Πολιτισμός

Σε Γιαννιώτη το πρώτο βραβείο για μουσική ταινίας κιν. σχεδίων

Ένας Γιαννιώτης συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, ο Χάρης Κατσίλης, είναι ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού σύνθεσης για ταινία κινουμένων σχεδίων (animation) που διεξήγαγε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το διακεκριμένο διεθνές φεστιβάλ «+ Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros».
Ο κ. Κατσίλης κατέκτησε το πρώτο βραβείο για τη μουσική επένδυση που έκανε στην ταινία animation του Νίκου Ραδαίου «Το παραμύθι του νερού», ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε συνολικά 163 καλλιτέχνες! Πρόκειται λοιπόν για μία σημαντική διάκριση για τον Γιαννιώτη συνθέτη.
Tο αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η σύνθεση του soundtrack της ταινίας, η οποία για την τελική φάση της διαδικασίας, επενδύθηκε μουσικά με τις 10 καλύτερες (σύμφωνα με τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής) συνθέσεις.

Διαδικτυακή εκδήλωση
Η εκδήλωση βράβευσης των συνθέσεων που διακρίθηκαν έγινε το περασμένο Σάββατο διαδικτυακά λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Μέσω ζωντανής ροής βίντεο στη σελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ο υπεύθυνος της σειράς «Γέφυρες» Δημήτρης Μαραγκόπουλος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.
Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε η Ιταλίδα Μπέτσι Σαλβατόρε και το τρίτο ο Ρώσος Αλεξάντροφ Γιάκοφ. Τιμητική διάκριση έλαβαν οι συνθέσεις που κατέθεσαν οι Δημήτρης Βαλσάμος και Βασίλης Γεωργούλης.

Ποιος είναι
Ο Χάρης Κατσίλης, με καταγωγή από τη Λάκκα Σουλίου και τους Φιλιάτες, ασχολείται με την κινηματογραφική μουσική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς επίσης και στη μουσική για video games. Έχει συνθέσει μουσική για ερασιτεχνικές και ανεξάρτητες παραγωγές, video games, θεατρικές παραστάσεις και άλλα, μεταξύ των οποίων για την παράσταση «ο άνθρωπος είμαι εγώ της Αντωνίας Βασιλάκου, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Πλατφόρμας του Εθνικού Θεάτρου (2015). Τον Μάρτιο του 2019, σύνολο με μουσικούς της ΑΣΟΝ, σε διεύθυνση Παύλου Σεργίου και Αλέξανδρου Σωφρόνη, ηχογράφησε έργο του για σύγχρονο μπαλέτο, το οποίο προβλήθηκε σε βίντεο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

***
Η ταινία «Το παραμύθι του νερού» επενδυμένη με τα βραβευμένα σάουντρακ, θα προβληθεί μεταξύ άλλων στο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 2021 που θα γίνει στη Σύρο.

Back to top button
Close
Close