Επιχειρείν

Οι Ελληνες κάτω των 30 που μπήκαν στην Eυρωπαική λίστα του Forbes!

Της Δανάης Μαραγκουδάκη

Σε μια εποχή γεμάτη αναταραχές τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή λίστα του Forbes “Forbes Under 30 Europe” επιβραβεύει τους νέους που τολμούν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για να αλλάξουν προς το καλύτερο τη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο. Ανάμεσα στους 300 Ευρωπαίους κάτω των 30 ετών βρίσκονται και τέσσερις Έλληνες ερευνητές που προσπαθούν μέσα από τη δουλειά τους να δημιουργήσουν ένα πιο όμορφο αύριο. Το Capital.gr μίλησε με τους Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη και Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου που διαπρέπουν στην κατηγορία “Επιστήμη” και τον Γιώργο Καλλίγερο (που συμμετείχε και στην ελληνική λίστα Forbes “30 under 30 2021”) στην κατηγορία “Βιομηχανία” για τη δουλειά τους και τα μελλοντικά σχέδιά τους.

Γιάννης Ασσαέλ

Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

Ο 29χρονος Γιάννης Ασσαέλ αποφοίτησε από το Κολλέγιο “Ανατόλια” της Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι Senior Research Scientist στην Google DeepMind, όπου χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2013, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ με πλήρεις υποτροφίες συνέχισε για MSc in Computer Science στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του, και για MRes in Machine Learning στο Imperial College London.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στην Οξφόρδη, ο Ασσαέλ μαζί με άλλους Βρετανούς επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο ανάγνωσης χειλιών, το LipNet. Πρόκειται για ένα σύστημα που παρακολουθεί βίντεο χωρίς ήχο με έναν άνθρωπο να μιλάει και μπορεί να μαντέψει τι λέει με ακρίβεια 93%, παρακολουθώντας την κίνηση του στόματος του ομιλητή.

Ακόμη, ο νεαρός ερευνητής είναι συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στο τελευταίο του πρότζεκτ χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αποκαταστήσει τμήματα αρχαίων ελληνικών κειμένων που λείπουν.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr σχετικά με την ένταξή του στη φετινή λίστα του Forbes: “Ένας από τους λόγους που με συνεπήρε ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν τα εργαλεία που διαθέτει για έρευνα σε μεγάλη κλίμακα με στόχο τη θετική κοινωνική απήχηση. Αντίστοιχα πιστεύω πως τέτοιοι τίτλοι, όπως αυτός του 30 Under 30, μάς δίνουν παρόμοια εργαλεία για δημιουργήσουμε έργα σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα.”

Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια ο Γ. Ασσαέλ σημείωσε: “Αισθάνομαι ιδιαίτερα δημιουργικός και χαρούμενος στο περιβάλλον της Google DeepMind και θα ήθελα να συνεχίσω την έρευνά μου σε καινοτόμα θέματα με θετική κοινωνική απήχηση”.

Μαριάννα Καψετάκη

 

kapsetaki_twins

 

Η Μαριάννα Καψετάκη γεννήθηκε το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι γιατρός, ερευνήτρια και κλασική πιανίστρια. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του διδακτορικού της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Imperial College London, ενώ έχει ήδη στο ιστορικό της πολλές δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η 29χρονη ερευνήτρια αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Performing Arts Medicine στο University College London όπου και πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής Διατριβής.

Παράλληλα, με τη δίδυμη αδερφή της, Στεφανία Καψετάκη που επίσης διαπρέπει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουν δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ πιάνου σε φεστιβάλ μουσικής και σε σημαντικές αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Μαριάννα Καψετάκη ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 9 ετών και μόλις ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το 3ο Βραβείο στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Konzerteum στην Αθήνα. Σήμερα, οι αδελφές από το Ηράκλειο Κρήτης έχουν λάβει πάρα πολλά βραβεία και διακρίσεις ενώ συμμετέχουν και σε σεμινάρια με διεθνείς πιανίστες.

Όπως δήλωσε η Μ. Καψετάκη σχετικά με τη διάκριση στη λίστα του Forbes: “Φυσικά νιώθω μεγάλη περηφάνια γι’ αυτή τη διάκριση. Στο μέλλον θέλω να συνεχίσω να δίνω συναυλίες πιάνου, να κάνω έρευνα στις νευροεπιστήμες και να κάνω ιατρική ειδικότητα. Σχετικά με τα επόμενά μου βήματα, δεν έχω αποφασίσει ακόμα που θα εργαστώ στο μέλλον. Έχω δεχτεί αρκετές προτάσεις και τις εξετάζω πολύ προσεκτικά. Είμαστε τυχεροί που η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο γρήγορα και τώρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους νέους”.

H Μ. Καψετάκη πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τη χωροταξική μνήμη σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως σημείωσε, “η μελέτη που έκανα για τη χωροταξική μνήμη ήταν η κύρια μελέτη της διδακτορικής μου διατριβής και ετοιμάζω να τη δημοσιεύσω σύντομα. Εξέτασα πάνω από 100 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο στο νοσοκομείο Charing Cross στο Λονδίνο χρησιμοποιώντας ειδικά τεστ χωροταξικής μνήμης. Με σύγχρονες τεχνικές εντόπισα ποιές περιοχές του εγκεφάλου είναι οι πιο απαραίτητες για να μπορούμε να θυμόμαστε χωροταξικές πληροφορίες και πόσο συχνά είναι τα προβλήματα χωροταξικής μνήμης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο”.

Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου

Theofanopoulou

 

Στην κατηγορία “Επιστήμη” διακρίθηκε και η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου, η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Rockefeller. H 28χρονη απόφοιτη από το Αρσάκειο Ψυχικού ολοκλήρωσε το 2014 τις σπουδές της στη Γλωσσολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Γλώσσα και τη Γνωσιακή Επιστήμη). Μετά από ένα διάστημα στην Ισπανία η Κ. Θεοφανοπούλου μετακόμισε στην Αμερική για ένα χρόνο, πρώτα στην Βόρεια Καρολίνα και μετά στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια με καταγωγή από την Τρίπολη σήμερα ζει και πάλι στις ΗΠΑ διεξάγοντας έρευνες βιοπληροφορικής. Τα πεδία της έρευνάς της είναι η Νευροβιολογία της γλώσσας, αλλά και η Εξελικτική Γενετική, ενώ ασχολείται ενεργά με την υποστήριξη των γυναικών και των υποεκπροσωπούμενων μειονοτήτων στην επιστήμη. Μάλιστα, συμμετέχει σε μία πρωτοποριακή έρευνα του Πανεπιστημίου Rockefeller με επικεφαλής τον δρα Ερικ Τζάρβις για την κατανόηση του ρόλου των γονιδίων ως προς την ανθεκτικότητα ή την ευπάθεια ενός οργανισμού απέναντι στον ιό COVID-19.

Παράλληλα, στόχος της είναι να βοηθήσει τους επιστήμονες να μιλoύν την ίδια γλώσσα δημιουργώντας μια γενική ονοματολογία των γονιδίων όλων των σπονδυλωτών. Ακόμη, είναι αρχηγός της ελληνικής πρωτοβουλίας για ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο για την αλληλουχία των γονιδίων όλων των ευρωπαϊκών ειδών και την ιεράρχηση εκείνων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr “η σημερινή διάκρισή μου στους 30 επιστήμονες κάτω των 30 ετών της λίστας Forbes μπορεί να φέρει μόνο το δικό μου όνομα, αλλά ουσιαστικά φέρει τα ονόματα όλων των επιστημόνων που με έχουν βοηθήσει στην επιστημονική μου πορεία, αλλά και της οικογένειάς μου, που με στηρίζει σε κάθε βήμα. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό που η διάκριση αυτή δόθηκε για τη συνεισφορά μου στον τομέα της γονιδιωματικής, που την θεωρώ κλειδί για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξαφάνισης ειδών στον πλανήτη μας”.

Σχετικά με τα μελλοντικά της σχέδια σημείωσε: “Προσωρινά συνεχίζω την έρευνά μου ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Rockefeller και στο μέλλον σκοπεύω να δημιουργήσω τη δική μου ερευνητική ομάδα”.

Γιώργος Καλλίγερος

 

Kalligeros

 

Ο μοναδικός Έλληνας στην κατηγορία της λίστας “Βιομηχανία” γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο 27χρονος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μ. Βρετανία ως Engine Design Engineer στην Bentley Motors, ενώ αργότερα βρέθηκε στην Tesla όπου εργάστηκε ως Design Engineer. Έτσι βρέθηκε το 2015 στην Καλιφόρνια στο τμήμα του vehicle engineering.

Όταν επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ για το μεταπτυχιακό του ασχολήθηκε με τη μελέτη του ποδηλάτου ως μοντέρνου μέσου αστικής μεταφοράς. Στη συνέχεια μαζί με τον Dan Keene, ίδρυσαν την Pushme, μια εταιρεία που ανέπτυξε μια υποδομή φόρτισης για προϊόντα που έχουν κάποιου είδους μικρής κίνησης όπως είναι τα ηλεκτρικά σκούτερ. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ΤIER (ευρωπαϊκή startup ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών) στις αρχές του 2020 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης του δικτύου της σε 4.500 τοποθεσίες σε 85 διαφορετικές πόλεις.

Σήμερα ο νεαρός επιχειρηματίας ζει στο Λονδίνο και έχει τη θέση του διευθυντή Hardware στην TIER Mobility.

Ο Γιώργος Καλλίγερος ανέφερε στο Capital.gr: “Είμαι περήφανος που το Forbes με αναγνωρίζει ως ένα ανερχόμενο επιχειρηματία στο χώρο της βιομηχανίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το βραβείο δεν είναι μόνο προσωπική αναγνώριση, αλλά αναγνώριση της δουλειάς όλων όσων έχουν συνεισφέρει στο πρωτοπόρο δίκτυο άμεσης επαναφόρτισης της TIER”.

Και συμπλήρωσε: “Όσον αφορά σε σχέδια για το μέλλον, νιώθω τυχερός που εργάζομαι στο μεταίχμιο μεταξύ επιχειρηματικότητας και μηχανικής και συγκεντρώνω τις δυνάμεις μου στο να δώσω περεταίρω λύσεις στο πρόβλημα της αστικής μεταφοράς μέσω καινοτόμων προϊόντων”.

capital.gr

Back to top button
Close
Close