
Στην καρδιά της τουριστικής Καλαμπάκας, εκεί που τα τραπέζια γεμίζουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και το άρωμα της σούβλας μπλέκεται με τη σκόνη του βράχου, ένας άνθρωπος ξεχωρίζει χωρίς να το επιδιώκει. Ο Αχιλλέας Μπάτζιος δεν είναι απλώς ένας επαγγελματίας της εστίασης — είναι ο άνθρωπος που κουμαντάρει τα τραπέζια, πιάνει στο λεπτό τη διάθεση του πελάτη και στήνει με μαεστρία γαστρονομικές εμπειρίες, χωρίς περιττές φανφάρες.
Με εμπειρία ετών, γνωρίζει καλά ότι δεν αρκεί να σερβίρεις καλό φαγητό – πρέπει να το «νιώσεις» μαζί με τον πελάτη. «Οι Ιταλοί θέλουν γεύση και ιστορία, οι Γερμανοί αξιοπιστία στο πιάτο, οι Έλληνες μια νότα σπιτικού και φιλοξενίας», λέει χαμογελώντας καθώς ισιώνει το τραπεζομάντιλο με την ταχύτητα και ακρίβεια που φανερώνει το πόσες χιλιάδες φορές το έχει ξανακάνει.
Ο Αχιλλέας, ωστόσο, είναι πολλά παραπάνω από το πόστο του στην ταβέρνα του κέντρου. Γέννημα-θρέμμα απο το Καστράκι, έχει τον παλμό της τοπικής κοινωνίας στο χέρι. Ξέρει τι συμβαίνει, πότε συμβαίνει και –κυρίως– γιατί συμβαίνει. Αν έχεις απορία για κάποιον δρόμο που κλείνει, μια δουλειά που παίζεται ή ακόμα και πού σερβίρουν την καλύτερη πίτα στην ευρύτερη περιοχή, ο Αχιλλέας είναι ο άνθρωπός σου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, πριν καθίσουν να φάνε, του πιάνουν κουβέντα για τα πολιτικά. Άλλοι τον ρωτούν τι γίνεται με τη γεώτρηση στο χωριό ή πότε θα φτιαχτεί ο δρόμος προς το Μοναστήρι. Και εκείνος, πάντα με ψυχραιμία και κοφτερό χιούμορ, δίνει απαντήσεις, λύνει παρεξηγήσεις και ενίοτε ενώνει και κόσμο.
Οι φίλοι και γνωστοί τον σέβονται — όχι απλώς γιατί είναι εξαιρετικός στη δουλειά του, αλλά γιατί είναι σταθερά «εκεί». Ό,τι ώρα κι αν περάσεις από την ταβέρνα, ο Αχιλλέας θα σου κλείσει το μάτι, θα σου προτείνει μερακλίδικα μανιτάρια Μετεώρων, θα ρωτήσει για την υγεία της μάνας σου, και θα ξέρει αν θες κόκκινο ή λευκό κρασί χωρίς να χρειαστεί να μιλήσεις.
Μπορεί κάποιοι να τον βλέπουν απλώς ως σερβιτόρο. Όσοι, όμως, ξέρουν, τον βλέπουν όπως είναι: ένας σιωπηλός συντονιστής μιας πολυφωνικής ταβέρνας – κι ενός ολόκληρου μικρόκοσμου.