Πολιτισμός

Στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “Museums in Short 2020” το βίντεο με την πλατιά Μαγούλα Ζάρκου

Μπορεί να δίπλα μας, σε ένα βουνά, σε ένα λόφο, στον κάμπο ή σε μια πλαγιά να υπάρχει ένας ανεκτίμητος αρχαιολογικός πλούτος, που ίσως πολλοί από εμάς δεν τον γνωρίζουν. Μπορεί σε κάποιο μουσείο να παρουσιάζονται αξιόλογα ευρήματα, που έρχονται να μας πληροφορήσουν για την κληρονομιά μας, αλλά δεν το επισκεφτήκαμε ποτέ. Μπορεί σε κάποιο γειτονικό νομό, όπως αυτόν της Μαγνησίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, να βρίσκονται κλειστά σε κοντέινερ, σημαντικά ευρήματα μιας άλλης εποχής που ανακαλυφτήκαν σε κάποια περιοχή ττου δήμου Φαρκαδόνας σε καιρούς ανασκαφών, που μαρτυρούν το μακρινό παρελθόν μας, αλλά δεν βγήκαν ποτέ στην επιφάνεια.

Μπορεί…Μπορεί…Μπορεί…

Ένας από αυτούς τους χώρους και η περιοχή Πλατιάς Μαγούλας στην κοινότητα Ζάρκου. Ένας λόφος γεμάτος ιστορία, μια περιοχή που μαρτυρά τη ζωή πριν 5.500 χρόνια. Ένας χώρος από αυτούς και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας που παρουσιάζονται ευρήματα ανασκαφών από πολλά σημεία της περιοχής του δήμου Φαρκαδόνας. Ένας από αυτούς τους χώρους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, που φυλάσσονται, χωρίς να εκτεθούν αρχαιολογικά ευρήματα από περιοχές του Δήμου Φαρκαδόνας, δυστυχώς σε κοντέινερ στον προαύλιο χώρο.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας θέλοντας να αναδείξει την πλούσια ιστορία του Αρχαιολογικού Χώρου της Πλατιάς Μαγούλας Ζάρκου, δημιούργησε ένα εξαιρετικά σημαντικό βίντεο, γύρω από αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά την ανασκαφή που είχε διεξαχθεί πέντε περίπου δεκαετίες πριν.

Ένα βίντεο για την Νεολιθική Εποχή και την ζωή που υπήρχε πριν 5.500 χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο.

«Ο άνθρωπος πλάθει τον άνθρωπο», ο τίτλος του οπτικοακουστικού υλικού.

Χώμα και νερό. Υλικά ζωής. Υλικά δημιουργίας στα χέρια ενός νεολιθικού ανθρώπου. … Γιατί ο άνθρωπος πλάθει τον άνθρωπο;

Η νέα αξιόλογη ταινία του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Ειδώλιο». Ένας κόσμος σε μικρογραφία. Θεσσαλία και Μακεδονία” με αφορμή ένα πήλινο ομοίωμα ενός νεολιθικού σπιτιού στο Ζάρκο του 5.500 π.Χ. συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “Museums in Short 2020”

Στο συγκεκριμένο σημείο κατά την ανασκαφή εντοπίστηκε ένα ομοίωμα σπιτιού με τα μέλη της οικογένειας. Εννιά ανθρώπινες μορφές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε όλες τις ηλικίες κι ανάμεσα τους ένα νεογέννητο, δίπλα στη ζεστασιά της εστίας τους. Ένα Νεολιθικό νοικοκυριό, μια ομάδα Νεολιθικών ανθρώπων, μια μεγάλη οικογένεια, που έζησε στο συγκεκριμένο χώρο.

Δυστυχώς η ευτυχώς πάντα έρχεται η στιγμή που όλα σβήνουν ή καταστρέφονται. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση της Πλατιάς Μαγούλας τα πάντα έσβησαν και θάφτηκαν κάτω από τόνους χώματος. Οι ανασκαφές που έγιναν παλιότερα αλλά σταμάτησαν και δεν ξεκίνησαν ξανά ποτέ έφεραν στο φως σημαντικές ανακαλύψεις γύρω από τη ζωή.

Όλα αυτά τα ευρήματα καλό θα είναι να τα γνωρίσουμε, όχι μόνο οι κάτοικοι του Ζάρκου, αλλά όλοι οι Φαρκαδόνιοι, οι Τρικαλινοί, οι Θεσσαλοί. Αποτελούν κομμάτι της ιστορίας, της κληρονομιάς που κρίνεται αναγκαίο να την γνωρίσουμε, σταματώντας να την γυρίζουμε την πλάτη.

Ψηφίζουμε όλοι την συμμετοχή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας “Ο Άνθρωπος πλάθει τον Άνθρωπο” στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “Museums in Short 2020” ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΕΔΩ

Back to top button
Close
Close