MUST Read

Σκιάθος: Παίζει πιάνο πάνω σε ιστιοπλοϊκό σε σκηνοθετικό πρότζεκτ του Πασχάλη Μάντη

Η Έλενα Ξυδιά είναι μια ξεχωριστή μουσικός. Καλλιτέχνιδα. Ανήσυχο πνεύμα. Η καραντίνα την πείσμωσε και την έκανε να βρει τρόπους έκφρασης. Μαζί με τον σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη αποφάσισαν να στήσουν το πιάνο και να παίξει η Έλενα σε σημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Το πρώτο βίντεο έγινε στα Μετέωρα. Τι χρειαζόταν… να μεταφερθεί το πιάνο σε αυτά. Καθόλου εύκολο εγχείρημα.

Στα social media δέχεται καταιγισμό μηνυμάτων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Εκείνη πάλι κρατάει χαμηλούς τόνους. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι το «γραφείο» της είναι αυτό που της δίνει επιπλέον ενέργεια. Παίζει πιάνο στο μουσείο της Ακρόπολης και κάθε φορά που βλέπει την μεγαλειότητα του μνημείου η ψυχή της γεμίζει.

Η Έλενα Ξυδιά είναι μια Ελληνίδα που μέσα από την τέχνη της αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Το πιάνο σας και η μουσική σας, έχει «ταξιδέψει» σε μέρη όπως τα Μετέωρα, σε καταρράκτες και εν πλω ανοιχτά της Σκιάθου. Για ποιο λόγο γίνονται αυτά; Είναι μέρος κάποιου project;

«Πριν ένα χρόνο και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, προσπαθήσαμε να σκεφτούμε τρόπους διαφυγής από την απόλυτη αδράνεια.

Μαζί με το σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη, περάσαμε αμέτρητες ώρες με skype meetings, εγώ στην Αθήνα κι εκείνος στη Λάρισα, με στόχο να νιώσουμε και πάλι δημιουργικοί.

Αφορμή στάθηκε η δημιουργία ενός virtual χάρτη που υλοποιούταν εκείνο το διάστημα από πανεπιστήμια και φορείς της Ευρώπης (ο-city) που θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα σημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, και για τον οποίο δημιουργήσαμε εθελοντικά το πρώτο μας video για τα μετέωρα.

Το πρώτο και το πιο δύσκολο!

Ένα πρότζεκτ που απαιτούσε ειδικές άδειες (εφορείες αρχαιοτήτων, ηγουμενοσυμβουλιο των μονών κλπ) μεγάλη δυσκολία στη μεταφορά του πιάνου και διασφάλιση ότι το βίντεο σε καμία περίπτωση δε θα προσβάλει την ιερότητα του χώρου.

Όταν καταφέρνεις ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα με τόση προσπάθεια και αγάπη, τότε το νιώθεις παιδί σου.

Τα καταφέραμε λοιπόν και η ικανοποίηση που νιώσαμε αμέσως μετά τη δημοσίευσή του, από τα εκατοντάδες μηνύματα του κόσμου, ήταν απερίγραπτη.

Ήταν το μεγαλύτερο τεστ για μας και η ώθηση να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, παρουσιάζοντάς την με διαφορετικό τρόπο».

Back to top button
Close
Close