Τρίκαλα

Παράταση για τους δασικούς χάρτες ζητά ο Χρήστος Μιχαλάκης

Να δοθεί παράταση στην υλοποίηση και ενσωμάτωση πρόδηλων σφαλμάτων και στη λήξη της υποβολής αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Η επιστολή

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η ανάρτηση του δασικού χάρτη των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων έγινε το Φεβρουάριο 2021 με αρχική προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων μέχρι τις 10/6/2021 (30/6/2021 για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό). Δόθηκε πρώτη παράταση μέχρι τις 10/12/2021 (και 30/12/2021 για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό) και δεύτερη παράταση με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων τις 11/04/2022 (3/5/2022για κατοίκους ή διαμένοντες στο εξωτερικό).

Η ανάρτηση των διορθωμένων δασικών χαρτών όσον αφορά στην κατηγορία των προδήλων σφαλμάτων, πρέπει να γίνει δύο μήνες πριν τη λήξη της υποβολής αντιρρήσεων, δηλαδή στις 10/02/2022. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τη Δ/νση Δασών Τρικάλων εκτιμάται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την παραπάνω ανάρτηση στη συγκεκριμένη ημερομηνία, λόγω του μεγάλου όγκου υποβληθέντων προδήλων σφαλμάτων και της συνεχιζόμενης υποβολής αυτών καθώς και στην καθυστέρηση προσκόμισης στοιχείων προδήλων σφαλμάτων, που οφείλονται στη μη ενσωμάτωση των έργων υποδομής (οδικό δίκτυο κ.α.) στο δασικό χάρτη. Δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμα μέχρι και σήμερα διατεθεί στη Δ/νση Δασών Τρικάλων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η παροχή των δεδομένων αυτών να γίνει ομαδοποιημένα μέσω των ανάλογων Υπουργείων, ώστε τα στοιχεία να είναι ολοκληρωμένα και αξιόπιστα.

Σημαντική συμβολή στην καθυστέρηση παρουσιάζει και η έξαρση της πανδημίας του Covid-19 που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την υποβολή αντιρρήσεων, με τις δημόσιες υπηρεσίες να συνεχίζουν να υπολειτουργούν και πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να είναι σε καραντίνα.

Παράλληλα από την Δ/νση Δασών ενημερωθήκαμε επίσης ότι οι υποβληθείσες αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη είναι πολύ λιγότερες των αναμενόμενων, κυρίως λόγω ολιγωρίας των ενδιαφερομένων είτε λόγω ελλείψεων και εκκρεμοτήτων με τις ιδιοκτησίες. Το γεγονός αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι αναμένονται περαιτέρω διοικητικές και νομοθετικές ρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία π.χ. όσον αφορά στις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς, καθώς και οδηγίες για την εφαρμογή τους.

Ειδικά για τη Θεσσαλία, όπου διαφοροποιούνται τα δεδομένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς σύμφωνα και με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, εκκρεμεί η σύσταση του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών του οποίου οι αποφάσεις μπορούν εν δυνάμει να μειώσουν δραστικά τον αναμενόμενο αριθμό αντιρρήσεων στο δασικό χάρτη, ενώ θα προκύψουν αντί αντιρρήσεων, αιτήματα προδήλων σφαλμάτων για αποδέσμευση εκτάσεων από τη δασική νομοθεσία. Πολλοί ενδιαφερόμενοι αναμένουν λοιπόν τις εξελίξεις αυτές πριν υποβάλλουν αντιρρήσεις.
Μετά τα παραπάνω και εμμένοντας στην πεποίθηση μας ότι η πίεση σε τόσο καθοριστικές διαδικασίες που αφορούν περιουσίες και τα τυχόν σφάλματα θα επηρεάσουν αρνητικά συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους, ζητούμε τη χορήγηση περαιτέρω παράτασης στις παραπάνω ημερομηνίες, για την ενσωμάτωση των προδήλων σφαλμάτων και αντιστοίχως για τη λήξη υποβολής αντιρρήσεων.

Ζητούμε επίσης, να υπάρξει νομική ρύθμιση με την οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι που για οποιοδήποτε λόγο ολιγώρησαν ή δεν κατάφεραν να υποβάλλουν αντιρρήσεις για εκτάσεις εντός του μερικώς κυρωμένου χάρτη, να έχουν τώρα τη δυνατότητα να το κάνουν στα πλαίσιο του κράτους δικαίου που δεν έχει κανένα λόγω να τιμωρεί με απώλειες περιουσίας τους πολίτες.

Με τιμή
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Back to top button
Close
Close