Ειδήσεις

Ταχιάος στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ στη Λάρισα: “Σύντομα τα πρώτα εργοτάξια για τις οριστικές αποκαταστάσεις των κατεστραμμένων υποδομών” (φωτό – βίντεο)

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: Εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης η επετειακή και ενημερωτική εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας και ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, ενώ το παρόν έδωσε πλήθος εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Το ΤΕΕ συμπληρώνει τα εκατό του χρόνια, μια πάρα πολύ σημαντική επέτειος για τους Έλληνες μηχανικούς και όχι μόνο. Οι Έλληνες μηχανικοί συμπλήρωσαν εκατό χρόνια προσφοράς, εκατό χρόνια βοήθειας προς τους μηχανικούς, αλλά πάνω από όλα στους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρχει ανάπτυξη, με τα καλά και τα άσχημα, στο τέλος όμως με ένα πολύ θετικό πρόσημο.

Σήμερα μας βρίσκει σε μια περίοδο που το ΤΕΕ κάνει πάρα πολύ σημαντικά έργα, όλος ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, το εθνικό μητρώο υποδομών, η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομικών, τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε όλη τη χώρα, προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία πανεπιστήμια, αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικους σταθμούς. Ουσιαστικά συμβάλει στο να γίνονται πράγματα είτε για την ασφάλεια των πολιτών είτε για την ανάπτυξη της χώρα, που ίσως δεν μπορεί να κάνει το κράτος. Συνεχίζουμε την προσφορά προς τους πολίτες και έτσι θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Στασινός.

«Το ΤΕΕ γιορτάζει τα εκατό του χρόνια, μία πάρα που σημαντική επέτειο για τους Έλληνες μηχανικούς και όχι μόνο» ανέφερε σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος.

«Βεβαίως, βρισκόμενος στη Θεσσαλία πρέπει να πω ότι ο ρόλος τους στην ανάταξη της περιοχής είναι σίγουρα καθοριστικός», ανέφερε στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Πολύ σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα ανοίξουν τα πρώτα εργοτάξια για τις οριστικές αποκαταστάσεις των υποδομών που έχουν υποστεί βλάβη και βεβαίως παράλληλα τρέχουν σχεδιασμοί που αφορούν στη διαχείριση της περιοχής στο σύνολό της, πάντα με σοβαρές μελέτες, που ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε θεωρητικές μελέτες που γίνονται σε εργαστήρια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ζήτημα της αποστράγγισης της Κάρλας, ο κ. Ταχιάος δήλωσε πως «δεν έχει κανένα νόημα να σχεδιάζουμε ένα έργο, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να είναι έτοιμο μετά από οκτώ χρόνια και θα κόστιζε διακόσια εκατομμύρια κατ’ ελάχιστο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας είναι κάτι άλλο και κάτι άλλο η αποστράγγιση της Κάρλας, που θα έρθει πολύ σύντομα με φυσικό τρόπο. Θα έρθει και η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα αναλάβει τη διαχείριση στο σύνολο της λεκάνης απορροής του Πηνειού και ουσιαστικά στο σύνολο της Θεσσαλίας».

Για το ζήτημα του σχεδιασμού της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ο ίδιος ανέφερε ότι «από την ώρα που υπάρχει μια συμφωνία σε ποσοστό 90%, είναι προφανές ότι μπορούμε πολύ γρήγορα να ξεφύγουμε από μια διαβούλευση που κρατάει επ’ άπειρον και να προχωρήσουμε».

Πρόκειται για μια καμπάνια που «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, που θα εξελιχθούν μέχρι το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου. Στόχος είναι να μεταφερθεί σ’ όλη την Ελλάδα το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας, τον τελευταίο αιώνα και για τη μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, σήμερα και στη νέα εποχή.

Η καμπάνια πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ και των Νομαρχιακών Επιτροπών, υπό το συντονισμό του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΤΕΕ και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις και δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας γενικότερα.

Δείτε φωτογραφίες:

     

Back to top button
Close
Close