Ειδήσεις

Πρόγραμμα «Spermogene»: Νέοι ορίζοντες στη διάγνωση και στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας

Ως «ευτυχή συγκυρία» χαρακτήρισε η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου -MSc. PMI-RMP Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab-, τη σύμπραξη μεταξύ των επιστημόνων του εργαστήριου ΒΙΟΖ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την κλινική γονιμότητας «Embryolab», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Η σύμπραξη αυτή γέννησε το πρόγραμμα «Spermogene», το οποίο πρόκειται να ανοίξει νέους ορίζοντες στη διάγνωση και στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας, τουλάχιστον για τον ανδρικό πληθυσμό της Ευρώπης (φυλή των Καυκάσιων).

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η κα Χατζηπαρασίδου, «…το Spermogene, σχεδιάστηκε ως ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την έγκυρη, γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας. Μέσω ολιστικής προσέγγισης στοχεύσαμε στην σκιαγράφηση του γενετικού προφίλ για κάθε κατηγορία υπογονιμότητας, και την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού τεστ, το οποίο θα γίνεται με απλή λήψη αίματος.» Το τεστ θα είναι απόλυτης ακρίβειας, για όλες τις περιπτώσεις υπογονιμότητας που έχουν γενετική βάση. Έμπνευση για την εκπόνηση της μελέτης, αποτέλεσαν δεδομένα των τελευταίων ετών, όπως τα κατέγραψε η  επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με τα οποία η γονιμότητα γόνιμων ανδρών παρουσιάζει μόνιμη πτώση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ως και 50%.

Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc, PMI-RMP, Sr. Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy, Νίκος Παπαθεοδώρου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιστοριοδίφης

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής γενετικής για ένα σύνολο λόγων: Πρώτον γιατί ανοίγει ο δρόμος για την εύστοχη διάγνωση των γενετικών αιτιών της υπογονιμότητας των ανδρών, τουλάχιστον για την Καυκάσια φυλή. Δεύτερον, η παρούσα γνώση, όπως αυτή παρήχθη από το έργο «Spermogene», θα ανοίξει τον δρόμο για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων (θεραπεία της πάθησης). Τρίτον, διότι οι υπογόνιμοι γενετικά άνδρες, είναι ένας πληθυσμός, ο οποίος είναι πιο ευάλωτος και σε άλλα νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, κτλ. Συνεπώς, η ανάλυση του σπέρματος μπορεί να αποτελέσει έναν πρώιμο δείκτη για αυτές τις παθήσεις.

Βασικός πυλώνας στην εξέλιξη και την ολοκλήρωση του προγράμματος «Spermogene» ήταν ο εθελοντισμός: «Η υλοποίηση του έργου βασίστηκε στην εθελοντική συμμετοχή 1800 και πλέον ανδρών, 18-55 ετών,  οι οποίοι πρόσφεραν δείγμα αίματος και σπέρματος για ανάλυση. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, εκτός από την πολύτιμη βοήθεια για την ανάπτυξη του διαγνωστικού τεστ, προσέφερε και στη δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων αποκλειστικά για τον Ελληνικό πληθυσμό, υψηλής ευκρίνειας, που επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του κληρονομούμενου γενετικού πολυμορφισμού.»

Στο επόμενο διάστημα, σε βάθος περίπου 6 μηνών, το τεστ θε έχει περάσει από τα στάδια που απαιτούνται, προκειμένου να διατεθεί προς χρήση (ως ιατρική εξέταση) στους ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, καθότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι απαιτούμενες διαδικασίες, δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η τιμή της εξέτασης (πόσο θα κοστίζει στον ασθενή που θα υποβάλλεται σε αυτό το τεστ), και σε ποια χρονική στιγμή θα ενταχθεί ως εξέταση στον ΕΟΠYY.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενημέρωσης του κοινού για τα σημαντικά πορίσματα του έργου, και τα οφέλη του διαγνωστικού τεστ υπογονιμότητας των ανδρών, διοργανώνεται την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Spermogene: Διάγνωση της Ανδρικής Υπογονιμότητας –  Δεδομένα & Αποτελέσματα»,  από τις 10.00π.μ. έως 14.30, στην Αίθουσα Ιπποκράτης. Στη επιστημονική ημερίδα θα παρουσιαστούν οι αιτίες της ανδρικής γονιμότητας και ο τρόπος διάγνωσή της με το πρωτοποριακό “SpermogeneTest”, που συν-δημιούργησαν οι Επιστήμονες του Εργαστηρίου ΒΙΟΖ (Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) & του «Embryolab», Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο πλαίσιο του προγράμματος «Spermogene».

Πρόγραμμα Ημερίδας:

Back to top button
Close
Close