Πολιτισμός

Στον εσωτερικό τουρισμό θα το… ρίξουν οι Έλληνες μετά την πανδημία

Μια μεγάλη δημοσκόπηση για το αύριο του πλανήτη μετά την πανδημία με εντελώς αντιφατικές απαντήσεις, από τους ίδιους ερωτώμενους διενήργησε η YouGov-Cambridge Globalism Project με τη συμβολή του Guardian. Το βασικό συμπέρασμα είναι πώς ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων παραδέχεται πως όλοι φταίμε για την καταστροφή του πλανήτη μας και πως αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο και σ’ αυτή την πανδημία, την επόμενη ημέρα σκοπεύουν να κάνουν τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα πρέπει για να διατηρηθεί η “πράσινη” ανάκαμψη που ήρθε λόγω μείωσης ρύπων, κατανάλωσης κλπ εξαιτίας των lockdown!

Με τη Συμφωνία του Παρισιού να συζητείται ξανά έντονα μετά και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και να θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον όλης της ανθρωπότητας, οι περίπου 25.000 ερωτηθέντες σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο, θέλουν την επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό να ταξιδεύουν “αλόγιστα” για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο, κάτι που θα έχει δραματικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Πρώτοι στον κόσμο σε περιβαλλοντική συνείδηση οι Έλληνες!

Η έρευνα έχει πολλά και ενδιαφέροντα ευρήματα με πιο εντυπωσιακό εκείνο που λέει πως το 91% των Ελλήνων πιστεύει πως ο άνθρωπος φταίει εν μέρει ή πολύ για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ δεύτεροι έρχονται οι Βραζιλιάνοι που είδαν το δάσος της Αμαζονίας να καταστρέφεται και βιώνουν τις επιπτώσεις, ενώ μεγάλη συνείδηση για τη ζημιά που κάνουμε στον πλανήτη Γη έχουν Κινέζοι, Βρετανοί, Νιγηριανοί και Γερμανοί. Στον αντίποδα, κάτοικοι χωρών που εξαρτώνται οικονομικά από το πετρέλαιο δηλώνουν ευθαρσώς πως άλλοι παράγοντες φταίνε για την κλιματική κρίση κι όχι ο άνθρωπος.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με τον Guardian και τους επιστήμονες φυσικά, το μεγάλο κεκτημένο της πανδημίας ή καλύτερα των μέτρων αντιμετώπισής της, είναι η “πράσινη ανάκαμψη”, δηλαδή η πρωτοφανής μείωση των ρύπων, της ατμοσφαιρικής μόλυνσης κλπ με τα lockdown των πόλεων και τον τεράστιο περιορισμό των αεροπορικών ταξιδιών, τα οποία αφήνουν “βαρύ” αποτύπωμα στην κλιματική κρίση. Μάλιστα, πρόσφατα οι παραφιλολογία συσχετισμού της πανδημίας του κορονοϊού με την ρύπανση, έγινε βεβαιότητα, αφού μεγάλη έρευνα απέδειξε πως οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μολυσμένη ατμόσφαιρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν εάν νοσήσουν με COVID-19. Όμως, όταν οι ίδιοι άνθρωποι που ρίχνουν το… ανάθεμα στον εαυτό τους και στους γύρω τους για την καταστροφή, ερωτήθηκαν τι θα κάνουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας απάντησαν: ταξίδια και μάλιστα πολλά!

Όσον αφορά την Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά πώς θα ταξιδεύει εντός της χώρας (αλλά με αυτοκίνητο, επομένως εάν δεν πάμε σύντομα σε αλλαγές, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα γεμίσουμε πάλι την ατμόσφαιρα ρύπους) και θα ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους όπως οι Σουηδοί που φαίνονται αποφασισμένοι για υπερατλαντικά ταξίδια.

Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα διαπίστωσαν με μεγάλη ανησυχία πως ανεξαρτήτως των διαφορών, και στις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα υπάρχει τάση για μεγάλη αύξηση στη μετακίνηση με ΙΧ, κάτι που χτυπά καμπανάκι πως την επόμενη φορά, δε θα “ξεμπερδέψουμε” με ένα εμβόλιο, αφού ο πλανήτης καταστρέφεται και οι πανδημίες θα είναι όλο και πιο συχνές.

Πηγή: Guardian

Back to top button
Close
Close