Τρίκαλα

Παραμονή του Αγίου Δημητρίου στην Κρανιά Ασπροποτάμου: Μυρίζει γουρνοπούλα και… τέλος εποχής

Παραμονή του Αγίου Δημητρίου σήμερα, και στα ορεινά χωριά του Ασπροποτάμου η μυρωδιά από τη γουρνοπούλα έχει απλωθεί παντού. Τα μαγαζιά έχουν πάρει φωτιά, οι σούβλες γυρίζουν ασταμάτητα και οι κάτοικοι ετοιμάζονται για το καθιερωμένο γλέντι της εποχής.

Στην Κρανιά, το πανηγυρικό κλίμα είναι ήδη αισθητό. Οι ντόπιοι Βλάχοι, αλλά και αρκετοί επισκέπτες που ανηφόρισαν για το τριήμερο, δίνουν ραντεβού στην πλατεία και στα μαγαζιά του χωριού, όπου η γουρνοπούλα έχει όπως κάθε χρόνο την τιμητική της.

Στην ταβέρνα «Γκόργκατσι», ο Ζούκης γνωστός στους παλιούς και αγαπητός στους νεότερους προετοιμάζεται όπως κάθε χρόνο εδώ και τρεις δεκαετίες για τη μεγάλη βραδιά. Οι σούβλες έχουν πάρει θέση, το κρασί έχει κρυώσει, και οι παρέες στήνονται σιγά σιγά γύρω από τα τραπέζια με τις φωτιές να τσουρουφλίζουν στο βάθος.

Αύριο το πρωί, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, θα τελεστεί η λειτουργία στον ομώνυμο ναό του χωριού, με αρκετούς να εκκλησιάζονται πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Γιατί, όπως λένε οι παλιοί, «του Άη Δημήτρη κλείνει το βουνό».

Το πανηγύρι αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά και το τέλος της σεζόν για τα χωριά του Ασπροποτάμου. Τα καλοκαιρινά σπίτια σιγά σιγά κλειδώνουν, οι αυλές αδειάζουν, και οι κάτοικοι αποχαιρετούν το χωριό τους με την ευχή «καλή αντάμωση την άνοιξη».

Μέχρι τότε, η σημερινή βραδιά υπόσχεται γλέντι, μουσική, κρασί και φυσικά… τραγανή γουρνοπούλα  όπως μόνο οι Ασπροποταμίτες ξέρουν να τιμούν τις παραδόσεις τους.

cz

Back to top button
Close
Close