Ψυχολογία

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση: Πότε και Πως μιλάω στο παιδί μου;

Το υπουργείο παιδείας, ορίζει πια την σεξουαλική αγωγή και διαπαιδαγώγηση ως βασικό εργαλείο και δικαίωμα, για την ασφαλή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ανάπτυξη των παιδιών. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επομένως οφείλει να ξεκινά από το σπίτι και να συνεχίζεται στο σχολείο. Δεδομένης της σημερινής εποχής στην οποία μεγαλώνουν τα παιδιά, η γνώση των ορίων τους και η ενδυνάμωση τους, μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για την υγεία και τη ζωή τους. Παρόλα αυτά υπάρχει διστακτικότητα στο να αναλάβουν οι γονείς αυτόν τον σπουδαίο ρόλο… και όχι αναίτια.

Από την Ψυχολόγο Ευτέρπη Παπαγεωργίου 

Πότε ξεκινάμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;

Από την πρώτη μέρα! Όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα. Τμήμα της διαπαιδαγώγησης αποτελεί όχι μόνο αυτό που θα πούμε, αλλά και το πως θα το πούμε και κυρίως τι πρότυπο μίμησης θα γίνουμε και οι ίδιοι για τα παιδιά μας. Βασική προπαρασκευαστική ενέργεια ωστόσο αποτελεί το να είμαι βέβαιος ότι οι πληροφορίες που διαθέτω είναι ακριβείς και αληθείς, μπορώ λοιπόν πριν μιλήσω στο παιδί μου να συμβουλευτώ έναν γιατρό ή νοσηλευτή για να βεβαιωθώ ότι θα μεταφέρω σωστές και ολοκληρωμένες πληροφορίες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ελέγξω μέσα μου αν είμαι σε θέση να μιλήσω στο παιδί μου για κάτι τέτοιο. Αξίζει να αναρωτηθώ, άραγε πως πήρα εγώ αυτές τις πληροφορίες μεγαλώνοντας; Στο σπίτι μου μιλούσαμε ανοιχτά για τέτοια θέματα; Αν με ρωτήσει κάτι το παιδί θα έχω την ψυχραιμία να απαντήσω; Εάν δυσκολεύομαι να φέρω αυτή την κουβέντα στα παιδιά ή δεν ξέρω πως να αρχίσω και που να εστιάσω μπορώ να συμβουλευτώ έναν ψυχολόγο ή ειδικό ψυχικής υγείας και ενδεχομένως να κάνουμε μαζί και με το παιδί σε αυτό το περιβάλλον μια τέτοια συζήτηση.

Είναι επίσης σημαντικό οι κουβέντες αυτές να μην γίνονται μία φορά μόνο, αλλά όσο το παιδί μεγαλώνει, να εξηγώ με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ορισμένα πράγματα και να εισάγω διαφορετικά ζητήματα πχ περί συναίνεσης και ασφάλειας στο διαδίκτυο. Ειδικά στην εφηβεία, εάν δεν έχω κάνει αντίστοιχες συζητήσεις με το παιδί μου, είναι πιθανό να λάβει αμφιβόλου ποιότητας πληροφορίες από πηγές που ενδεχομένως να μην έχουν ως πρόθεση την προστασία του.

Πως θα κάνω αυτή την κουβέντα με τα παιδιά μου;

Καταρχήν ένας πολύ ωραίος τρόπος είναι μέσω ενός βιβλίου ή μέσω ενός εγκεκριμένου και κατάλληλου εκπαιδευτικού βίντεο. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα λόγια του γονιού. Μπορούμε επίσης να πάρουμε αφορμή από ένα γεγονός όπως μία εγκυμοσύνη πχ «Είδες πόσο μεγαλώνει η κοιλιά της μαμάς της Μαρίας; Αυτό συμβαίνει επειδή έχει ένα μωρό. Ξέρεις πώς μπήκε το μωρό εκεί μέσα;». Είναι εξαιρετικά χρήσιμο επίσης να έχουμε έτοιμες στο μυαλό μας κάποιες πρόχειρες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα ή απλώς να πούμε δεν ξέρω όταν κάτι δεν το γνωρίζουμε πχ «Αυτή είναι μία καλή ερώτηση. Θέλω λίγο χρόνο να το σκεφτώ για να σου δώσω μία σωστή απάντηση, γιατί δεν είμαι σίγουρη».

Είναι σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά για το σώμα τους και την φροντίδα του, να τους μάθουμε τα όρια τους από νωρίς και να καλλιεργήσουμε συμπεριφορές σεβασμού και εκτίμησης προς τον εαυτό τους και τους άλλους. Με θετικότητα και αισιοδοξία μπορούμε να τους διδάξουμε να προφυλάσσονται αλλά και να αγαπούν τον εαυτό τους! Η σεξουαλική αγωγή είναι ένα δώρο και εξυπηρετεί στην δημιουργία υπεύθυνων, ολοκληρωμένων και ισορροπημένων ατόμων.

 

PHONE 6972524926

ADDRESS Τρίκαλα – Αθήνα και Διαδικτυακά

Back to top button
Close
Close