Ειδήσεις

Πρόεδρος ΕΛΓΑ από Λάρισα: Πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες

Τις πέντε κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων από τις πρόσφατες πρωτοφανείς πλημμύρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος από τη Λάρισα, μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό το μεσημέρι της Πέμπτης.

Μετά από ειδική τεχνική σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια με θέμα τις αποζημιώσεις, οι δύο άντρες προέβησαν σε δηλώσεις, με τον κ. Λουκουρέντζο να επαναλαμβάνει πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν τάχιστα από το εθνικό απόθεμα και να εξηγεί το γενικό πλαίσιο της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ:

  1. Υπάρχει απόφαση του πρωθυπουργού να χρηματοδοτηθούν αυτές οι αποζημιώσεις από το αποθεματικό κεφάλαιο της χώρας.
  2. Ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της καταβολής των αποζημιώσεων χωρίς τις τυπικές διαδικασίες, αλλά χωρίς να παρανομήσουμε. Θα υπολογιστούν οι αποζημιώσεις με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα καταβληθούν στους δικαιούχους. Θα υπερβούμε τα στενά όρια που ορίζουν οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις που ετησίως προβλέπονται στα 16 εκ. που καλύπτονται ζημίες εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θα υπερβούμε αυτό το όριο. Όποιες ζημιές ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία θα αποζημιωθούν με την ίδια ταχύτητα με τις άλλες.
  3. Απώλειες μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων, γεωργικών μηχανημάτων θα ενταχθούν ως κεφάλαιο στη γενικότερη αποζημίωση.
  4. Δε θα απαιτούνται εκτιμητικά τέλη από αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν ζημιές για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών.
  5. Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας ενισχύεται σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε τις επόμενες ημέρες να μπορούν τα συνεργεία να προβούν στις εκτιμήσεις όπου χρειάζεται.

Back to top button
Close
Close