Υγεία/fitness

Παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου: Είστε όλοι σας άξιοι μαχητές και θαρραλέοι αγωνιστές


 

Η 15η Φεβρουαρίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, μια πρωτοβουλία των γονιών των καρκινοπαθών παιδιών.

Παιδικός καρκίνος. Ένα αντιφατικό δίδυμο λέξεων, από εκείνα που σου προκαλούν ανάμεικτα ή ακόμη καλύτερα γλυκόπικρα συναισθήματα. Η λέξη παιδί πάντα παραπέμπει στην αθωότητα, την ανεμελιά, το παιχνίδι, το γάργαρο γέλιο, τη χαρά, τη ζαβολιά, την ανεμελιά, την τρυφερότητα, την αγάπη και θα μπορούσα να γράψω χίλιες ακόμα λέξεις για να αποδώσω αυτήν την ιερή ύπαρξη.

Η λέξη καρκίνος, είναι συνυφασμένη με τον πόνο, την αγωνία, την αρρώστια, την κόπωση, τη θλίψη, τα βάσανα, την απώλεια και πολλές φορές τον αναπόφευκτο θάνατο.

Μια οξύμωρη φράση, ο παιδικός καρκίνος που πραγματικά όλοι μας θα ευχόμασταν να την υπάρχει και που δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την εμφάνιση και την επικράτησή του στα παιδιά.

Κάθε χρόνο ανά τον κόσμο, νοσούν ~250.000 παιδιά από τα οποία δυστυχώς, μονάχα ένα ποσοστό 20% έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικά στη χώρα μας ο αριθμός παιδιών που νοσούν ανά έτος, ανέρχεται ~ στα 300 με συχνότερη μορφή τη λευχαιμία.

Δυστυχώς, ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι ο παιδικός καρκίνος δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί έναντι άλλων μορφών, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του, είναι ικανές να επιφέρουν τα πολυπόθητα αποτελέσματα. Αναφέρουν επίσης, ότι δεν έχει επισημανθεί γονιδιακή σύνδεση, δεν μπορεί να μεταδοθεί και δεν μπορεί να συνδεθεί με την ανατροφή και τις αναπτυξιακές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η δημιουργία κατάλληλων και πλήρως εξοπλισμένων υποδομών, τόσο σε μηχανικό εξοπλισμό όσο και σε εκπαιδευτικό προσωπικό, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα όλων των χωρών, όλων των κοινωνιών. Η δημιουργία παίδο – ογκολογικών κλινικών ικανές να περιθάλψουν τους μικρούς ασθενείς αλλά και να φιλοξενήσουν τα μέλη της οικογένειας που οπωσδήποτε πρέπει να βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών τους, είναι η καλύτερη επένδυση της κάθε κυβέρνησης και επιβάλλεται να μεριμνά για την υλοποίηση της.

Τα παιδιά, λόγω της παιδικότητάς τους, του νεαρού της ηλικίας τους και της θετικής σκέψης που τα κατακλύζει, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης που υπόκεινται, με αποτέλεσμα να διαθέτουν μια  ψυχολογική υγιή κατάσταση που βοηθά τον οργανισμό τους να ανταπεξέλθει δυναμικά στον ιό και την καταπολέμησή του.

Θετικό το γεγονός ότι, το 80% των περιπτώσεων των παιδιών που νόσησαν, κατάφεραν να αναρρώσουν πλήρως και να συνεχίσουν αλώβητοί την πορεία τους σε μια φυσιολογική ζωή.

Φέτος, γιορτάζουμε μαζί με όλα τα παιδιά – πρωταγωνιστές που νοσούν και με τις οικογένειές τους το θάρρος, την ελπίδα, την αγάπη, την υπομονή αλλά πάνω από όλα τη βεβαιότητα ότι θα βγουν νικητές από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία που βιώνουν με αξιοπρέπεια.

Είστε όλοι σας άξιοι μαχητές και θαρραλέοι αγωνιστές, προσφέροντας σε όλους εμάς ένα ηχηρό μάθημα ζωής!

Η γραμμή του τερματισμού σας ανήκει!

Κατερίνα Σιδέρη

 

Back to top button
Close
Close