Cooking ideasΕπιχειρείν

Μπακαλιάρος ο παραδοσιακός, ανάρπαστος από τον Ξιφία!

 

Έτοιμος ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος 7,80kg… στο τραπέζι σας από σήμερα και κάθε μέρα ως την 25η Μαρτίου μπορείτε να προμηθευτείτε από τον Ξιφία, 28ης Οκτωβρίου 24. στα Τρίκαλα. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2431077008. Επίσης, αναζητήστε μπακαλιάρο σκορδαλιά & τον Αγιορείτικο μπακαλιάρο που έχει ετοιμάσει η ομάδα του Ξιφία και παραδοσιακά ξεπουλάει !

Για την ιστορία…

Η νηστεία της σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μέσα στο διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.
Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας

Έτσι, εξηγείται γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου.

Back to top button
Close
Close