Επιχειρείν

Ντουμπάι: Πόλος έλξης για γυναίκες επιχειρηματίες

Το επιχειρείν είναι η δεύτερη φύση του Ντουμπάι, της μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η εξέταση επιχειρηματικών ευκαιριών και επενδύσεων συνιστά μέρος του DNA των κατοίκων της.

Τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε γυναίκες επιχειρηματίες, δίνοντάς τους κίνητρα, φορολογικά και όχι μόνο, για να ιδρύσουν επί αραβικού εδάφους την εταιρεία τους και από ό,τι φαίνεται εκείνες ανταποκρίνονται με θέρμη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των καταστημάτων τροφίμων και ποτών, των εταιρειών που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς επίσης και ένας αριθμός μαγαζιών λιανικών πωλήσεων, έχει επικεφαλής γυναίκες.

Ένας βασικός λόγος που η συγκεκριμένη περιοχή έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης, είναι σαφώς οι υποδομές στις οποίες έχουν πρόσβαση οι γυναίκες επιχειρηματίες, αλλά και το αναπτυγμένο startup οικοσύστημα. Στα κίνητρα έρχονται να προστεθούν η ελκυστική φορολογία και τα προγράμματα που ενθαρρύνουν την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων.

Η Κοραλί Φρανσουά-Ντολιντόν, ιδρύτρια του MaisonClad © maisonclad.com
Η Κοραλί Φρανσουά-Ντολιντόν, ιδρύτρια του MaisonClad © maisonclad.com

Ενδεικτικό παράδειγμα η Κοραλί Φρανσουά-Ντολιντόν, η οποία επί δύο χρόνια ονειρευόταν να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση μόδας καθώς εργαζόταν στο Ντουμπάι ως buyer. Αφού μελέτησε προσεκτικά την αγορά, διαπίστωσε ότι η ίδρυση μιας εταιρείας στην πόλη ήταν πιο απλή από όσο φανταζόταν.
Μέσα σε μια πενταετία, κατάφερε να αναπτύξει τη δική της αλυσίδα αποτελούμενη από 5 καταστήματα με ρούχα σε διαφορετικά σημεία της πόλης των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Η εταιρεία της Maison Clad πωλεί δημιουργίες γνωστών οίκων μόδας και όπως αναφέρει και η ίδια: «Σήμερα είμαι πωλήτρια, λογίστρια, συνεχίζω να αγοράζω και βέβαια είμαι και διευθύντρια μάρκετινγκ. Ετοιμάζω μια ιστοσελίδα. Η πορεία αυτά τα πέντε χρόνια είχε μεγάλο ενδιαφέρον».

Η Pure Born είναι μια εταιρεία που παράγει βιολογικές και βιώσιμες βρεφικές πάνες. Ιδρύθηκε στο Ντουμπάι το 2017 και έχει επεκταθεί σε 14 χώρες. Η Χάνα Κάραν ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος είναι κατηγορηματική και τονίζει πως «Είτε είσαι γυναίκα, είτε άνδρας, το να είσαι επιχειρηματίας δεν είναι μια εύκολη δραστηριότητα, ειδικά αν δεν έχεις θάρρος. Υπάρχουν πολλές γυναικείες ομάδες επιχειρηματικής δικτύωσης που έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Προσωπικά έχω πολλούς άνδρες μέντορες, που είναι σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών ή σε επενδυτικούς οίκους. Η συγκέντρωση κεφαλαίων για επιχειρήσεις εξακολουθεί να συναντά δυσκολίες. Είναι κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως. Μόλις το 2% όλων των επιχειρηματικών κεφαλαίων επενδύονται σε επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες. Είναι κάτι σοκαριστικό. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Όσον αφορά λοιπόν τη συγκέντρωση κεφαλαίων, χρειάζεται να δώσουμε μεγάλη ώθηση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Αλλά γενικά στο Ντουμπάι, έχουμε ένα μεγάλο δίκτυο υποστήριξης και καθοδήγησης».

Η εικόνα των ευκαιριών στην αγορά εργασίας γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη αν λάβουμε υπόψη έρευνα της εταιρίας ανάλυσης δεδομένων Magnitt, σύμφωνα με την οποία το 11% της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών κεφαλαίων το 2021 κατευθύνθηκε σε γυναίκες που άνοιξαν επιχείρηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε σύγκριση με τον διεθνή μέσο όρο του 3%. Το 13% απορροφήθηκε από εταιρίες που ιδρύθηκαν από κοινού, από γυναίκες και άνδρες και πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) πήγε αποκλειστικά σε άνδρες επιχειρηματίες.

Η Ριμ Αμπού Σάμρα, μια άλλη γυναίκα επιχειρηματίας άνοιξε το έκτο ινστιτούτο αισθητικής LaLoge, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υποστηρίζει ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία εάν είναι ενωμένες και υποστηρίζουν η μια την άλλη: «Πιστεύω ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα, εάν έχουμε καλή συνεργασία. Πολλές εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο για επαγγελματικούς λόγους ή για το κέρδος. Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα έχει δυσκολίες, αλλά παράλληλα θα σας προσφέρει χαρά, όταν έχετε επιτυχία».

Η Δρ. Σαίντα Τζαφάρ, Διευθύντρια της Visa της SVP & Group © twitter.com/saeedajaffar
Η Δρ. Σαίντα Τζαφάρ, Διευθύντρια της Visa της SVP & Group © twitter.com/saeedajaffar

Τέλος, η Δρ. Σαίντα Τζαφάρ, Διευθύντρια της Visa της SVP & Group για την Περιοχή του Κόλπου και υπήκοος των Εμιράτων με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην περιοχή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο που είναι τόσο φιλόξενα και ξεκάθαρα συμπεριληπτικά. Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό δεν είναι μόνο κάτι που προωθείται, αλλά και κάτι που όλοι αναμένουν».

Όσο για τη συμβουλή της για το πώς θα καταφέρουν οι γυναίκες να υψώσουν ανάστημα σ’ έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο λέει το εξής: «Επικεντρωθείτε σε αυτό που σας αρέσει και όλα τα άλλα θα έρθουν. Νομίζω ότι βοηθάει πάντα να έχεις πρότυπα, να έχεις άλλους ανθρώπους γύρω σου που ίσως έχουν ακολουθήσει μια παρόμοια διαδρομή και έχουν βιώσει παρόμοια πράγματα».

Back to top button
Close
Close