Ειδήσεις

Στον «αέρα» οι τελευταίες δημαιρεσίες των δήμων;

Σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις για την εγκυρότητα των τελευταίων δημαιρεσιών στους δήμους της χώρας, που πραγματοποιήθηκαν βάσει σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, διατυπώνουν στελέχη και παράγοντες της αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας πως η εγκύκλιος είναι αντισυνταγματική και οι δημαιρεσίες πρέπει να ακυρωθούν.

Η εγκύκλιος 932 – ΑΠ 96599, εστάλη στους ΟΤΑ στις 29-12-2021, δηλαδή σχεδόν παραμονή πρωτοχρονιάς και λίγες ημέρες πριν τις δημαιρεσίες στους δήμους για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέσα από τις οποίες «περνάνε» και εγκρίνονται οι πλέον σημαντικές αποφάσεις στους ΟΤΑ.

Να θυμίσουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση με το νόμο Θεοδωρικάκου του 2019, αφού διασφάλισε την πλειοψηφία του δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αναβάθμισε τις εν λόγω επιτροπές, από εκτελεστικά όργανα σε όργανα αποφάσεων, προκειμένου να παρακάμψει τυχόν φαινόμενα «ακυβερνησίας» που προέκυψαν από τον νόμο της απλής αναλογικής, βάσει του οποίου έγιναν οι δημοτικές εκλογές του 2019.

Με δεδομένο ότι η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές στους περισσότερους και πιο σημαντικούς δήμους της χώρας, θέλοντας να ισχυροποιήσει την θέση των γαλάζιων δημάρχων, εισήγαγε το νόμο 4623/2019, με τον οποίο, σε μεγάλο βαθμό, αντικατέστησε τα δημοτικά συμβούλια, από τις Οικονομικές Επιτροπής και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, οι οποίες αναδείχθηκαν σε κορυφαία αποφασιστικά όργανα και μπορούν να αποφασίζουν για συμβάσεις έργων, μελέτες, υπηρεσίες και προμήθειες «ανεξαρτήτως προϋπολογισμού», χωρίς να χρειάζεται η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

Με την τελευταία εγκύκλιο Βορίδη, την 932 – ΑΠ 96599, έδωσε και το τελικό χτύπημα, στα δημοτικά συμβούλια, αφού στις εν λόγω Επιτροπές, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη θέση των δημάρχων: στις σχετικές δημαιρεσίες ομαδοποίησε όλους τους «ανεξάρτητους» σε μία παράταξη, οι οποίοι  μπορούσαν να εκλεγούν στις επιτροπές μέσω παράταξης, έχοντας την υποστήριξη της διοίκησης.

Επί παραδείγματι στο δήμο Θεσσαλονίκης στις δύο Επιτροπές, η διοίκηση ήλεγχε, πριν από τις δημαιρεσίες, 6 συμβούλους στους 11 και τώρα, βάσει της εγκυκλίου Βορίδη, ελέγχει 8 στους 11. Δηλαδή η μειοψηφική παράταξη Ζέρβα του 14.98% του πρώτου γύρου, με τις «ρυθμιστικές αλχημείες» Θεοδωρικάκου – Βορίδη, και τις συνεργασίες με ανεξάρτητους, «πρόθυμους», δημοτικούς συβούλους – εξαγορασμένους τους αποκαλεί η αντιπολίτευση – ελέγχει πλήρως το δήμο Θεσσαλονίκης, αναβιώνοντας το δημαρχοκεντρικό σύστημα, κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα.

Παρόμοια περιστατικά υπάρχουν σε πάρα πολλούς δήμους, όπως στο δήμο Καλαμαριάς, όπου μέσω αυτής της διαδικασίας, της σύμπραξης της διοίκησης με τους δήθεν ανεξάρτητους, αποκλείστηκε εντελώς από τις δημοτικές επιτροπές, η παράταξη «Η Καλαμαριά που μας Αξίζει», του Α. Περσίδη, παρότι στις εκλογές του 2019 έλαβε σχεδόν το 9% των ψήφων.

Παρέμβαση μέσω ΚΕΔΕ στο ΣτΕ Δηλαδή μέσω αυτής της διαδικασίας, δεν ενισχύθηκε μόνο η θέση των διοικήσεων, αλλά αφαιρέθηκαν και ελεγκτικά μέσα από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, το θέμα της εγκυκλίου Βορίδη, έχει τεθεί στην ΚΕΔΕ και έχει συζητηθεί και υπάρχουν ενέργειες προκειμένου να κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ για να κριθεί η συνταγματικότητα της. Η σχετική απόφαση του ΣτΕ, αν τελικά προχωρήσει η προσφυγή, αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Back to top button
Close
Close