Ειδήσεις

Σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές το «κόκκινο φυτοπλαγκτόν»

Σχετικά σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές είναι το φαινόμενο άνθισης φυτοπλαγκτού (Algalbloom) με ιδιαίτερο χρωματισμό, που παρατηρήθηκε από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, αναφέροντας ότι το φύκος H. Pluvialis, που δεν είναι τοξικό, εμφανίζεται αρκετές χρονιές, πάντα τέτοια εποχή, σε ρηχές λεκάνες περιμετρικά. «Κανένα στέλεχός του δεν έχει ενοχοποιηθεί ποτέ για τοξικότητα και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», διαβεβαιώνεται.

Το χρώμα της λίμνης ήταν πράσινο, φυσιολογικό δηλαδή για την εποχή.
Το H. pluvialis, όπως και άλλα είδη, κάτω από συνθήκες στρες (ένταση και διάρκεια ηλιακής ακτινοβολίας – φωτοπερίοδος, υψηλές θερμοκρασίες, μείωση της στάθμης του νερού που προοιωνίζει ξηρασία) αλλάζει συμπεριφορά. Αυτές είναι επίσης οι συνθήκες που καθορίζουν τον κύκλο ζωής αυτού του μονοκύτταρου οργανισμού που περνά σε τέσσερα διαφορετικά στάδια: ανάπτυξη φυτικών κυττάρων, εγκύστωση (encystment) -δημιουργία κυστικού περιβλήματος, ωρίμανση και βλάστηση.

Back to top button
Close
Close