Ειδήσεις

Νέος Δικαστικός Χάρτης: Επιτάχυνση κατά τουλάχιστον 25% στο χρόνο απονομής Δικαιοσύνης – Ενοποίηση Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία

Μετά από 114 χρόνια, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε επιχειρήσει την ενοποίηση των δύο πρώτων βαθμών δικαιοδοσίας, ήρθε – φαίνεται – εκ νέου η ώρα: «Αλλάζει το δικαστικό σύστημα της χώρας» όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης κατά την παρουσίαση του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Η αρχή εφαρμογής του νέου Χάρτη, που θα είναι σε διαβούλευση έως τις 18 Απριλίου, θα γίνει με το νέο δικαστικό έτος με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα να παρουσιάζει στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε βήμα- βήμα τις διαδικασίες, αλλά και να αναλύει το οφέλη της μεταρρύθμισης.

«Οι προσδοκίες από το ενοποιημένο σώμα Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων είναι η μείωση από 17% έως 24% του χρόνου απονομής Δικαιοσύνης» ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, επισημαίνοντας πως μόνον με την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη μειώνεται κατά 25% ο χρόνος.

Για να προσθέσει πως με τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης, τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, τη θεσμοθέτηση σύγχρονου πλαισίου εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και την ψηφιακή μετάβαση, «η απονομή της Δικαιοσύνης θα φτάσει στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών αρχών».

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη ο νέος Δικαστικός Χάρτης αναμένεται να επισπεύσει το χρόνο έκδοσης των πολιτικών και ποινικών αποφάσεων, από τα 4 χρόνια (1.482 ημέρες) που απαιτούνται σήμερα στα 2,5 χρόνια (900 ημέρες).

Back to top button
Close
Close