People

Ο Κοσμήτορας Γιάννης Κουτεντάκης, μιλά στις ΙΔΕΕΣ, για το πολύπλευρο έργο του ΣΕΦΦΑ Τρικάλων.

 

Ο Κοσμήτορας και Καθηγητής της ΣΕΦΑΑ του ΠΘ Δρ Γιάννης Κουτεντάκης έχει συμμετάσχει σε πρωταθλήματα εθνικού και διεθνούς επιπέδου καθώς και σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως αθλητής, προπονητής και επιστημονικός σύμβουλος, ενώ έχει διατελέσει Εθνικός Προπονητής Κωπηλασίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, χορευτής και επαγγελματίας χοροδιδάσκαλος.

Είναι οξυδερκής και απόλυτος στους στόχους και τις επιλογές του και μια συζήτηση μαζί του για το ΣΕΦΑΑ μας έφερε πιο κοντά στο καλύτερο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Λίγο πριν ολοκληρώσει την θητεία του ως Κοσμήτορας του Σεφφα Τρικάλων μας παραχώρησε συνέντευξη για το περιοδικό ΙΔΕΕΣ.

– Με γνώμονα την αριστεία, η Σχολή σας έχει αναδειχθεί ως μία από τις καλύτερες στο χώρο της άσκησης, υγείας και ποιότητας ζωής στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πως επιτεύχθηκε αυτό;

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Αυτό που αναφέρεστε είναι αποτέλεσμα ομαδικής και συντονισμένης δουλειάς πολλών ανθρώπων που βρίσκονται σε διάφορες διοικητικές ή ακαδημαϊκές θέσεις, αλλά και των ίδιων των φοιτητών. Όλοι και όλες μαζί πέτυχαν ώστε:

  • Οι αίθουσες, τα εργαστήρια και γενικά ο περιβάλλων χώρος της Σχολής να μην κοσμούνται με αφίσες και συνθήματα στους τοίχους όπως δυστυχώς παρατηρείται σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
  • Να γίνουμε το μοναδικό ίσως πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας όπου δεν χάθηκε ούτε μια ώρα μαθήματος τα τελευταία 21 χρόνια, όπου η γραμματεία απαντάει στα εξωτερικά τηλέφωνα 10 ώρες την ημέρα, όπου το κάπνισμα έχει απαγορευτεί εδώ και 12 χρόνια, και όπου η πλειονότητα των αποφοίτων μας βρίσκουν επαγγελματικές λύσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  • Να καθιερωθούμε ως ένα από τα ελάχιστα ιδρύματα της χώρα μας με Ευρωπαϊκά μεταπτυχιακά προγράμματα, και με φοιτητές από χώρες όπως Αμερική, Κίνα, Βραζιλία, Βέλγιο, Βρετανία και Ιρλανδία συνειδητά να επιλέγουν τα Τρίκαλα.
  • Να προωθηθεί η ΑΡΙΣΤΕΙΑ στα ανώτερα δυνατά επίπεδα. Το συνολικό επιστημονικό έργο των μόλις 22 καθηγητών του ΤΕΦΑΑ μπορεί σήμερα ευθέως να συγκριθεί με οποιοδήποτε Τμήμα ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου.

-Πρώτο και με διαφορά αναδεικνύεται η ΣΕΦΑΑ Θεσσαλίας ανάμεσα στις 5 Σχολές που λειτουργούν στα ελληνικά πανεπιστήμια με βάση το επιστημονικό έργο και την διεθνή αναγνώριση. Τι σημαίνει αυτό για σας;

Σημαίνει ότι η συνταγή της διεπιστημονικότητας και διαθεματικότητας που ακολουθούμε εδώ και χρόνια είναι μάλλον αποτελεσματική. Έχουν κτιστεί εθνικές και διεθνείς συνέργειες διαφορετικών κατευθύνσεων και αντιλήψεων, οι οποίες έχουν αποδώσει εκπληκτικά ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας. Τμήματα του επιστημονικού έργου έχουν σχολιαστεί εγκωμιαστικά από τον διεθνή Τύπο (πχ, Washington Post, Wall Street Journal), έχουν υιοθετηθεί από οργανισμούς μεγάλου βεληνεκούς (πχ, Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, Συστήματα Υγείας Ηνωμένων Πολιτειών) και έχουν χρησιμοποιηθεί από την Wikipedia για την επεξήγηση επιστημονικών όρων. Ενδεικτικό στοιχείο της καλής μας πορείας είναι το γεγονός ότι – σύμφωνα με την διεθνή βάση δεδομένων GOOGLE SCHOLAR – πέντε (5) από τα πρώτα δέκα (10) μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον υψηλότερο βαθμό διεθνούς αναγνωρισιμότητας, προέρχονται από την Σχολή μας. Με δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει 18 συνολικά Τμήματα και Σχολές, το παραπάνω στοιχείο επιβεβαιώνει το επίπεδο αριστείας της Σχολής μας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν γνωρίζουν ούτε το αντικείμενο, ούτε την ποιότητα του παραγόμενου στη Σχολή μας έργου. 

-Ποια είναι η συνεισφορά της ΣΕΦΑΑ στην τοπική κοινωνία;

Είναι πολλαπλή. Καταρχήν συμβάλλει στο δημιουργία του «καλού ονόματος» που απολαμβάνει η περιοχή τόσο στην εκπαίδευση όσο και στις νέες τεχνολογίες και καινοτόμες δράσεις. Για παράδειγμα, η συνεργάτιδα της Σχολής Tânia Amorim, η οποία κατάγεται από την Πορτογαλία αλλά ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα, κέρδισε πρόσφατα μία ανταγωνιστική υποτροφία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, προκειμένου να συμμετάσχει σε εντατικό πρόγραμμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου για το Διάστημα. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τεχνολογίες αιχμής και αποτελεί πρώτης τάξης φυτώριο για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ΣΕΦΑΑ και επιστημόνων από διάφορες χώρες. Να σημειωθεί ότι η Tânia Amorim πήρε την «σκυτάλη του Διαστήματος» από τον πρώην φοιτητή της ΣΕΦΑΑ Δρ Πέτρο Ντίνα, ο οποίος την παρέλαβε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ Ανδρέα Φλουρή. Ο τελευταίος μάλιστα υπήρξε ειδικός αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων της NASA σχετικά με τις βιολογικές ανάγκες των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Συμβάλει ακόμα στην δημιουργία συνεργασιών με αξιόλογους φορείς της περιοχής, όπως η ΣΜΥ, και στην διαφήμιση της πόλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τέλος, το συνολικό ποσό το οποίο η ΣΕΦΑΑ συνεισφέρει στην τοπική οικονομία, μέσω φοιτητών και προσωπικού, ανέρχεται στα περίπου 9.000.000 ευρώ ετησίως.

-Ποιο είναι το Motto που χρησιμοποιείται συνήθως για τους νέους φοιτητές.

Το σύνθημα μας είναι: πριν πετύχεις πρέπει να αγαπήσεις. Χρησιμοποιούμαι δε ως παράδειγμα τον Τρικαλινό Στέλιο Βάσκο ο οποίος τον Αύγουστο του 1969, και σε ηλικία 16 ετών, με τα λιγοστά υπάρχοντά του, πήρε το ποδήλατό του με κατεύθυνση προς Αθήνα προκειμένου να γίνει αθλητής-ποδηλάτης. Κάπου στα Καμένα Βούρλα τον έπιασε η νύχτα, βρήκε ένα βενζινάδικο και κοιμήθηκε έξω στην ύπαιθρο. Αλλά την νύχτα ξύπνησε γιατί κρύωνε και έτσι ανέβηκε πάλι στο ποδήλατο για να συνεχίσει το ταξίδι του με την μεγάλη του αγάπη, ένα απλό ποδήλατο. Αλλά και το ποδήλατο ανταποκρίθηκε σε αυτή την αγάπη: έδωσε ψωμί στον ίδιο, στην σύζυγό του και στα τρία παιδιά τους. Το μήνυμα λοιπόν προς τους νέους, είναι απλό: επιλέξετε κάτι και αγαπήστε το με πάθος – η επιτυχία θα ακολουθήσει μόνη της.

 

-Κάνετε διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και έχετε επικοινωνία με Πανεπιστήμια στο εξωτερικό, τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι λείπει από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο γενικά, λείπει αυτό που λείπει από την Ελληνική κοινωνία: συνέπεια και, κυρίως, άγνοια της δύναμης που έχει η θέληση, το πολυτιμότερο εργαλείο του ανθρώπου. «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω», λέει ο λαός μας. Η θέληση είναι αυτή που κάνει την διαφορά μεταξύ νικητή και ηττημένου, ή μεταξύ της όποιας κρίσης και της εξόδου από αυτή. Η επιτυχία, η πρόοδος και η οικονομική ανέλιξη είναι αποτέλεσμα θέλησης και δεν έρχονται μέσα από τις πνιγμένες με καπνούς καφετέριες, ούτε από θεάματα τύπου “survivor”.

-Τέλος, θα ήθελα να μας πείτε για το όραμα σας τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τη ΣΕΦΑΑ.

Οι μελλοντικοί στόχοι της Σχολής περιλαμβάνουν: περαιτέρω αύξηση της εξωστρέφειας και υπηρεσιών, βελτίωση του ερευνητικού υπόβαθρου, βελτίωση της ποιότητας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, αύξηση του αριθμού φοιτητών από το εξωτερικό, μεγαλύτερη σύνδεση με την κοινωνία, επιβράβευση της καινοτομίας και στήριξη της αξιοκρατίας.

Η Φυσιογνωμία της Σχολής: Σύντομη Παρουσίαση

Η Σχολή δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το 1994. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε έκταση 150 στρεμμάτων στις Καρυές Τρικάλων. Το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων είναι 3500τμ που περιλαμβάνουν εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα τηλεδιασκέψεων, αίθουσα υπολογιστών κλπ. Σήμερα το Τμήμα έχει 22 μέλη ΔΕΠ, 7 μέλη ΕΕΠ και 10 μέλη τεχνικής και γραμματειακής υποστήριξης. Πολλά από τα εν λόγω μέλη δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες δράσεις με εθνική και διεθνή απήχηση όπως η συγγραφή των βιβλίων φυσικής αγωγής για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας, η υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Καινοτομίας (π.χ. μέσω FP7 και Horizon 2020). Αποτελέσματα επιστημονικών εργασιών έχουν χρησιμοποιηθεί από διεθνείς φορείς (π,χ., Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ρευματολογίας) στην έκδοση οδηγιών προαγωγής της υγείας. Το Τμήμα έχει περίπου 20 ενεργές διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο του προγράμματος LLP/ Erasmus, πλήθος συνεργασιών με φορείς (π.χ. WomensSport International, Institute for Teaching and Learning κ.τ.λ.) και Πανεπιστήμια (π.χ. Universities of Glasgow, Wolverhampton, Edith Cowan και Manchester) του εξωτερικού. Συνεργάζεται ακόμα με 12 πανεπιστήμια στο πλαίσιο του κοινού Ευρωπαϊκού Μεταπτυχιακού Προγράμματος  “European Masters Degree in Sports Psychology”.

Το πρόσφατα διαμορφωμένο τετραετές πρόγραμμα καλλιεργεί την ανταγωνιστικότητα και ανταποκρίνεται με επάρκεια στις εθνικές και διεθνείς τάσεις που θέλουν απόφοιτους με περισσότερη εκπαίδευση και λιγότερη κατάρτιση. Οι διαλέξεις τουλάχιστον 55 μαθημάτων έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ενώ πολλοί προπτυχιακοί φοιτητές εμπλέκονται σε διάφορες ερευνητικές εργασίες σε μία προσπάθεια εναρμόνισης με τις προϋποθέσεις εσωτερικής αξιολόγησης. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν με ευθύνη του Τμήματος έχουν υιοθετήσει πολλές καινοτόμες δράσεις, όπως: επιλογή διδασκόντων με βάση το επιστημονικό τους προφίλ, διδασκαλία και σεμινάρια από επιστήμονες του εξωτερικού, εγγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο με υποτροφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισαγωγή του θεσμού του εξωτερικού εξεταστού/συμβούλου, ενθάρρυνση φοιτητών για κατάθεση διατριβής στην αγγλική γλώσσα, και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για διδασκαλία, μελέτη και έρευνα.

Από την Αλεξάνδρα Τάμπου

Φωτογραφίες Γιάννης Φλούλης

Back to top button
Close
Close