MUST Read

Πού ‘ντο το πρόβειο κεμπαπ , ρε παιδιά; Τρίκαλα χωρίς πρόβειο κεμπάπ – Καλοκαίρι χωρίς ψυχή

Θρήνος για το πρόβειο της σούβλας

Σοκ, δέος και… χασαπομάχαιρα πεσμένα στο πάτωμα επικρατούν σε κρεοπωλεία και ταβέρνες ανά την πεδιάδα και τα βουνά της Θεσσαλίας. Η μεγάλη κρίση του πρόβειου κρέατος είναι εδώ και απειλεί ό,τι πιο ιερό έχουμε: το κεμπάπ στη σούβλα.

Η σουφλάτη κοινωνία, ιδίως στα βλαχοχώρια, έχει ξεσηκωθεί. «Πώς να βγει το καλοκαίρι χωρίς πρόβειο κεμπάπ; Τι να δώσουμε στον τουρίστα, χοιρινό σε κυλινδρικό σχήμα;» λέει ο κυρ-Θόδωρος, ψήστης με παράσημα στη μασχάλη (από τη φωτιά). Ο κόσμος αναστενάζει δίπλα στις άδειες σούβλες, ενώ μαριναδόροι αγκαλιάζουν τα μυρωδικά τους με δάκρυα στα μάτια.

Και σαν να μην έφτανε η ακρίβεια, ήρθε και η ευλογιά των προβάτων να αποτελειώσει την κατάσταση. Μάλλον κάποια πρόβατα αποφάσισαν να βγουν σε αναγκαστική καλοκαιρινή άδεια. Το αποτέλεσμα; Οι κρεοπώλες «κόβουν βόλτες» αντί για κρέας, και οι ταβερνιάρηδες προετοιμάζονται ψυχολογικά να σερβίρουν… χοιρινό κεμπάπ με την ελπίδα να μη γίνει εξέγερση στα τραπέζια.Ψητοπωλείο "Αδάμος" - Τί λέτε για κεμπάπ πρόβειο; | Facebook

Το πρόβειο κεμπάπ, ξέρετε, δεν είναι απλό φαγητό. Είναι τελετουργία. Θέλει ημέρες να «κάτσει», να στραγγίξει,το κρέας να εχει λίπος σαπούνι , να μυρίσει ρίγανη  και αλάτι χοντρό. Χωρίς αυτό, το χωριό είναι μισό, η πλατεία άδεια και οι ψησταριές άφωνες.

Αν δεν αλλάξει κάτι, πάμε ολοταχώς για «χοιρινό καλοκαίρι» – και οι ψήστες τρέμουν την ώρα που θα πρέπει να εξηγήσουν σε παππού απ’ τα Τρίκαλα γιατί το κεμπάπ δεν… βελάζει φέτος.

Back to top button
Close
Close