αξιοθέατα της περιοχής δεν εξαντλούνται στο Αρχαίο Θέατρο. Στην Παλιά Επίδαυρο θα περπατήσεις πλάι στη μικρή καταπράσινη χερσόνησο που ονομάζεται «Νησί» για να βρεθείς στο Μικρό Θέατρο. Στην παραλία Καλυμνιός θα βρεις τη «Βυθισμένη πολιτεία». Μην περιμένεις να τη δεις από την ακτή, χτίστηκε το 1200 π.χ. και βρίσκεται σε βάθος δύο μέτρων οπότε μπορείς να περιηγηθείς σε αυτή υποβρυχίως με τη μάσκα σου και τον αναπνευστήρα σου.

Στο Λυγουριό εκτός από τα 12 βυζαντινά ξωκλήσσια του χωριού θα βρεις επίσης την περίφημη Πυραμίδα. Είναι μία κατασκευή από την οποία επιβιώνει μόνο η βάση της, η οποία πιθανώς χτίστηκε στον 4ο αιώνα π.Χ. όπως και τα θέατρα της περιοχής. 10 χλμ. έξω από το χωριό θα βρεις και τη φημισμένη Γέφυρα της Καζάρμας, μια μυκηναϊκή κατασκευή που θεωρείται το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης κι αξίζει μία τουλάχιστον στάση για φωτογραφία.

Η Νέα Επίδαυρος δεν υπολείπεται σε αξιοθέατα, καθώς εκεί είναι το μέρος όπου πραγματοποιήθηκε η Α’ Εθνοσυνέλευση του επαναστατημένου ελληνικού κράτους, το 1821 και είναι πρώτη ευκαιρία να την επισκεφθείς φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Επισκέψου την Πλατεία Α’ Εθνοσυνέλευσης και ανέβα το πλακόστρωτο μονοπάτι που διασχίζει το χωριό για να φτάσεις στο βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του.

Και τώρα βουτιά

To Καλαμάκι είναι ίσως η ωραίότερη παραλία της Επιδαύρου. Θα την βρεις στην Παλαιά Επίδαυρο περπατώντας για 5 λεπτά σε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία της Βαγιωνιάς. Τα πέυκα φτάνουν μέχρι την ακτή και οι βουτιές στα νερά του θα σε κάνουν να ονειρεύεσαι την επόμενη φορά που θα βρεθείς εντός τους.

Η παραλία Γιαλάσι είναι η δημοφιλέστερη της περιοχής, βρίσκεται κάτω από το Λυγουριό κι είναι αυτή στην οποία μπορείς να τη βγάλεις από το πρωί ως το βράδυ καθώς είναι οργανωμένη και διαθέτει beach bar. Για την πιο γραφική φωτογραφία του Σαββατοκύριακου πρέπει να βρεθείς στην παραλία της Παναγίτσας στην ίδια περιοχή.

Οργανωμένη είναι και η παραλία Βαγιωνιά στην Παλαιά Επίδαυρο. Στην παραλία της Νέας Επιδαύρου μπορείς να ρίξεις την τελευταία σου βουτιά πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Που θα μείνεις, που θα φας και που θα διασκεδάσεις

Μία είναι η ταβέρνα που έχει ταυτιστεί περισσότερο από κάθε άλλη με το θέατρο της Επιδαύρου και το Φεστιβάλ. Η ιστορική ταβέρνα Λεωνίδας, με τα ιστορικά νόστιμα κρεατικά της, βρίσκεται στο Λυγουριό κι αν επισκεφθείς την Επίδαυρο τις μέρες του Φεστιβάλ πρέπει οπωσδήποτε να έχεις φροντίσει για την κράτησή σου. H ταβέρνα «Λεωνίδας» φέτος, ανοίγει τη δική της αυλαία μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου την Παρασκευή 25 Ιουνίου.

Αν πάλι είσαι fan της all day διασκέδασης και θες να συνδυάσεις το μπάνιο στη θάλασσα με το γεύμα σου και τα cocktails καθώς πέφτει ο ήλιος τότε δύο είναι οι επιλογές σου και βρίσκονται και οι δύο στην παραλία Γιαλάσι. Ο Αιγιαλός λειτουργεί ως cafe κι εστιατόριο και το Hellas Beach Bar το ίδιο ενώ το βράδυ γίνεται το κέντρο της διασκέδασης στην παραλία Γιαλάσι.

Αν πάλι έχεις όρεξη για θαλασσινά τότε το Ακρογυάλι στην Νέα Επίδαυρο είναι για σένα. Θα το βρεις στο τέρμα της παραλιακής οδού και θα απολαύσεις φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.
Λίγα μέτρα μακριά από το Μικρό Θέατρο και 10 χλμ από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα βρεις τη «Μουριά». Την «ανακάλυψε» ο Αλέξης Μινωτής το 1955 και η ταβέρνα αυτή έχει επίσης μια παράλληλη ιστορία με αυτή των Επιδαυρίων. Στη «Μουριά» μπορείς επίσης να κλείσεις και τη διαμονή σου.

Μιλώντας για διαμονή αν θες να βρίσκεσαι όσο πιο κοντά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου γίνεται θα σου πρότεινα το Hanni Inn στο Λυγουριό, που προσφέρει και πρωινό στον σκιερό κήπο του.
Για υπέροχη θέα στην θάλασσα το Επίδαυρος Seascape πάνω από την παραλία Γιαλάσι είναι η ιδανική επιλογή ενώ στα 50 μέτρα από τη θάλασσα στην ίδια παραλία θα βρεις το Sunny Garden Apart- Hotel.

Ο προς το παρόν στενάχωρος επίλογος στον τομέα «Διασκέδαση» στην Επίδαυρο είναι πως η ιστορική Disco της περιοχής, το «Καπάκι» λόγω της πανδημίας του Covid – 19 παραμένει κλειστή. Η τελευταία ενημέρωση από την Disco Capaki στην επίσημη σελίδα της στο Facebook ήταν ότι οι υπηρεσίες ντισκοτέκ αναστέλονται μέχρι και τις 26 Ιουλίου. Μετά τίποτα δεν μας σταματά.

Πριν φύγεις από την Επίδαυρο

Πριν πάρεις τον γυρισμό για την Αθήνα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση στο cafe Πρόπυλο στο Λυγουριό για να δοκιμάσεις τα παγωτά “Epidavros”. Το παραδοσιακό ιταλικό παγωτό βρίσκει την δική του ελληνική εκδοχή στο ντόπιο αυτό προϊόν της Επιδαύρου, αφού το εργαστήριο βρίσκεται στο Λυγουριό. Επιπλέον να επισκεφθείς την Κεραμοτεχνική Ξυπολιάς στο ίδιο χωριό για να προμηθευτείς και τα απαραίτητα κεραμικά σουβενίρ με τα οποία θα επιστρέψεις στην πόλη.

Πληροφορίες https://www.ladylike.gr/

Back to top button
Close
Close