Ειδήσεις

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στην Αρχαία Ολυμπία

Στον ναό της Ήρας πραγματοποιήθηκε η επιβλητική Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι. Πρώτοι λαμπαδηδρόμοι Ντούσκος και Σχοινάς.

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, άναψε η Ολυμπιακή φλόγα, η οποία θα κάνει ένα τεράστιο ταξίδι που θα την οδηγήσει από την Ακρόπολη στο Παρίσι, περνώντας και από τη Γαλλική Πολυνησία.

Πριν την έναρξη της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, άγημα της Προεδρικής φρουράς πραγματοποίησε την έπαρση της ελληνικής και της γαλλικής σημαίας. Παρούσα στην τελετή ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία προσήλθε συνοδευόμενη από τον προέδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Αλιάγας.

«Σε αυτή τη γη γεννήθηκε το μεγαλύτερο δώρο της ανθρωπότητας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ.

 

Στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά άναψε τη Φλόγα από τις αχτίδες του ηλίου στο Ναό της Ήρας, μπροστά σε 600 καλεσμένους.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος ερμηνεύτηκε από την κορυφαία μέτζο-σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο.

Η Πρωθιέρεια, Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μηνά, έδωσε τη δάδα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Στέφανο Ντούσκο, Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η Γαλλίδα κολυμβήτρια, Λορ Μανοντού, η οποία κατέκτησε τον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο της στα 400 μέτρα ελεύθερο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, τον διαδέχθηκε και έγινε έτσι η πρώτη Γαλλίδα Λαμπαδηδρόμος, ενώ τρίτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Back to top button
Close
Close