Ειδήσεις

Συγγνώμη του Έντι Ράμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υποστήριξε πως οι δηλώσεις του παραφράστηκαν και απολογήθηκε στον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, για όσα δημοσιεύτηκαν νωρίτερα την Τρίτη.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Έντι Ράμα λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν λογικό ότι θα προκαλούσαν την αντίδραση της Αθήνας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός μιλώντας στην ιστοσελίδα Euractiv είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα επί της ουσίας εξαπάτησε την ΕΕ για να ενταχθεί σε αυτή. Φαίνεται, ωστόσο, μετά την ενόχληση της Αθήνας όπως αυτή εκφράστηκε από κυβερνητικές πηγές, ότι ο Έντι Ράμα αποφάσισε να προχωρήσει σε αναδίπλωση και επί της ουσίας να απολογηθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για κάποιες περίεργες δηλώσεις που είδα ότι αποδόθηκαν, δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση φυσικά στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη στο ξεκίνημα της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. «Δεν είμαστε και στην ίδια πολιτική παράταξη όπως με τον Τσίπρα που είμαστε φίλοι», είπε στη συνέχεια προσπαθώντας να κάνει χιούμορ και να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα.

Ο Έντι Ράμα στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρουσία του στην Αλβανία, ενώ έστειλε και ευχές προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για την ονομαστική του εορτή.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός σχολίασε και την αναβολή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στα εδάφη της Χειμάρρας και των άλλων περιοχών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

«Ελπίζω να να βρείτε χρόνο να επισκεφθείτε την ελληνική μειονότητα σε επόμενο χρόνο. Υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί. Όταν τους είπα (σ.σ. στους Έλληνες ομογενείς) τι θέλετε να κάνουμε για εσάς μας είπαν: “αυτό και αυτό ή αλλιώς φέρτε μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη”. Έτσι θα γλιτώσουμε εμείς και χρήματα από τον προϋπολογισμό μας», σχολίασε.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχουμε το ζήτημα της μειονότητας και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρχει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, τόνισε πως λυπάται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν του επιτρέπουν να μεταβεί την Τετάρτη στην ελληνική μειονότητα, ωστόσο, σχολίασε πως ίσως στο μέλον έχει την ευκαιρία να το κάνει μαζί με τον Έντι Ράμα.

Back to top button
Close
Close