MUST Read

Στην εποχή των πλημμυρών η μάθηση της τοπικής γεωγραφίας κρίνεται απαραίτητη

Στην  εποχή των πλημμυρών, ο Θεσσαλός  θεωρούσε χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος τις φλέβες των λεκανών απορροής της Θεσσαλίας. Κι άρχισε την επανάληψη στην Πατριδογνωσία, στην τοπική Γεωγραφία.
– Οι παραπόταμοι του Πηνειού είναι οι εξής: Μίκανης ή Μουργκάνης ή Ίων που πηγάζει από τα Αντιχάσια. Τρικαλινός ή Ληθαίος, πηγάζει από τα Αντιχάσια και διασχίζει την πόλη των Τρικάλων διαγωνίως. Νεοχωρίτης, πηγάζει από τα Αντιχάσια και διαρρέει την περιοχή Οιχαλίας. Ο Κλεινοβίτικος, πηγάζει από τον Κόζιακα, διαρρέει την περιοχή Κλεινού. Πορταΐτικος ή Πορταϊκός, πηγάζει από τον Κόζιακα, διαρρέει την περιοχή Νότια των Τρικάλων.
Και συνεχίζει: Ο Καλέντζης πηγάζει από τα Άγραφα. Ο Καράμπαλης παραπόταμος του Καλέντζη. Ο Μπλιούρης ή Πάμισος, πηγάζει από τις βορειοανατολικές υπώρειες και τα παρακλάδια των θεσσαλικών Αγράφων, περνά από την περιοχή του Μουζακίου. Καρδιτσώτικος παραπόταμος του Πάμισου, πηγάζει από τις βορειοανατολικές υπώρειες και τα παρακλάδια των θεσσαλικών Αγράφων.
Δεν  τελείωσε: Ενιπέας ή Τσαναρλής, πηγάζει από την Όθρυ. Σοφαδίτικος ή Σοφαδίτης ή Ονόχωνος, παραπόταμος του Ενιπέα, πηγάζει από τις βορειοανατολικές υπώρειες του Τυμφρηστού και του Κασιδιάρη. Φαρσαλίτης ή Απιδανός, παραπόταμος του Ενιπέα, πηγάζει από τις βορειοανατολικές υπώρειες του Τυμφρηστού και του Κασιδιάρη.Γεωγραφία Ε΄: 19. Τα ποτάμια της Ελλάδας – 8o Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
Και ολοκληρώνει: Τιταρήσιος ή Ξηριάς, πηγάζει από τον Τίταρο και τον Όλυμπο, ρέει στις πεδιάδες Βλαχογιαννίου, Τυρνάβου και Λάρισας και ενώνεται με τον Πηνειό στο Βόρειο τμήμα της Ανατολικής Θεσσαλίας. Βούλγαρης και Ελασσονίτης ή Ελασσονίτικος, είναι παραπόταμοι του Τιταρήσιου. (Ολόκληρο φλεβικό σύστημα με κεντρική αρτηρία τον Πηνειό. Κι άντε να μάθει κάποιος τόσα ποτάμια, να ξέρει ποιο τον έπνιξε.)

Back to top button
Close
Close