Ειδήσεις

Σε χάος εξελίχθηκε το πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν

Στα 90 λεπτά της χαώδους τηλεμαχίας, οι δύο υποψήφιοι εξέφρασαν όλη την αμοιβαία αντιπάθειά τους, με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής.

″Θα σκάσεις, επιτέλους;” ζήτησε απελπισμένος ο Μπάιντεν από τον Τραμπ σε κάποιο σημείο της συζήτησης. ”Αυτή δεν είναι καθόλου προεδρική συμπεριφορά!”

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, εξαπέλυσε κι αυτός μία σειρά προσωπικών επιθέσεων εναντίον του αντιπάλου του.

″Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ” του είπε.

″Στους 47 μήνες της θητείας μου, έχω κάνει περισσότερα απ′ όσα έκανες εσύ σε 47 χρόνια” απάντησε ο Τραμπ.

Γενικότερα, όσοι προέβλεπαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα στεκόταν στο ύψος του πρώτου ντιμπέιτ, απέναντι στον Τζο Μπάϊντεν, τη νύχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) δεν διαψεύστηκαν. Το μόνο που δεν έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στα 90 λεπτά της τηλεμαχίας, ήταν να παρουσιάσει στον Αμερικανικό λαό το πρόγραμμά του για την δεύτερη θητεία του.

Ολα τα άλλα τα έκανε: Είπε ψέμματα, προέβλεψε ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι σχεδόν έτοιμο, τη στιγμή που οι δικοί  του αξιωμτούχοι Υγείας υποστηρίζουν το αντίθετο, ισχυρίστηκε ότι η πολιτική του για τα καύσιμα δεν συμβάλει στην αύξηση της μόλυνσης και αρνήθηκε να καταδικάσει την λευκή ανωτερότητα. Φώναξε τα όσα έχει γράψει στο Twitter εναντίον του Μπάιντεν, τον διέκοψε κατ΄επανάληψη, επανέλαβε σε υστερικούς τόνους τις επιθέσεις του εναντίον του αντιπάλου του και του γιού του, τον κατηγόρησε για ”συμμαχία” με την Antifa και τους σοσιαλιστές και, φυσικά, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι οι επιφυλάξεις των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας για το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού, ήταν λάθος.

 

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του ντεμπέιτ, ο Τραμπ δεν σταμάτησε να γκρινιάζει για τα αμερικανικά ΜΜΕ, τον συντονιστή της βραδιάς, Κρις Γουάλας και, βέβαια, τον Τζο Μπάιντεν.

Ακόμα και στο τέλος του ντιμπέιτ, αφού ο Μπάιντεν έκανε έκκληση στους Αμερικανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν, τονίζοντας ότι μόνον εκείνοι είναι σε θέση να αποφασίσουν τον νικητή των εκλογών, ο Τραμπ γκρίνιαξε για την κυβέρνηση Ομπάμα και τις δήθεν επιθέσεις της εναντίον της καμπάνιας του στις εκλογές του 2016, λέγοντας ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ”να κοιτάξει” τις ψήφους εκείνων των εκλογών.

Μόλις πέντε βδομάδες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ χρειαζόταν να επικεντρώσει το ντιμπέιτ στα αδύνατα σημεία του αντιπάλου του και όχι στις δικές του επιδόσεις στον Λευκό Οίκο.

Αντ′ αυτού, παρουσίασε σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια όλα όσα ακόμα και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι δεν αντέχουν στον Πρόεδρό τους: την απερισκεψία του και την πλήρη αδυναμία του σε ότι αφορά την επίλυση προβλημάτων, όπως η κρίση του κορονοϊού και η άμεσες επιπτώσεις της στην ζωή των Αμερικανών.

Ο Τζο Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, εκμεταλλεύτηκε πολλές ευκαιρίες για να μιλήσει απ′ ευθείας στον Αμερικανικό λαό, κοιτάζοντας κατ΄ευθείαν την κάμερα και, κατ′ επέκταση, τους τηλεθεατές. Απευθύνθηκε δε σε αυτούς με απόλυτη αμεσότητα, με δηλώσεις όπως ”Δεν τον εμπιστεύομαι καθόλου, ούτε κι εσείς, το ξέρω ότι δεν τον εμπιστεύεστε” και τους κάλεσε να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Πηγή: The New York Times

Back to top button
Close
Close