Τρίκαλα

Πέφτουν και άλλο οι τιμές των καυσίμων-Κάτω από 2ε στα Τρίκαλα

Μετά από ένα ράλι αυξήσεων που κράτησε περισσότερο από ένα εξάμηνο, για πρώτη φορά οι οδηγοί οχημάτων παίρνουν μία ανάσα, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν αρχίσει να πέφτουν σημαντικά.

Πρατηριούχοι του Βόλου εκτιμούν ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας, αν όχι και νωρίτερα, η αμόλυβδη θα πωλείται στα πρατήρια του Βόλου κάτω από 2 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους οδηγούς που μέχρι σήμερα, για να «ποτίσουν» το ρεζερβουάρ, έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη υπάρχουν πρατήρια που πουλάνε αμόλυβδη κάτω από δύο ευρώ. Η αποκλιμάκωση ήρθε νωρίτερα, διότι διαμορφώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Οι νέες παραλαβές που κάνουν τα πρατήρια που ανεφοδιάζονται είναι με χαμηλότερες τιμές.

Σήμερα, Τρίτη, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, καθώς στις διεθνείς αγορές το αργό πετρέλαιο βρίσκεται στα 88 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το μπρεντ βρίσκεται κάτω από τα 95 δολάρια.

Την ίδια ώρα, ανοικτή έως την 1η Σεπτεμβρίου παραμένει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την ενίσχυση μέσω του fuel pass 2, που φτάνει έως τα 100 ευρώ για τους ιδιοκτήτες οχημάτων κατοίκων στα νησιά.

Η πρόεδρος βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι είναι μονόδρομος η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

«Οπως όλοι γνωρίζουμε, σχεδόν το 60% της τιμής της βενζίνης αγγίζουν οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στο καύσιμο, προκειμένου να υπολογιστεί η τελική τιμή με την οποία προμηθεύονται οι καταναλωτές από τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Εκτός του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) ο οποίος επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια και επιβαρύνει με 70 λεπτά κάθε λίτρο βενζίνης, μια άλλη βασική επιβάρυνση η οποία επιβάλλεται στην τιμή της βενζίνης είναι ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Θα μπορούσε να υπάρξει περιορισμός είτε του ΕΦΚ, είτε του συντελεστή ΦΠΑ, όσο διαρκεί η κρίση προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στην αντλία», επισήμανε η κ. Κοντοχρήστου.

Back to top button
Close
Close