ΠολιτισμόςΣινεμά

Ο Όλυμπος ξανά στον Παγκόσμιο Χάρτη προβολή ντοκιμαντέρ της Ellopia Films USA

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στο Αρχαίο Δίον στις 24 Ιουνίου, και ώρα 9.30 το βράδυ πρόκειται να προβληθεί, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το ντοκιμαντέρ της Ellopia Films USA σε σκηνοθεσία και σενάριο της δημοσιογράφου/σκηνοθέτιδας Αθηνάς Κρικέλη, και συν σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ζησόπουλο. Παραγωγή Ellopia Films USA.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ πρόκειται να γίνει στο αρχαίο θέατρο του Δίου (χώρος αφιερωμένος στη λατρεία των 12 Θεών του Ολύμπου) και συμπίπτει με τη διεξαγωγή του Μαραθώνιου Ολύμπου και την έναρξη του Φεστιβάλ Ολύμπου. Στην ωριαία παραγωγή περιγράφεται η δημιουργία του βουνού Όλυμπος και οι γεωλογικές ιδιαιτερότητές του, που το κατατάσσουν στα πλέον ενδιαφέροντα βουνά του πλανήτη.

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά πριν 250 εκατομμύρια χρόνια, με τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών, όταν ο Όλυμπος αποτελούσε παραλία της τεκτονικής πλάκας της Αφρικής, και καταλήγει στο σήμερα, με τη βοήθεια σύγχρονων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αλλά και των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, Ησίοδο και Όμηρο.

Στην ομάδα της παραγωγής συμμετέχουν Έλληνες, Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί, ενώ τη μουσική του ντοκιμαντέρ έχει συνθέσει ο Γιώργος Χατζής. Αφηγητές είναι ο ηθοποιός Ντέιβιντ Γουάσιγκτον, γνωστός από τις αφηγήσεις του στο National Geographic και σε άλλα εξειδικευμένα κανάλια προβολής ντοκιμαντέρ της Αμερικής ο συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης και ο ηθοποιός Ιωάννης Στρατάκης. Το «Mt Olympus the Creation» αποτελεί το δεύτερο από τη σειρά των 12 ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένα στον Όλυμπο, τα οποία η Ellopia Films USA σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι και το 2018.

Την βραδιά θα προλογίσει η Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά, ενώ η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και ο πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου θα παρουσιάσουν ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στην ελληνική έντεχνη μουσική. Θα συμμετέχει και το χορευτικό συγκρότημα της Κατερίνης

Να σημειωθεί πως τo ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε κλειστή προβολή μεταξύ γεωλόγων που συμμετείχαν στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Γεωλογίας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, που φιλοξενήθηκε στο ΑΠΘ και στην αίθουσα προβολών του ΚΕΔΕΑ (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

. Η προβολή πραγματοποιήθηκε μετά την επιθυμία των δημιουργών του ντοκιμαντέρ για ένα σκληρό «κρας τεστ» ενώπιον 120 γεωλόγων από όλο τον κόσμο, λίγο πριν την πρώτη παγκόσμια προβολή του. Οι κριτικές που απέσπασε ήταν από θετικές έως διθυραμβικές. Η παγκόσμια πρεμιέρα διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Δήμου – Ολύμπου, το Φεστιβάλ Ολύμπου και το Olympus Marathon.

Back to top button
Close
Close