ΕπιχειρείνΤρίκαλα

Συνέντευξη με τον Γιώργο Φίκα, κατασκηνώσεις «MOUNTAIN CAMP» μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση!

Οι παιδικές κατασκηνώσεις «MOUNTAIN CAMP» βρίσκονται στον Αμάραντο Καλαμπάκας, σε υψόμετρο 1000 μέτρων, στη μαγευτική περιοχή Ασπροποτάμου. Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Natura 2000.

Οι κατασκηνώσεις «MOUNTAIN CAMP» αποτελούν μια οικογενειακή επιχείρηση, συναντήσαμε τον Γιώργο Φίκα, ένα από τα τρία αδέρφια που ασχολούνται με την οργάνωση και τη λειτουργία του «MOUNTAIN CAMP» και μιλήσαμε για την σπουδαιότητα της κατασκήνωσης στις διακοπές ενός παιδιού.

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ
Mετά από 2 χρόνια πανδημίας πόσο μεγάλη σημασία έχει για τα παιδιά να βρεθούν κοντά στη φύση;
 
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία 2 χρόνια ο πλανήτης έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τα παιδιά τολμώ να πω πως είναι ίσως τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πανδημίας, με πολλές επιπτώσεις σε ψυχοκοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.
Είναι αναντίρρητη ανάγκη, λοιπόν, τα παιδιά να βρεθούν κοντά στη φύση, μακριά από το άγχος των πόλεων και να παίξουν, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν καινούριες παρέες και να εκτονωθούν, κάτι που το έχουν τόσο πολύ στερηθεί.
 
-Κύριε  Φίκα ποια είναι η βασική παιδαγωγική αρχή της κατασκήνωσης «MOUNTAIN CAMP» ;
Η παιδαγωγική φιλοσοφία της Κατασκήνωσης συνοψίζεται στην παλιά και αθάνατη αρχή: γερό μυαλό σε γερό κορμί. Οι προσπάθειες μας αποβλέπουν στην εναρμόνιση σώματος και πνεύματος. Βασική παιδαγωγική αρχή της Κατασκήνωσης είναι να αποκτήσουν τα παιδιά μεταξύ τους πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητας, αυτενέργειας και απελευθέρωσης από την καθημερινότητα.
-‘Αξέχαστες διακοπές για τα παιδιά σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και οικογενειακή θαλπωρή’, θα μπορούσε αυτή η πρόταση να περιγράφει τα όσα βιώνει ένα παιδί;
Ακριβώς. Το γεγονός ότι είμαστε μια οικογενειακή κατασκήνωση, η αγάπη και η γνώση μας για το παιδί σε συνδυασμό με την πολύχρονη εκπαιδευτική μας εμπειρία αποτελεί το εχέγγυο για μια επιτυχημένη κατασκήνωση. Ο  περιορισμένος αριθμός παιδιών μας επιτρέπει να έχουμε προσωπική γνωριμία και φροντίδα για το κάθε παιδί, άμεση και έγκυρη ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε με πληθώρα προγραμμάτων και δραστηριοτήτων την ικανοποίηση  κάθε ηλικιακής ομάδας. Για εμάς κάθε κατασκηνωτής είναι ξεχωριστός…υπάρχει αμεσότητα κάτι που είναι πλεονέκτημα των κατασκηνώσεων μας σε σχέση με τις μεγάλες “απρόσωπες”  κατασκηνώσεις των μεγαλουπόλεων.
 
-Ποιες δραστηριότητες βρίσκουμε στο Mountain camp ;
 
Κατασκήνωση δεν είναi μόνο αθλητισμός. Γι’  αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει  μια πληθώρα δραστηριοτήτων πέρα από τα συνηθισμένα αθλήματα ( ποδόσφαιρο, μπάσκετ, volley, beach volley). Οι μικροί μας κατασκηνωτές έρχονται σε επαφή με την τοξοβολία, το mini golf, το τραμπολίνο, τις πίστες nerf ( για τα μικρότερα παιδιά), το θεατρικό παιχνίδι, τις κατασκευές και τις χειροτεχνίες, το υπαίθριο σκάκι μας, το τραμπολίνο,τους ελληνικούς και ξένους χορούς, την αναρρίχηση στις 2 ειδικά διαμορφωμένες πίστες ,ενώ υπάρχουν και προγράμματα πεζοπορίας προσαρμοσμένα κατάλληλα στις ηλικίες των παιδιών.  Ξεχωριστό βέβαια είναι το πάρκο περιπέτειας μέσα στο δάσος και το Paintball Park. Aυτό όμως που αποτελεί πρωτοτυπία είναι η επαφή των παιδιών με τον αργαλειό, το ζύμωμα του ψωμιού και το μικρό μας τυροκομείο.
 
-Τα παιδιά μαθαίνουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα όπως το ψήσιμο ψωμιού και τις εργασίες ενός παραδοσιακού τυροκομείου;
 
Κυρία Τάμπου, οι κατασκηνωτές μας έρχονται σε επαφή με δραστηριότητες που έχουν σχέση με τις διάφορες φάσεις που περνάει η παρασκευή του ψωμιού. Αυτό όμως που ξετρελαίνει , μικρούς και μεγάλους είναι το τυροκομείο μας. Είναι μια προσπάθεια για την κατανόηση της πιο διαδεδομένης παραδοσιακής εργασίας. Έτσι οι κατασκηνωτές μας  έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν με παραδοσιακό τρόπο το γάλα τυρί και να χτυπήσουν με το παραδοσιακό μπουτινέλο το γάλα και να βγάλουν ξυνόγαλο και να το δοκιμάσουν.
-Γνωρίζουμε ότι κάνετε πολλές δραστηριότητες που έχουν σχέση με το δάσος. Πείτε μας δυο λόγια.
Όπως ανέφερα και προηγουμένως σε μικρή απόσταση από το χώρο της Κατασκήνωσης έχουμε δημιουργήσει το Πάρκο Περιπέτειας , το οποίο αποτελεί μία  δραστηριότητα που γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία. Οι δοκιμασίες του είναι προσιτές σε όλους, μικρούς και μεγάλους τολμηρούς και μη, αφού πρόκειται για διαφορετικές διαδρομές με κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας και ύψη. Ένα θεαματικό πάρκο ψυχαγωγίας, χωμένο στο δάσος, που υπόσχεται δράση και διασκέδαση, όχι μόνο στους κατασκηνωτές αλλά και σε επισκέπτες. Θα ήθελα εδώ να επισημάνω πως  η  ασφάλεια είναι απόλυτη, αφού πέραν του ειδικού εξοπλισμού ασφαλείας που διατίθεται, οι έμπειροι και απόλυτα καταρτισμένοι εκπαιδευτές μας παρακολουθούν μικρούς και μεγάλους.
-Ποιες κατηγορίες εργαζομένων ωφελούνται από τα προγράμματα κατασκηνώσεων;
Η Κατασκήνωση Mountain Camp έχει σύμβαση με όλα τα συμβεβλημένα ταμεία του ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρω το ΤΣΑΥ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΙΚΑ ( πρώην ΤΥΔΚΥ), ΟΑΕΕ ( υπάλληλοι), ΟΓΑ (υπάλληλοι), ΤΑΥΤΕΚΩ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ,ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ, ΟΠΕΚΑ, Υπουργείο Πολιτισμού ( Υπάλληλοι), ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ( με κλήρωση) και πολλά άλλα.
Τα τελευταία χρόνια ο ΟΑΕΔ τρέχει το μεγαλύτερο  κατασκηνωτικό πρόγραμμα που παρέχει το δικαίωμα σε άνεργους και χαμηλόμισθους να στείλουν δωρεάν τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις. Η λίστα με τα ταμεία διαρκώς ανανεώνεται καθώς είναι φανερή η διάθεση της Πολιτείας να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους στα κατασκηνωτικά προγράμματα. Για παράδειγμα φέτος έχουν δικαίωμα παραθερισμού σε κατασκήνωση τα τέκνα του Στρατιωτικού και Πολιτικού προσωπικού Μπορεί να μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή και κάποιο άλλο ταμείο.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούν την πλήρη λίστα στο site της κατασκήνωσης www.mountain-camp.gr.
Φυσικά μπορεί ο οποιοσδήποτε να στείλει τα παιδιά του στην κατασκήνωση και ιδιωτικά αναλαμβάνοντας στην περίπτωση αυτή το κόστος συμμετοχής ο ίδιος.
Κατά την προσέλευση τους στην Κατασκήνωση τα παιδιά οφείλουν να έχουν μαζί τους ορισμένα δικαιολογητικά ;
Πέρα από τη θετική τους διάθεση οι κατασκηνωτές ερχόμενοι προσκομίζουν τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά του ταμείου τους. Οπωσδήποτε πρέπει να έχουν το Δελτίο Υγείας Κατασκηνωτή με σφραγίδα γιατρού, το Έντυπο συγκατάθεσης γονέα, την Κάρτα Κατασκηνωτή και αρνητικό rapid test. Παρακολουθούμε  στενά τις εξελίξεις στο θέμα της Πανδημίας και εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας όπως αυτά ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.
Θα ήθελα να ενημερώσω τους γονείς πως φέτος , όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια δε θα έχουμε επισκεπτήριο γονέων κατά τη διάρκεια των περιόδων, αφού στόχος μας είναι η προστασία μικρών και μεγάλων και η εξασφάλιση των ιδανικότερων συνθηκών ώστε οι κατασκηνωτές να περάσουν ευχάριστα, δημιουργικά και με ασφάλεια τις πιο ξεχωριστές τους κατασκηνωτικές διακοπές.

Back to top button
Close
Close