Ειδήσεις

Ταχιάος από Λάρισα: «Έχουμε πλάνο για την αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία» – Το χρονοδιάγραμμα για τα έργα (φωτό – βίντεο)

Στη Λάρισα βρέθηκε σήμερα, το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Ταχιάος, με σκοπό να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων εργασίας με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλίας, σχετικά με τα ζητήματα της αποκατάσταση των υποδομών που υπέστησαν ζημιές έπειτα από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

«Ο βασικός σκοπός αυτών των συναντήσεων», δήλωσε ο κ. Ταχιάος, «είναι να συμφωνήσουμε στο οριστικοποιημένο πρόγραμμα επεμβάσεων στις αποκαταστάσεις που θα γίνουν στην περιοχή. Έχουμε ένα πάρα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Πρέπει μέσα σε αυτό τον μήνα να τελειώνουμε τα τέλη δημοπράτησης για τους διαγωνισμούς των έργων που θα αφορούν στην ανασυγκρότηση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και φυσικά των σχολείων»

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

«Θα εκταμιευθούν πόροι δημόσιοι και ιδιωτικοί για τα έργα, πλην των σχολείων, που θα υπερβαίνουν το 1,4 δισ. και θα αφορούν έργα που θα πρέπει να τελειώσουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι εύκολη άσκηση. Εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να συντονιστούμε με όλους τους τοπικούς φορείς και να συμφωνήσουμε στα έργα που πρέπει να κάνουμε, στο πότε θα τα κάνουμε, γιατί είναι προφανές ότι ένα έργο προκαλεί αναστάτωση σε μία περιοχή, όπου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν είναι δυνατόν να αποκλείσεις την πρόσβαση. Όλα αυτά είναι ζητήματα, τα λαμβάνουμε υπόψη μας σε κάθε περίπτωση, για να συζητήσουμε και με τους φορείς που έχουν την ευθύνη».

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση προηγουμένως με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, έχουμε επανειλημμένες επικοινωνίες με όλους τους φορείς της Θεσσαλίας, με τον Δήμαρχο, κ. Μαμάκο ξεκινάμε τώρα τη συνεργασία μας.

«Σε ό,τι αφορά στα σύνολο της Θεσσαλίας, έχουν καταγραφεί βλάβες στις υποδομές οι οποίες είναι σημαντικές κυρίως στα ορεινά, σίγουρα στο Πήλιο και στα όρη περιμετρικά του κάμπου της Θεσσαλίας. Λιγότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στα πεδινά τμήματα. Εκεί όμως είναι προφανές ότι υπάρχουν ζημιές σε περιουσίες στις οποίες υπάρχει η αρωγή του κράτους.

«Έχουμε ένα πλάνο που ξεκινάμε και θέλουμε στο συντομότερο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε, όχι απλώς τις υποδομές, αλλά τις ζωές των ανθρώπων ώστε να αρχίσουν να αισθάνονται ότι η κανονικότητα μπαίνει ξανά στη ζωή τους».

Το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

«Το σιδηροδρομικό δίκτυο υπέστη μεγάλη καταστροφή στο τμήμα μεταξύ Κρανώνα και Δομοκού μερικές μέρες μετά την παράδοση των έργων της τηλεδιοίκησης σηματοδότησης. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο», ανέφερε, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα αποκατάστασης μέχρι το τέλος του 2025.

«Έχει δοθεί στην κυκλοφορία η μονή γραμμή καθόλου μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στο τμήμα μεταξύ της σήραγγας Όθρυος μέχρι την περιοχή του Κρανώνος χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές μέθοδοι ελέγχου της κυκλοφορίας με την προσπάθεια των ανθρώπων του ΟΣΕ για να υπάρξει ασφάλεια στις μετακινήσεις. Στο τέλος του 2025 τελειώνουν οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο έχουμε εντάξει τα συγκεκριμένα προγράμματα. Κατά συνέπεια προχωράμε πολύ γρήγορα».

«Έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά, όπως και για τα τμήματα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, όπου είναι εγκατεστημένη εργολαβία για τη σηματοδότηση όπου θα γίνει και αποκατάσταση της υποδομής ταυτόχρονα και φυσικά για τη γραμμή Λάρισα-Βόλος, όπου θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις».

Back to top button
Close
Close