Ο Βασίλης Τσιούτσιας στη μάχη για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ – Ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι σε έναν φορολογικό μεσαίωνα

Σε μια εποχή που 1 στα 5 ελληνικά νοικοκυριά κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας, όπου η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η φορολογική αφαίμαξη συνθλίβουν τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στην πολιτική που επιλέγουν τον δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ουσιαστικής προσφοράς. Ένας από αυτούς είναι ο Βασίλης Τσιούτσιας – Δημοτικός Σύμβουλος Τρικκαίων και εντεταλμένος για θέματα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΕΑ).
Ο ίδιος, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, με βαθιά γνώση των κοινωνικών ανισοτήτων και των προβλημάτων που βιώνουν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δίνει καθημερινά μάχη ώστε τα ΑμΕΑ να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην πόλη, στις δομές, στην εργασία, στην παιδεία. Με συνέπεια και ευαισθησία, μετατρέπει την ιδιότητά του σε δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και πολιτών, προωθώντας λύσεις ουσίας και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα.
«Η κοινωνική πολιτική δεν είναι πολυτέλεια, είναι υποχρέωση», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Σε μια περίοδο όπου η φορολογική αδικία βαθαίνει – με ρυθμίσεις-παγίδες για τους μικρούς και προκλητικά «κουρέματα» χρεών για τους ισχυρούς – η δράση ανθρώπων σαν τον Τσιούτσια αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ενώ η δημόσια διοίκηση, με εμβληματικό παράδειγμα την Εφορία Χαλκίδας, κατηγορείται για αυθαιρεσίες και εκβιασμούς προς μικρομεσαίους, εκείνος επιλέγει να στέκεται δίπλα στους ανήμπορους και όχι απέναντί τους.
Η μάχη για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ, που δίνει ως εκπρόσωπος στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν περιορίζεται μόνο στη θεωρία. Έχει καταθέσει προτάσεις για βελτίωση της προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, ενίσχυση των κοινωνικών δομών με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, και διεκδικεί σταθερά την οριζόντια ένταξη της αναπηρίας σε κάθε πολιτική του Δήμου.
Μπροστά σε μια κρατική πολιτική που αντιμετωπίζει τη φτώχεια με επιδόματα-ασπιρίνες και φορολογικούς «παραδείσους» για λίγους, η φωνή του Βασίλη Τσιούτσια ακούγεται καθαρά: ζητά ισότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.