Ειδήσεις

Νέου τύπου προγράμματα «Εξοικονομώ» για 600.000 δικαιούχους

Τα νέου τύπου «Εξοικονομώ» αλλάζουν φιλοσοφία και εκτός από τη παραδοσιακή επιδότηση που θα συνεχίσουν να εισπράττουν οι δικαιούχοι, στο παιχνίδι μπαίνουν εξειδεικευμένες ενεργειακές εταιρείες, που θα αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία για λογαριασμό του πελάτη τους, από το στάδιο της αίτησης μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών, παρακάμπτοντας μια σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων.

Σε μια συγκυρία όπου η ζήτηση για υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταρρυθμίσει το μέχρι σήμερα μοντέλο, το οποίο αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Καθόλου τυχαίο ότι από τα προγράμματα της περιόδου 2019-2023, οι καταβληθείσεις πληρωμές δεν υπερβαίνουν το 10% επί του συνόλου των εγκεκριμένων αιτήσεων, προκαλώντας βροχή παραπόνων από τους δικαιούχους.

Το νέο εξεταζόμενο καθεστώς περιέγραψε χθες κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, και παρουσία συνολικά έξι υπουργών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, κατά τα «αποκαλυπτήρια» του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου.

Του εργαλείου δηλαδή που έχει εξαγγείλει η Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από το 2026, θα προικοδοτείται με έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 και φιλοδοξεί να μετριάσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που φέρνει σε ένα διογκούμενο αριθμό εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών η πράσινη μετάβαση.

Και ειδικά, τα κόστη που συνεπάγεται η καθιέρωση από το 2027, στο όνομα της ενεργειακής μετάβασης, του περίφημου «φόρου άνθρακα», (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών – ΣΕΔΕ ΙΙ), όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, που θα επιβαρύνει κατακόρυφα τα ορυκτά καύσιμα στις οδικές μεταφορές, δηλαδή βενζίνες – ντίζελ και τη θέρμανση στα κτίρια, πλήττοντας πρωτίστως τα χαμηλά εισοδήματα.

Σε αυτό το τοπίο και μπροστά στους φόβους για αλματώδη διεύρυνση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων εντός της Ευρωπαικής Ενωσης, η Κομισιόν καλεί τις χώρες να επαναπροσδιορίσουν τον ορισμό του ενεργειακά ευάλωτου, ώστε να αυξηθεί η περίμετρος των δικαιούχων στήριξης.

 

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, στα υφιστάμενα κριτήρια προστίθενται πλέον πολλά ακόμη, όπως κοινωνικά (μονογονεικές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες), γεωγραφικά (κάτοικοι νησιών, ορεινών και παραμεθόριων περιοχών), καθώς επίσης ηλικιακά ή άλλα (φοιτητές), ανεβάζοντας το ετήσιο εισόδημα κάτω από το οποίο θεωρείται ένα νοικοκυριό ενεργειακά ευάλωτο στα 30.000 ευρώ. Η περίμετρος διευρύνεται περαιτέρω.

Στη χώρα μας, οι δυνητικά ωφελούμενοι του νέου Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου μπορεί να φτάσουν και το 1,5 εκατομμύριο. Στο νούμερο αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τόσο τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά – που λόγω των νέων κριτηρίων αυξάνονται από 300.000 σε 600.000 – όσο και αυτά που λόγω της αύξησης των καυσίμων, δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν ιδιόκτητο αυτοκίνητο για τις μεταφορές τους.

Back to top button
Close
Close