Πολιτισμός

Πατριαρχία, Σεξισμός και Έμφυλη Βία στην Ελληνική Κοινωνία: 8 γυναίκες μιλούν για αυτά που κανείς δε θέλει να ακούσει

πηγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Αν πάρουμε δύο λεπτά, θα μπορέσουμε να φέρουμε στο μυαλό μας τουλάχιστον μία. Ίσως να είναι φίλη ή συγγενής. Ίσως να είναι εκείνη η γειτόνισσα που χαιρετάμε αδιάφορα αν τύχει να βρεθεί στο δρόμο μας το πρωί, φεύγοντας από το σπίτι. Ίσως, πάλι, να είναι εκείνη η συνάδελφος που πάντα έχει κέφι, κι ας μην έχει πιεί ακόμα καφέ– απορούμε, μάλιστα, πώς το κάνει. Σίγουρα, όμως, είναι εκείνη για την οποία συζητάμε όταν δεν είναι μπροστά. Βρισκόμαστε στο 2020, κι όμως όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται θύματα έμφυλης βίας.

Στις 29 Ιανουαρίου, η 32χρονη Εβίν Εκρέμ Αλί (Evin Ekrem Ali) δολοφονήθηκε από τον 45χρονο σύζυγό της. Στις 3 Μαρτίου, μια 44χρονη γυναίκα πέθανε από ασφυξία ενώ αντιστέκονταν κατά τη διάρκεια του ομαδικού βιασμού της από 2 άντρες ηλικίας 47 και 50 ετών. Στις 18 Μαρτίου, δυο 35χρονες γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον 35χρονο αστυνομικό της Τροχαίας Β.Π. ο οποίος τις πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο στο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ στην Κάτω Κηφισιά. Η μία ήταν η εν διαστάσει σύζυγός του, με την οποία είχαν 2 παιδιά ηλικίας 5 και 8 ετών, και η άλλη ήταν μια φίλη της. Στις 18 Αυγούστου, μια 52χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 60χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του μέσα στο σπίτι τους στην Παναγία Καλαμπάκας. Στις 10 Οκτωβρίου, η 43χρονη Σβετλάνα-Φωτεινή και ο 43χρονος Έλληνας σύντροφός της Ι.Ζ. δολοφονήθηκαν με απανωτά χτυπήματα από τον πρώην σύντροφό της, σε εξοχικό σπίτι έξω από το Λουτράκι. Στις 26 Οκτωβρίου, μια 37χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 53χρονο σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στην Καλλιθέα. Στις 22Νοεμβρίου, μια 44χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 44χρονο σύζυγό της, ο οποίος την πυροβόλησε με την κυνηγετική καραμπίνα του μέσα στο σπίτι τους στον Πύργο Διρού Μάνης.

Από το συγκλονιστικό κίνημα στην Πολωνία, για το δικαίωμα στην άμβλωση, μέχρι τις τεράστιες διαδηλώσεις για τις γυναικοκτονίες στη Λατινική Αμερική και το παγκόσμιο κίνημα #MeToo, γυναίκες και θηλυκότητες σε όλο τον πλανήτη διεκδικούν μια ζωή χωρίς βία, φόβο και καταπίεση.

Αυτήν τη φορά, οι γυναίκες μιλούν ανοιχτά για όσα πολλοί δε θέλουν να ακούσουν, σε μία συζήτηση που μπορούμε να παρακολουθήσουμε αύριο, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στο Onassis YouTube Channel.

Με αφορμή τις υποθέσεις της Ελένης Τοπαλούδη, της Σούζαν Ήτον και του/της Ζακ/ Zackie (Ζακ Κωστόπουλου), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών, oι συμμετέχουσες μοιράζονται καθημερινές εμπειρίες σεξισμού, ενώ μιλούν για τα έμφυλα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ανακαλούν μνήμες περιστατικών έμφυλης βίας, όπως τα βίωσαν οι ίδιες, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν το αποτύπωμα της κακοποίησης στη συλλογική συνείδηση.

Η συζήτηση αναδεικνύει το αβάσταχτο φορτίο του victim blaming, δηλαδή της τάσης που έχει η κοινωνία να δικαιολογεί το θύτη και να κατηγορεί το θύμα για ό, τι του συνέβη, και της κουλτούρας του βιασμού που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα και την έμφυλη βία που τις (α)κινητοποιεί σε διαφορετικό βαθμό, επεξεργάζονται πώς μπορούν να αντιδράσουν, να ενδυναμωθούν και να στήσουν κοινότητες αλληλεγγύης και υποστήριξης, ώστε να σπάσουν τον κύκλο της βίας, να αποβάλλουν τη ντροπή και να μη νιώθουν μόνες.

Μία σεξεργάτρια, μία δημόσια υπάλληλος, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα, μία μαιευτήρ – γυναικολόγος, μία δημοσιογράφος – σεναριογράφος, μία δικηγόρος και μία κοινωνιολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, ανοίγονται για το θέμα που μας αγγίζει όλες. Τη συζήτηση, συντονίζει η δικηγόρος Στεύη Κίτσου, ενώ η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς ψηφιακών συζητήσεων για την ελληνική κοινωνία, Society Uncensored

Συμμετέχουν:

Ήβη Καϊσερλή: Τρανς γυναίκα, σεξεργάτρια

Νατάσα Κεφαλληνού: Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Κέντρο Διοτίμα

Γιάννα Κουκά: Δημόσιος υπάλληλος

Ευτυχία Λεοντίδου: Μαιευτήρ- Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Μαρία Λούκα: Δημοσιογράφος – σεναριογράφος

Κλειώ Παπαπαντολέων: Δικηγόρος

Βάλια Τσιριγώτη: Κοινωνιολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Συντονισμός συζήτησης:

Στεύη Κίτσου: Δικηγόρος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δείτε περισσότερα εδώ

Back to top button
Close
Close