Ειδήσεις

Συζητήθηκε στη Βουλή η πρόταση της Μ. Κοντοτόλη ώστε να κηρυχθεί η 28η Φεβρουαρίου ημέρα τιμής και μνήμης των 57 νεκρών στα Τέμπη

Μαρίνα Κοντοτόλη : «Θα επιμείνω μέχρι να το πετύχουμε».

Σημαντική εξέλιξη. Συζητήθηκε στη Βουλή η πρόταση της Μ. Κοντοτόλη ώστε να κηρυχθεί η 28η Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα και σε όλη τη Θεσσαλία ως ημέρα τιμής και μνήμης των 57 νεκρών συμπολιτών μας στο δυστύχημα των Τεμπών.

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, το αίτημα να κηρυχθεί η 28η Φεβρουαρίου τόσο στα Τρίκαλα, όσο και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία ημέρα τιμής και μνήμης των 57 νεκρών συμπολιτών μας στο δυστύχημα των Τεμπών, με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο.

Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η 28η ημέρα τιμής και μνήμης για τους 57 νεκρούς, αρκεί να σταλεί επιστολή είτε από τον Σύλλογο Γονέων Θυμάτων Τεμπών είτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η κα Μ. Κοντοτόλη θα ενημερώσει σήμερα με επιστολή της τόσο τον Σύλλογο Γονέων Θυμάτων Τεμπών, όσο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτα από τον οποίο θα ζητήσει, εφόσον συμφωνεί ο ίδιος και το περιφερειακό συμβούλιο, να προχωρήσουν στη διατύπωση της συγκεκριμένης πρότασης προς την κυβέρνηση.

Η Βουλευτής Τρικάλων Μ. Κοντοτόλη, θα προχωρήσει αμέσως μετά το Πάσχα, στην κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας προκειμένου να τεθεί στην κρίση όλων των βουλευτών η καθιέρωση της 28ης Φεβρουαρίου ως ημέρα μνήμης και τιμής για τα θύματα από την τραγωδία των Τεμπών.

Ακολουθούν τα επισυναπτόμενα με την ομιλία της Βουλευτή Τρικάλων Μαρίνας Κοντοτόλη και απόσπασμα από την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου:

-Κυρία Κοντοτόλη, έχετε τον λόγο.

-ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΤΟΤΟΛΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, το έγκλημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023 συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να τη συγκλονίζει.

Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία πως έναν χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών είναι κορυφαίο ζήτημα της πολιτικής επικαιρότητας, χάρη στον αγώνα των γονιών και των συγγενών των πενήντα επτά θυμάτων, ώστε να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Κύριε Υπουργέ, ως Βουλευτής Τρικάλων, μιας περιοχής που έκλαψε και ακόμη υποφέρει για τα παιδιά της και τα παιδιά όλης της Ελλάδας, που τόσο άδικα χάθηκαν στα Τέμπη, σας λέω ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλη συγκάλυψη, δεν αντέχει άλλη ατιμωρησία. Περιμένει δικαιοσύνη Περιμένει έμπρακτα η πολιτεία να δείξει ότι αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, η μνήμη των παιδιών μας δεν θα σβήσει.

Σας υποβάλλω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, την πρόταση η 28η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο να ανακηρυχθεί ως ημέρα τιμής και μνήμης των πενήντα επτά νεκρών επιβατών, να είναι ημέρα αργίας στα Τρίκαλα και σε όλη τη Θεσσαλία, η ελληνική σημαία στα δημόσια κτήρια να είναι μεσίστια, με ευθύνη των τοπικών αρχών και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών και εκείνη την ημέρα να διοργανώνονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης αλλά και λήψης μέτρων για την ασφάλεια των μεταφορών. Αυτό όχι για να δικαιωθεί πολιτικά κάποιος και να εκτεθεί κάποιος άλλος, αλλά για να δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική πολιτεία να πράξει το καθήκον στη μνήμη των παιδιών μας, αλλά και για να μας θυμίζει τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία.

Σας ευχαριστώ

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):

-Κύριε Υπουργέ, κύριε Λιβάνιε, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών):

-Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή κυρία Κοντοτόλη, θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα όσα είπατε. Το δυστύχημα των Τεμπών ήταν ένα γεγονός που μας συγκλόνισε όλους. Τιμώ και σέβομαι απεριόριστα τους συγγενείς των θυμάτων και ιδίως τους γονείς, οι οποίοι έζησαν ό,τι πιο οδυνηρό μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος, που δεν είναι τίποτε άλλο από το να χάσει το παιδί του. Απευθύνομαι και υπό την ιδιότητα ως γονέα παιδιών και προσπαθούμε να μπούμε στη θέση αυτών των ανθρώπων, αν και είναι αδύνατον, έστω και ελάχιστα, να καταλάβουμε τον πόνο.

Θα έλεγα, επί της ουσίας της ερώτησης που έχετε υποβάλει, ότι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο όπως είναι δομημένο δεν το επιτρέπει. Ήδη οι τοπικές αργίες ή οι περιφερειακές αργίες έχουν συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο περιγράφεται αναλυτικά στη νομοθεσία. Κυρίως έχει -θα μου επιτρέψετε να διαβάσω- εθνικά, ιστορικά, γεγονότα, τα οποία αποδεδειγμένα, εξόχως σημαντικά, άσκησαν αποφασιστική επίδραση στην αίσια έκβαση των εθνικών αγώνων, ή εν πάση περιπτώσει για θρησκευτικές εορτές, για να μην πολυλογώ. Άρα νομοθετικά, με το σημερινό πλαίσιο, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή να τεθεί αργία.

Από εκεί και πέρα, εφόσον υπάρχει αίτημα από το Σύλλογο Γονέων και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αυτοδιοικητικός φορέας που καλύπτει τη Θεσσαλία, προφανώς και θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή και τη δέουσα σοβαρότητα…

 

 

Δείτε εδώ απόσπασμα από τη συζήτηση:

 

https://www.youtube.com/watch?v=_d7lly7Ef94

Back to top button
Close
Close