Idees Sports

Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια η καλύτερα πίνω μπάφο και παίζω pro

Tου Βασίλη Αλαμπορινού
Τα τσιγαρα τα ποτα και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια, όπως έλεγε κι ο μεγάλος τροβαδούρος – επιπλάς – έρωτας της Βάνας-, Χρήστος Κυριαζής. Αλλά έχουν κλείσει και ποδοσφαιρικές καριέρες του παρελθόντος… Παικτών οι οποίοι παρ’ όλο το τεράστιο ομολογουμένως ταλέντο τους, είτε πέταξαν από νωρίς την επαγγελματική τους αθλητική εξέλιξη και δεν έκαναν τίποτα, είτε κρέμασαν σε παραγωγική ακόμα ηλικία τα παπούτσια τους, είτε τους βλέπεις λιγα χρόνια αργότερα και είναι να τους λυπάσαι με την κατρακύλα τους. Κάποιοι όμως, ευτυχώς έπειτα από συνεχόμενες προσπάθειες, κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν. Ας δούμε ποιοι ήταν αυτοί οι αδάμαστοι χαρακτήρες σε ποτά, ξενύχτια, ναρκωτικά, γυναίκες, πάρτυ και πολλά άλλα…

• Πολ Γκασκόιν: ο αγαπημένος μας Gazza! Ο παίκταρος των Newcastle, Tottenham και Lazio, όπου παλεύει χρόνια με το αλκοόλ το οποίο κατανάλωνε σε απίστευτες ομολογουμένως ποσότητες. Ειδικά από το μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 και πλέον παίκτης της αγαπημένης μου Tottenham , ξεκίνησε η μεγάλη του κατρακύλα. Στο γήπεδο βέβαια, ήταν ατσάλι ο άτιμος. Αλλά φυσικά τα ξενύχτια του, το αλκοόλ που δίχως αύριο κατανάλωνε, παρήκμασαν την αθλητικότητά του και τον τελείωσαν. Στο παγκόσμιο της Ιταλίας λοιπόν, στο ξενοδοχείο που διέμενε, αυτός και κάποια άλλα…. γερά ποτήρια ( φήμες ανεφεραν πως ένας εξ αυτών ήταν ο Μαραντόνα), επειδή άργησαν να τους φέρουν τα μπουκάλια που παρήγγειλαν , έβγαλε ο Πολ μια καραμπίνα και διέλυσε όλα τα φωτιστικά του δωματίου, υπολογιζόμενης αξίας $ 75,000 ! Στο τέλος της καριέρας του σε ομάδα της Κίνας εκδιώχθηκε , καθώς τον έπιασαν σε προπόνηση να βρίσκεται σε ένα γεφυράκι πάνω από το γήπεδο να καπνίζει! Τα τελευταία χρόνια, τον μάζεψαν αρκετές φορές μεθυσμένο από τους δρόμους του Λονδίνου γυμνό, σε χάλια κατάσταση. Προσπαθεί να αναρρώσει τώρα από όλα αυτά…

• Τζορτζ Μπεστ: δε χρειάζεται συστάσεις. Ο μάγος της Manchester Utd, ήταν γνωστό πως εκτός από μεγάλος παίκτης εντός γηπέδων, ήταν εξίσου μεγάλος παίκτης και στα…. εκτός! Ήταν και ομορφόπαιδο! Καταλαβαίνετε… Όλες οι όμορφες παρουσίες ήταν δίπλα του, στα σχεδόν κάθε βράδυ ατελείωτα πάρτυ του, που έχουν μείνει στην ιστορία. Σαμπάνιες, ουίσκι και τα λοιπά. Έπινε τα ποτά σαν νερό. Μπορούσε να πιει το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα 3 μπουκάλια βότκα και την επομένη να ντριμπλάρει 2 φορές σε τετ α τετ τον τεράστιο Γκορντον Μπανκς! Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, προσπαθούσε μάταια να ξεγελάει τον εαυτό του πίνοντας σχεδόν καθημερινά μόνο 1 μπουκάλι κρασί και καναδυό ουϊσκάκια … Έχοντας κακές σχέσεις ακόμη και με τον γιο του, έφυγε από τη ζωή πριν λίγα χρόνια ως θρύλος του ποδοσφαίρου, της ντρίμπλας, του ποτού, του ξενυχτιού και του γύπινγκ…

• Aντριάνο: o χαρισματικός υψηλόσωμος βραζιλιάνος φορ της Ίντερ έκανε πολλά καλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Αριστερό πόδι που σε σκότωνε, ήταν ντριμπλέρ και σκόρερ και είχε δύναμη θωρηκτού! Δεν μπορούσε εύκολα κανείς να τον πάει σε σωματική διεκδίκηση καθώς ήξερε πως δεν θα καταφέρει τίποτα. Ο ίδιος όμως ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ, στις ναρκωτικές ουσίες κσι στα ξέφρενα πάρτυ με λάτιν κορίτσια που ήταν το πάθος του! Γαργαλιστικές λεπτομέρειες των πάρτυ έχουν βγει κατά καιρούς στη δημοσιότητα, με τις φήμες να αναφέρουν πως στο ένα χέρι είχε το όπλο και πυροβολούσε στον αέρα, στο άλλο χέρι το ποτήρι με το ρούμι και στα πόδια του βρισκόταν κάποια κορασίδα που του προσέφερε τις…. υπηρεσίες της. Τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκε σε φάση παρακμής κι έκανε το επιχειρηματικό του όνειρο πραγματικότητα. Να μανατζάρει συμμορία στις αγαπημένες του φαβέλες του Ρίο και να καταναλώνει ότι πίνεται και ρουφιέται.

• Πολ Μέρσον: ο άσσος της Άρσεναλ της μιλούσε της μπάλας. Μιλούσε όμως πολύ και με τον αυτοκαταστροφικό του εαυτό, ο οποίος του έβαζε τους δαίμονες μέσα του, κάνοντάς τον έρμαιο των κακών του ορέξεων. Η χρήση ινδικής κάνναβης μαζί με κονιάκ ήταν ο αγαπημένος του συνδυασμός και η λατρεμένη του συνήθεια ήταν η κατανάλωση παντός είδους ναρκωτικών ουσιών. Άλλο αγαπημένο του σπορ, ήταν να πηγαίνει σε παλιακές εγγλέζικες pub, να καταναλώνει καμιά 10αριά pints μπύρας κι έπειτα να παίζει ξύλο με κανέναν θαμώνα. Έτσι, χωρίς λόγο και αιτία! Μνημειώδεις είναι οι φωτογραφίες του παρελθόντος που τον δείχνουν χωρίς πολλά δόντια…

•Τόνυ Άνταμς: ο ψηλός κεντρικός αμυντικός της Άρσεναλ και τις εθνικής Αγγλίας, είχε 3 πάθη: το αλκοόλ, τις ωραίες γυναίκες και τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Αυτό ήταν και το τρίπτυχο της καταστροφής του! Παραδέχτηκε πολλές φορές πως έπαιξε αρκετά ματς, αφού προηγουμένως είχε καταναλώσει μπυρίτσα ή τζιν, που ήταν και το αγαπημένο του ποτό. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, διατηρώντας ερωτική σχέση με το top supermodel της εποχής Caprice κι έχοντας μεταξύ τους κάποια…. θέματα, ήπιε σε bar του Λονδίνου τον αγλέορα, άρπαξε την Lamborghini του για να γυρίσει στο σπίτι και σε έλεγχο αλκοόλ της αστυνομίας έκαψε το μηχάνημα μέτρησης, με αποτέλεσμα να του περάσουν χειροπέδες και να τον οδηγήσουν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Σε ερώτηση αστυνομικού όντας πίαω από τα κάγκελα για το αν χρειάζεται κάτι, ο ίδιος απάντησε: μια μπυρίτσα θα την έπινα! Τώρα, ο Τόνυ έχει απεξαρτοποιηθεί και είναι σχολιαστής αγώνων στην τηλεόραση.

• Γκαρίντσα: 
ο κατά πολλούς ανώτερος παίκτης κι από τον Πελέ, είχε μεγάλα εξωγηπεδικά πάθη, τα οποία μόνο καλό δεν του έκαναν. Κάπνιζε πάνω από 30-40 τσιγάρα την ημέρα, πού και πού στο τσακίρ κέφι ρουφούσε και όπιο και επίσης κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες διαφόρων αλκοολούχων ποτών. Έπαθε κύρωση του ήπατος και πέθανε.

• Γκάρυ Τσαρλς: ο άσσος των Aston Villa, Derby County και Nottingham Forest, έπινε… Έπινε πολύ! Κι όταν έπινε, γινόταν αγρίμι βγάζοντας έναν πολύ κακό εαυτό. 2 φορές τον έκλεισαν στη φυλακή για επιθέσεις σε τρίτους υπό την επήρεια μέθης.

• Κένσι Σάνσομ: ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ ήταν μεν ήσυχος χαρακτήρας, δεν δημιουργούσε προβλήματα, αλλά η κατάθλιψη και η μελαγχολία τον οδήγησαν στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

• Μάλκολμ ΜακΝτόναλντ: ο λόγος που άλλαξε 13 ομάδες στην επαγγελματική του καριέρα δεν ήταν άλλος από το γεγονός πως δεν τον άντεχαν οι ομάδες. Ποτό και ξενύχτι! Τα τελευταία χρόνια, ο πρώην θρύλος της Newcastle,κατάφερε να νικήσει τους δαίμονές του κατόπιν απανωτών εγκλεισμών σε κέντρα αποτοξίνωσης κι απεξάρτησης.

• Τζίμι Γκριβς: ο λεγεωνάριος της Tottenham κι ενώ ήταν ήδη ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο , είχε ξεκινήσει να ξεφεύγει, κάνοντας την γειτονική pub καθημερινότητα. Η μπύρα και το ουίσκι που κατανάλωνε, έχουν μείνει στην ιστορία.

• Πολ ΜακΓκραθ: ο άσσος των Manchester Utd και Aston Villa, ήταν αλκοολικός και γι’ αυτό σταμάτησε πρόωρα την ποδοσφαιρική του καριέρα. Στο βιβλίο του με τίτλο ” Back from the Brink”, αναφέρει λεπτομέρειες τέτοιες που να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή για τους νέους ποδοσφαιριστές.

• Σόκρατες: ο μεγάλος βραζιλιάνος ρολίστας με το ιδιαίτερο τεχνικά λάκτισμα των πέναλτυ, ήταν σοφιστικέ, μορφωμένος και με μεταφυσικές αναχητήσεις. Έτσι, κάνοντας παρέα σε Αμερική κι Ευρώπη με τους…intellectual, καταστράφηκε από την κατάποση αλκοόλ και πέθανε από τον ίδιο λόγο μόλις στα 57 του, σοκάροντας τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

• Μαραντόνα: μαζί με τον Gazza, θεωρούνται κι όχι άδικα, οι γκουρού των καταχρήσεων. Ο απίστευτος αυτός ποδοσφαιριστής, κάνοντας μεγάλα πράγματα ουσιαστικά μόνο στη Napoli, καθώς Sevilla και Barcelona είδαν μικρό μέρος των ικανοτήτων του, κάπνιζε πούρα μονίμως ( δώρα των Κουβανών προέδρων και φίλων του) , έπαιρνε απ’ όλα τα ναρκωτικά με ιδιαίτερη προτίμηση στον βασιλιά της σκόνης που τραγουδάει κι ο Βεροιώτης Παυλίδης με τα Ξύλινα Σπαθιά, εννοείται μπόλικο ποτό και πάρτυ με τραγούδια του σύγχρονου αριστερού αγώνα. Πιώμα και liberta!

• Ρομάν Σιρόκοφ: ο διεθνής ηγέτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είχε αλλάξει κι αυτός πάνω από 12 ομάδες, όντας επιρρεπής στη χρήση αλκοόλ και μή τήρησης της σωστής εξωγηπεδικής ζωής.

• Αρτέμ Μιλέφσκι: ο Ουκρανός παικταράς έχει αδυναμίες… Το ποτό, τα πάρτυ και τις γυναίκες. Η κατανάλωση αλκοόλ και το ξενύχτι, δυστυχώς δεν τον άφησαν να προχωρήσει όπως θα μπορούσε στην καριέρα του, παρά το ποιοτικό του ταλέντο. Πριν λίγα χρόνια, κόπηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα που ενδιαφερόταν να πάρει την υπογραφή του, καθώς δεν έχει ακόμη απεμπλακεί από την εκτεταμένη κατανάλωση βότκας.

• Άντριαν Μούτου: ο Ρουμάνος ήταν μεγάλη παικτούρα! Τον είχα καψούρα όσο λίγους! Κι αυτός όμως καψουρευόταν όποιο ωραίο θηλυκό βρισκόταν δίπλα του. Δαίμονάς του; Οι μυτιές! Ο πρώην επιθετικός των Fiorentina και Chelsea, πιάστηκε ουκ ολίφες φορές, να έχει υπό την κατοχή του κοκαΐνη για προσωπική του χρήση. Highlight της καριέρας του, η διάλυση και καταστροφή πανάκριβου διαμερίσματος σε ουρανοξύστη του Canary Wharf στο Λονδίνο που νοίκιαζε με τα λεφτά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς ( £ 15,000/ μήνα) , αξίας περίπου £ 3,000,000! Το αποτέλεσμα ήταν να εκδιωχθεί κακήν κακώς από τους μπλε του Λονδίνου, με προσωπική απόφαση του Ρώσου μεγιστάνα.

• Αρτούρο Βιδάλ: ο σκληροτράχηλος μέσος, κατά πολλούς θα έκανε μεγαλύτερη καριέρα, με πιο ποιοτική παρουσία στα γήπεδα. Αλλά είχε κι αυτός καταστροφικές αδυναμίες. Το αλκοόλ έρεε άφθονο πάντα κι επίσης οι καυγάδες του σε νυχτερινά κενυρα διασκέδασης, έχουν γράψει ιστορία.

• Ρίο Φέρντιναντ: κατ’ εμέ, μαζί με τον Νεμάνια Βίντιτς, αποτέλεσαν το καλύτερο δίδυμο στόπερ της Manchester Utd αλλά κι ολόκληρης της premier league όλων των εποχών. Η αδυναμία του στην κατανάλωση αλκοόλ δεν φαινόταν μέσα στο γήπεδο, έκανε σπουδαία καριέρα στην ομάδα του και στην εθνική Αγγλίας με πλήρη παγκόσμια παραδοχή και παρ’ όλο που έπινε σα διάολος οι επιδόσεις του ήταν θαυμάσιες. Ο ίδιος εχει αποκαλύψει πως έπαιξε μεθυσμένος στο Χάιμπουρι ενανρίον της Άρσεναλ, πολλές φορές πήγαινε στην προπόνηση αφού προηγουμέμως έπινε 2-3 ποτηράκια και ως bon viveur έχει ριξει πολύ ξενύχτι με ξανθιές σειρήνες σε clubs. Τα τελευταία χρόνια πίνει με μέτρο πού και πού, σχολιάζει και αναλύει αγώνες στην τηλεόραση. Πάντως η εκτεταμένη χρήση αλκοόλ, του εχει δημιουργήσει κάποια κενά μνήμης που τον ταλαιπωρούν.

• Σισίνιο: η μπέκρα στο μεγαλείο της! Ο πρώην διεθνής βραζιλιάνος των Real Madrid και Roma, έπινε μέχρι τελικής πτώσης όπως εκμυστηρεύτηκε κι ο ίδιος! Ανέφερε, πως όταν βρισκόταν σε πάρτυ χλιδής με αιθέριες υπάρξεις ένιωθε πως είναι ο Θεός και δεν μπορούσε να σταματήσει να πίνει ούτε στα 2, ούτε στα 3 ή στα 4 ποτήρια! Έπρεπε να τα αδειάζει όλα!

• Αριέλ Ορτέγκα: τα νυχτοπερπατήματα και η κατανάλωση αλκοόλ του Αργεντίνου υπερτεχνίτη, ήταν περισσότερο σημαντικά για τον ίδιο απ’ ότι η ποδοσφαιρική του καριέρα. Όταν βρισκόταν στην Ιταλία και στη Sambdoria του έδωσε και κατάλαβε!

Back to top button
Close
Close