Cooking ideas

Οι νοικοκυρές φτιάχνουν το παραδοσιακό χριστόχωμο!

Το ψωμί του Χριστού έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα σαν αρτοσκεύασμα για μένα.
Το θεωρώ ιερό.
Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει όλη αυτή τη διαδικασία να μοιάζει για μυσταγωγία στα μάτια μου.
Αλλά έτσι ήταν πάντα…
Παρατηρούσα τα ιερά χέρια των δικών μου να πλάθουν το Χριστόψωμο, στο αρτοποιείο μας και περίμενα καρτερικά να έρθει η ώρα που η δική μου παρουσία και βοήθεια θα τελειώσει αυτό το Θρησκευτικό Αριστούργημα.
Το καρύδι ήταν δική μου δουλειά…
Μία παραδοσιακή Κρητική Συνταγή …
 
1 κιλό σκληρό Αλεύρι ίσως λίγο πιο πολύ (100 γρ)
80 γρ. νωπή μαγιά
½ φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κόκκινο χλιαρό γλυκό κρασί
1 φλ. ζάχαρη
2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
1 ½ φλ. του τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
1 ½ φλ. του τσαγιού μαύρες σταφίδες
1 κ.γ. κοπανισμένο μαχλέπι
½ φλ. πορτοκάλι  χυμό
1 φλ. ρακί
1 φλ. του τσαγιού χλιαρό γάλα
1 Πορτοκάλι  το ξύσμα
Σουσάμι  και 1 Καρύδι  για το στόλισμα
Το ψωμί του Χριστού στην Κρήτη 
Διαλύουμε  τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε με 1 φλιτζάνι αλεύρι για να γίνει  πηχτός χυλός. 
Αφήνουμε το προζύμι σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει δηλαδή να διπλασιαστεί. Έπειτα προσθέτουμε στο προζύμι τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.Θέλει χέρια δυνατά μέχρι να γίνει μία εύπλαστη λεία ζύμη και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι για να το πετύχουμε.  Κρατάμε λίγο ζυμάρι για τα κεντίδια μας και  φτιάχνουμε ένα καρβέλι και με το ζυμάρι που περίσσεψε, φτιάχνουμε τον σταυρό και τα στολίδια μας, το αλείφουμε με λάδι. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και καρφώνουμε στο κέντρο του Σταυρού το καρύδι μας, κεντάμε.Τοποθετούμε το χριστόψωμο στο ταψί του φούρνου πανω σε λαδόκολλα που πριν έχουμε λαδώσει ελαφρά. Αφήνουμε το Χριστόψωμο να διπλασιαστεί σε ζεστό περιβάλλον και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C ,1 ώρα αναλόγως το φούρνο.

Back to top button
Close
Close