Idees SportsΤρίκαλα

Πένυ Τσινοπούλου:  Από την Καρδίτσα στην κορυφή του κόσμου!

 

Τι λέει η παγκόσμια βεληνεκούς αθλήτρια του βάδην  στο Trikalaidees.gr

Από την Καρδίτσα στην κορυφή του κόσμου. Η Πένυ Τσινοπούλου είναι από τις κορυφαίες αθλήτριες του βάδην αυτή την στιγμή. Οι διακρίσεις της δεκάδες. Έχει αγωνιστεί σε δύο διοργανώσεις  Ολυμπιακών Αγώνων  και ο στόχος της δεν είναι άλλος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι το 2024.

Η ίδια μιλά στο trikalaidees.gr για τις μάχες της, για τις προσδοκίες της, αλλά και για τα συναισθήματα της κάθε φορά που φορά την φόρμα με το εθνόσημο.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Η Πένυ Τσινοπούλου είναι μια αθλήτρια που τιμά την Θεσσαλία όχι μόνο με τις επιδόσεις της, αλλά με το ηθικό της εκτόπισμα και τη δύναμη της που την ωθεί να κατακτά στόχους και κόσμους που μοιάζουν άπιαστοι.

Είσαι από τις κορυφαίες αθλήτριες του βάδην αυτή την στιγμή στον κόσμο, ένα αίσθημα πολύ δυνατό… μπορείς να μας το περιγράψεις;

«Από πολύ μικρή έχω προσπαθήσει πάρα πολύ για να καταφέρω να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Πλέον αισθάνομαι ότι οι κόποι μου έχω ανταμειφθεί, παράλληλα όμως πεισμώνω και θέλω να καταφέρω περισσότερα. Θέλω να βρίσκομαι ανάμεσα στις κορυφαίες αθλήτριες του βάδην για πολλά χρόνια ακόμη».

Από ποια ηλικία ασχολείσαι με το βάδην σε επίπεδο πρωταθλητισμού;

«Με το βάδην άρχισα να ασχολούμαι περίπου από την ηλικία των 10 ετών. Πολύ γρήγορα άρχισα να διακρίνομαι σε πανελλήνιο επίπεδο και σε ηλικία 17 ετών συμμετείχα στο πρώτο μου παγκόσμιο πρωτάθλημα που κατέλαβα την 3η θέση».

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές διακρίσεις σου;

«Είναι πολλές οι διακρίσεις μου που είναι σημαντικές, αυτές που ξεχωρίζω λίγο περισσότερο  είναι η 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2007 και οι συμμέτοχές μου στους δύο Ολυμπιακούς Αγώνες».

Έχεις λάβει μέρος σε Ολυμπιάδες, σε ποιες; Αλήθεια, ποιες ήταν οι πιο δυνατές στιγμές σου σε αυτές;

«Έχω λάβει μέρος σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο το 2016 και στο Τόκιο το 2021. Η εμπειρία  στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 ήταν πολύ δυνατή. Το όνειρο μου ήταν να συμμετάσχω σε Ολυμπιακούς Αγώνες και εκεί έγινε πραγματικότητα. Προσπάθησα να απολαύσω την κάθε στιγμή μου εκεί, το Ολυμπιακό Χωριό, το στάδιο όταν βρισκόμουν σαν θεατής στις κερκίδες και τον αγώνα μου. Επιστρέφοντας από το Ρίο ένιωθα πολύ γεμάτη από εμπειρίες και εικόνες. Στο Τόκιο τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, λόγο της πανδημίας του COVID-19 όλα ήταν πολύ περιορισμένα. Αγωνιζόμασταν πολύ μακριά από το Τόκιο και μέναμε σε ξενοδοχείο από το οποίο μπορούσαμε να βγαίνουμε μόνο για την προπόνηση μας και δε μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε καθόλου αγώνες. Η μοναδική ίσως πολύ όμορφη ανάμνηση που έχω από το Τόκιο είναι ότι, επειδή αγωνιζόμασταν στο δρόμο και δε μπόρεσαν να απαγορεύσουν στον κόσμο να έρθει στον αγώνα, είχε υπερβολικά πολύ κόσμο κατά μήκος της διαδρομής οι οποίοι κατά τη διάρκεια του αγώνα μας εμψύχωναν συνεχώς».

Είσαι ένα από τα ινδάλματα, τα υγιή της Θεσσαλίας, τι συμβουλεύεις τα παιδιά;

«Η συμβουλή που δίνω σε κάθε παιδί είναι να πιστεύει στον εαυτό του και να προσπαθεί πολύ για να επιτύχει τον στόχο του, να μην τα παρατάει με την πρώτη αποτυχία αλλά να επιμένει μέχρι να τα καταφέρει. Για να επιτύχεις τους στόχους σου πρέπει να έχεις επιμονή και υπομονή».

Όταν φοράς το εθνόσημο αναπτερώνεσαι;

«Είναι μεγάλη μου τιμή να φοράω το εθνόσημο. Μου δίνει δύναμη για να προσπαθήσω να το εκπροσωπήσω επάξια και να φέρω το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορώ για να κάνω υπερήφανη τη χώρα μου».

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας σου, που ήσουν έτοιμη να τα παρατήσεις;

«Η μοναδική φορά που σκέφτηκα να τα παρατήσω ήταν ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ήταν μια περίοδος που ενώ προσπαθούσα πολύ σκληρά δεν είχα τα αντίστοιχα αποτελέσματα και απογοητεύτηκα πάρα πολύ και σκέφτηκα να σταματήσω. Αλλά η επιμονή μου δε μου επέτρεπε να σταματήσω τον αθλητισμό χωρίς να συμμετάσχω έστω μία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελικά αντί να σταματήσω προσπάθησα ακόμη περισσότερο και κατάφερα να συμμετάσχω σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες».

Σε αυτόν τον «μαραθώνιο» πρωταθλητισμού που κάνεις ποιοι ήταν και είναι δίπλα σου;

«Οι άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μου και συνεχίζουν να είναι σε ότι και να χρειαστώ είναι οι γονείς μου και ο αδερφός μου. Τα τελευταία χρόνια είμαι πολύ τυχερή γιατί σε αυτούς έχει προστεθεί και ο άντρας μου που με στηρίζει και με βοηθάει σε όλα. Εκτός της οικογένειας μου ο σύλλογος μου Γ. Σ. Βέλος Παλαιού Φαλήρου είναι δίπλα μου, όπως και οι χορηγοί μου η SAUCONY που με στηρίζει και τελευταία 10 χρόνια με αθλητικό εξοπλισμό και η MY ELEMENTS SPORTS που μου προσφέρει τα συμπληρώματα που χρειάζομαι για να ανταπεξέλθω στις προπονήσεις και τους αγώνες».

Τέλος, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που έχεις θέσει;

«Ο επόμενος μεγάλος στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024».

Back to top button
Close
Close