Lifestyle news

Σταύρος Ζαλμάς: «Δεν είχα την επιθυμία να γίνω star. Ήθελα να γίνω ένας γερός ηθοποιός»


Συναντιόμαστε σε ένα ήσυχο καφέ στο Παγκράτι. Ευγενικός, όσες φορές και αν του ζήτησα να μου μιλήσει στον ενικό δεν συνέβη, με ωραίο λόγο κάναμε από την αρχή τη συμφωνία με τον Σταύρο Ζαλμά να μην αναφερθούμε στα χρόνια που εργαζόταν στην τράπεζα και σε ιστορίες από το Άγγιγμα Ψυχής. Αφήνοντας στην άκρη χιλιοειπωμένες ιστορίες, με άφησε μέσα από την συζήτησή μας να τον γνωρίσουμε λίγο παραπάνω. Αφορμή για τη συνάντησή μας είναι η καθημερινή σειρά «Έρωτας Φυγάς», όπου πρωταγωνιστεί, η οποία έχει καταφέρει να κερδίσει τους τηλεθεατές φτάνοντας και στο 17% της τηλεθέασης, σε μια σεζόν άκρως ανταγωνιστική και πλούσια σε μυθοπλασία.

Αποφασίζοντας να αφήσετε πίσω την σταθερότητα που έχει ένας τραπεζικός υπάλληλος και να μεταβείτε στο θέατρο, στο οποίο επικρατεί ανασφάλεια, είστε ευχαριστημένος από την καλλιτεχνική σας πορεία;

Κοιτάζοντας πίσω, είμαι ευχαριστημένος και χορτάτος από τα πράγματα που έχω κάνει. Γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω με ανθρώπους που θαύμαζα και πίστευα ως δασκάλους -είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν γύρω σου άνθρωποι, τους οποίους επιλέγεις να τους βάλεις στο βάθρο του δασκάλου, διαφορετικά η πορεία μας είναι πολύ μοναχική. Ήμουν πολύ τυχερός που μαθήτευσα κοντά τους, δούλεψα και έμαθα την τέχνη. Βέβαια, θα μπορούσα στα χρόνια που δουλεύω, πλέον είναι πάρα πολλά, να έχω κάνει κι άλλα πράγματα, ίσως πιο λαμπερά, αλλά δεν είναι ο χαρακτήρας μου για καριερίστας. Δηλαδή, για να χτίσεις μια καριέρα πρέπει παράλληλα να κάνεις κι άλλα πράγματα, όπως δημόσιες σχέσεις, κοσμική ζωή, τα οποία δεν μπορούσα να κάνω.

Δεν δώσατε ποτέ βαρύτητα στην κοσμική ζωή, ούτε είστε από τους ηθοποιούς που πηγαίνουν σε καλέσματα.

Θέλησα η ζωή μου να είναι ενός απλού ανθρώπου με υγιή συναισθηματική ζωή. Να παίζω μόνο στο σανίδι και όχι στη ζωή μου.

Πιστεύετε πως αν ακολουθούσατε αυτήν την κοσμική ζωή θα ήταν διαφορετική η πορεία σας;

Δεν θα ήταν άλλη η πορεία μου. Θα είχα μπει ίσως στην αφρόκρεμα, στο ιερατείο, αλλά ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να κάνω πράγματα για να μπω εκεί. Θα ήμουν άλλος άνθρωπος. Επίσης, κάτι άλλο στο οποίο οφείλεται το γεγονός πως δεν ανήκω στο ιερατείο είναι πως, όταν έβλεπα δίπλα μου ότι τα πράγματα αρχίζουν να αρρωσταίνουν έφευγα από μια συνεργασία. Με αποτέλεσμα, κάποιες πόρτες να κλείνουν και να μην ξανανοίγουν ποτέ ή να ξανανοίγουν πάρα πάρα πολύ δύσκολα. Όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Αν είχα άλλο χαρακτήρα δεν θα με ένοιαζε καθόλου. Κοιτάζοντας τη διαδρομή μου, είμαι ένας αυθύπαρκτος άνθρωπος και μπορώ μπροστά στον καθρέφτη μου να πω «Μπράβο σου έχεις σταθεί στο ύψος σου κι έχεις κάνεις πέντε σημαντικά πράγματα χωρίς να παραβιάσεις το ηθικό υπόβαθρο που έχεις επιλέξει για τον εαυτό σου».

Διαπιστώνω πως το ηθικό υπόβαθρο για εσάς παίζει σημαντικό ρόλο. Προέρχεται από καταβολές που έχετε από την οικογένεια σας;

Ακριβώς. Έχω μεγαλώσει με γονείς που ήταν ρομαντικοί, συναισθηματικοί άνθρωποι και με μια μέριμνα πάντα για δικαιοσύνη και φιλότιμο -αυτή την πολύτιμη λέξη που τείνει να εξαφανιστεί. Μεγάλωσα με γονείς που φρόντισαν να καλλιεργήσουν μέσα μου την αξία αυτής της λέξης.

Ένας ρομαντικός άνθρωπος, όπως είστε εσείς, σίγουρα θα είχε έρθει σε δύσκολη θέση, δουλεύοντας σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και κάποιες φορές σκοτεινό χώρο;

Αν με ρωτάτε αν ποτέ μπήκα σε δίλημμα να κάνω πράγματα, τα οποία ξέφευγαν της ηθικής μου επιλογής, η απάντηση είναι ποτέ! Έχω κλείσει πόρτες για αυτούς τους λόγους, έχω φύγει από συνεργασίες ή επέλεξα να μην τις κάνω. Αυτό είναι στενάχωρο, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η αγορά είναι μικρή. Έχω χάσει στη ζωή μου πολύ μεγάλους ρόλους γιατί δεν μπορούσα να παραβιάσω τον εαυτό μου και να κάνω πράγματα που μου ζητήθηκαν.

Σταύρος Ζαλμάς

Back to top button
Close
Close