Στο Μουσείο Τσιτσάνη η παρουσίαση του βιβλίου του Αχιλλέα Λαζάρου με έντονο βλάχικο στοιχείο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο Τσιτσάνη η παρουσίαση του βιβλίου του διακεκριμένου ρωμανιστή – βαλκανολόγου Αχιλλέα Λαζάρου με τίτλο «Η Αρωμουνική (Βλαχική) και αι μετά της Ελληνικής σχέσεις αυτής».
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Φιλολογικό, Ιστορικό, Λογοτεχνικό Σύνδεσμο (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.), τις Εκδόσεις Κ. & Μ. Σταμούλη, καθώς και τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων, και αποτέλεσε έναν ξεχωριστό σταθμό για την πολιτιστική ζωή της πόλης.
Το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε αρχικά το 1976 και αποτέλεσε διδακτορική διατριβή του συγγραφέα, είχε εξαντληθεί εδώ και δεκαετίες. Η νέα του έκδοση, που εντάχθηκε στη σειρά «Κείμενα και Μελέτες» του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. με αριθμό 26, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτομεία» των Αδελφών Σαράντη, δίνοντας ξανά πρόσβαση στο σημαντικό αυτό έργο.
Στις σελίδες του εξετάζεται με επιστημονική τεκμηρίωση η καταγωγή των Αρωμούνων (Βλάχων), η αρωμουνική γλώσσα και οι σχέσεις της με την ελληνική, τόσο σε φωνολογικό όσο και σε μορφολογικό και λεξιλογικό επίπεδο. Το έργο πλαισιώνεται από πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, πέντε χάρτες του βαλκανικού χώρου και αναλυτικό πίνακα ονομάτων και πραγμάτων, στοιχεία που ενισχύουν την εγκυρότητα της μελέτης.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Μιχάλης Τρίτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Ευαγγελία Αναστασίου, εκπαιδευτικός και πτυχιούχος της Σορβόννης, καθώς και ο Θεόδωρος Νημάς, πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Τόλης, ενώ στο τέλος ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με το κοινό.
Η βραδιά στο Μουσείο Τσιτσάνη επιβεβαίωσε ότι το βλάχικο στοιχείο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικού αλλά και κοινωνικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Τρικάλων.Ρεπορτάζ & φωτογραφικά στιγμιότυπα: Χάρης Μάντελος