MUST Read

Σε λύση λειτουργίας το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου

Η τοπική κοινωνία «βράζει» και οι επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής του Περτουλίου βρίσκονται στα κάγκελα, με φόντο το αβέβαιο μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου που παραμένει ανενεργό εδώ και δύο χρόνια. Η αγωνία κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα, καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, και ακόμα δεν υπάρχει σαφής, θεσμικά κατοχυρωμένη λύση για τη λειτουργία του. Το θέμα συζητήθηκε με ένταση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης, παρουσία πολιτών, επαγγελματιών και εκπροσώπων φορέων, μετατρέποντας την αίθουσα σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης αλλά και πίεσης για άμεσες αποφάσεις.

Έντονη πολιτική κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον Δήμο Πύλης, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και δύο χρόνια. Η συζήτηση, ωστόσο, μεταφέρθηκε έντονα και στο πολιτικό πεδίο, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά της δημοτικής αρχής, κάνοντας λόγο για ολιγωρία, αδικαιολόγητη εμμονή και θεσμικές παλινωδίες.

Ο Δήμαρχος Πύλης, Κώστας Μαράβας, σε δηλώσεις του ,πριν από λίγο καιρό , επεσήμανε ότι στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος αποφασίστηκε να παραχωρηθεί στον δήμο η νομή και η χρήση του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου για 35 χρόνια. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις στο κέντρο που φτάνουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ, για έργα όπως η κατασκευή των λιφτ, το σαλέ και των απαραίτητων μηχανημάτων. Εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε πως με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για οριστική λύση, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ιστορική» για τον Δήμο.

Ωστόσο, τα πνεύματα στο χθεσινό συμβούλιο δεν ήταν καθόλου ήρεμα. Αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι άσκησαν δριμεία κριτική στον δήμαρχο, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση που κόστισε ακριβά στην περιοχή. Το βασικό επιχείρημα ήταν πως η σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ως κύριο ιδιοκτήτη του χώρου, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει εξ αρχής – και όχι να αναζητούνται νομικές παρακαμπτήριες που τελικά οδήγησαν σε αδιέξοδο και στασιμότητα.

Η αντιπολίτευση, που είχε εκφράσει από την αρχή σοβαρές επιφυλάξεις, επανήλθε τώρα με ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για πολιτική υποκρισία και θεσμική υπαναχώρηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης «Πορεία στο Μέλλον», η δημοτική αρχή επιλέγει τώρα, κάτω από το βάρος των εξελίξεων και των θεσμικών πιέσεων, να προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας — πρόταση την οποία η αντιπολίτευση είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή. Επισημαίνεται, μάλιστα, πως αν αυτή η πρόταση είχε γίνει αποδεκτή νωρίτερα, το χιονοδρομικό δεν θα είχε μείνει ανενεργό για δύο ολόκληρα χρόνια, με σημαντικό κόστος για την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις του, ο Μαράβας υποστήριξε ότι η παραχώρηση της νομής και της χρήσης επί 35 έτη είναι «ιστορική εξέλιξη για τον Δήμο Πύλης». Επίσης, σε ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε ότι αισθάνεται «πανευτυχής και δικαιωμένος» για την έκβαση της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι η ισχύς της απόφασης θα είναι άμεση.

Η παράταξη της αντιπολίτευσης δεν κρύβει τη δυσφορία για τη στάση που είχε τηρήσει μέχρι πρότινος ο δήμαρχος, ο οποίος — όπως υποστηρίζεται — εγκαλούσε την αντιπολίτευση επειδή δεν ενέκρινε την τότε πρόταση του. Τώρα, όπως σημειώνεται, ο ίδιος φαίνεται να ακολουθεί αυτό που τότε απέρριπτε, και μάλιστα εμφανίζεται να το υιοθετεί ως «λύση ανάγκης». «Δεν επιχαίρουμε για τη δικαίωσή μας. Λυπούμαστε για τα χρόνια που χάθηκαν και τη ζημιά που υπέστησαν οι επαγγελματίες», αναφέρουν στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ τονίζουν ότι η θεατρικότητα και η αμφιθυμία της δημοτικής παράταξης Μαράβα δεν μπορεί να μένει αναπάντητη, ούτε να προσβάλει τη νοημοσύνη των δημοτών.

Πίσω από τις επίσημες δηλώσεις, ωστόσο, το παρασκήνιο είναι πιο σύνθετο. Αρκετοί επαγγελματίες του τουρισμού στην Ελάτη και στο Περτούλι έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να «αντέξουν» ακόμα έναν χειμώνα χωρίς λειτουργία του κέντρου. Η ανασφάλεια για το αν και πότε θα υπάρξει λειτουργία, και με ποιους όρους, μεταφράζεται σε ματαιωμένες κρατήσεις, καθυστερήσεις σε επενδύσεις και γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας.

Η ουσία είναι πως μετά από δύο χρόνια αδράνειας, φαίνεται να δρομολογείται τελικά μια λύση που θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξει ουσιαστική συμφωνία και, κυρίως, αν θα καταφέρει το χιονοδρομικό να λειτουργήσει και πάλι με σταθερότητα, χωρίς νέες καθυστερήσεις ή νομικά εμπόδια. Παράλληλα, η πολιτική αντιπαράθεση φουντώνει σε μια περίοδο που δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς — ούτε πολυτέλεια για άλλους «χαμένους χειμώνες».

trk

Back to top button
Close
Close