ΠρόσωπαΤρίκαλα

Μικέλης Χατζηγάκης: Εκπροσωπώντας μια νέα γενιά πολιτικών

 

Συνεχιστής ενός από τα σημαντικότερα πολιτικά ονόματα, ο Μικέλης Χατζηγάκης, είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος μιας νέα γενιάς πολιτικών…Στη συνέντευξη που παρέθεσε στο περιοδικό ΙΔΕΕΣ και την Αλεξάνδρα Τάμπου, μίλησε ανθρώπινα και ανοιχτά. Μας σύστησε την καθημερινότητά του, τα αγαπημένα του πρόσωπα που στηρίζουν το όραμά του αλλά και όσα ονειρεύεται για τη χώρα και τον τόπο του, το νομό Τρικάλων.

 

Από τη μέρα που εγκατασταθήκατε στα Τρίκαλα έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής σας, πως είναι η προσαρμογή μαζί με την σύζυγο σας και τα 3 σας παιδιά;

Το ότι ζούμε εδώ, με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, δημιουργεί σε όλους μας μια πολύ ζεστή και πολύ γλυκιά αίσθηση. Για εμένα, όπως καταλαβαίνετε, η προσαρμογή ήταν δεδομένο πως θα είναι εύκολη. Κι ας άλλαξαν, προφανώς, πολλά στην καθημερινότητά μου. Και ήταν όντως εύκολη, γιατί από πολύ μικρός είχα πολύ ισχυρούς δεσμούς με τα Τρίκαλα. Πάντα εδώ ένιωθα πως είναι ο τόπος μου. Ξέρετε, για ένα μικρό αγόρι, είναι πολύ ισχυροί οι δεσμοί που αναπτύσσονται με τον τόπο που πάντα ένιωθε ανεμελιά, που έπαιξε για πρώτη φορά μπάλα, που γνώρισε τη φύση αλλά και τις παραδόσεις του λαού μας. Μιλάμε για βιώματα έντονα, που σε χαρακτηρίζουν. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι είχα μια έγνοια για τη γυναίκα μου, την Αγγελική, και τις 3 κόρες μας, την Άννα, την Ελισάβετ και την Αλκυόνη. Το πόσο ομαλά προσαρμόστηκαν, λοιπόν, στην καθημερινότητα του τόπου μας και οι γυναίκες της ζωής μου, ήταν για εμένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Και το πιο ωραίο είναι ότι, μαζί τους, ανακαλύπτω κι εγώ από την αρχή αυτόν τον ευλογημένο τόπο, τις ομορφιές και τις δυνατότητές του. Δεν υπάρχει –νομίζω–  άλλο μέρος στον κόσμο που θα ήθελα να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή με την οικογένειά μου.

Το ημερήσιο πρόγραμμα σας περιλαμβάνει επισκέψεις σε χωριά του νομού, σε διάφορες  υπηρεσίες, και πολλές ομιλίες. Είστε σε διαρκή επαφή με τον κόσμο, θεωρείτε ότι έχετε εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ Τρικάλων;

Να το ξεκαθαρίσουμε: Το ποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο αποτελεί απόφαση του Προέδρου της ΝΔ και ουδείς δικαιούται να πιστεύει ότι έχει εξασφαλίσει θέση σε αυτό.

Για εμένα είναι απλά τα πράγματα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και τα Τρίκαλα νέα δύναμη για να πάνε μπροστά. Σε αυτή την προσπάθεια, λοιπόν, θέλω να συνεισφέρω και εγώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο άνθρωπος που αύριο θα κρατά στα χέρια του τις τύχες της χώρας, με εμπιστεύτηκε στη χάραξη θέσεων του κόμματός μας, ως ειδικό εμπειρογνώμονα για κρίσιμα οικονομικά θέματα. Το ποια επιλογή θα κάνει αύριο για τα ψηφοδέλτια είναι, ξαναλέω, μια καθαρά δικιά του απόφαση. Εγώ, σε κάθε περίπτωση, είμαι εδώ, στρατιώτης της παράταξης. Έχω ξεκινήσει τη δική μου προσπάθεια να δίνω κάθε μέρα και μια μάχη, ώστε να βάλω το δικό μου λιθαράκι. Όπως σωστά αναφέρατε, καθημερινά περιοδεύω στο Νομό μας. Από την πόλη των Τρικάλων, μέχρι την πιο μακρινή άκρη του Νομού μας, όπου κι αν βρεθώ, συναντώ τους συμπολίτες μας και συνομιλώ μαζί τους. Τους συναντώ στα καφενεία, την αγορά και τους χώρους δουλειάς, μιλάω με τους μεγαλύτερους αλλά και με τους νέους. Με τους άνδρες και τις γυναίκες. Ακούω με τις απόψεις τους. Καταγράφω τα προβλήματα και τα παράπονά τους. Προσπαθώ να καταλάβω από πρώτο χέρι, όσο γίνεται, τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, ακριβώς όπως τις βιώνουν. Γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι, πριν υποσχεθείς οποιαδήποτε βελτίωση σε οποιοδήποτε πρόβλημα, πρέπει να το έχεις κατανοήσει. Σε βάθος και ολοκληρωμένα.  Θέλω να σας πω και κάτι ακόμα. Συνομιλώντας με τους συμπολίτες μας, πάντα γοητεύομαι από τον χαρακτήρα, τη δύναμη και τη θέλησή τους. Είναι και αυτός ένας ακόμα λόγος που αισθάνομαι πολύ τυχερός που κατάγομαι από αυτό το κομμάτι της Ελλάδας. Και θα νιώσω ευλογημένος αν μια μέρα το εκπροσωπήσω.

Γιατί να σας δώσουν οι τρικαλινοί ψηφοφόροι την ψήφο τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές; Τι μπορείτε να πετύχετε εσείς ως εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ελληνικό κοινοβούλιο για το καλό του νομού Τρικάλων, που δεν το έπραξαν οι προκάτοχοι σας;

Σήμερα λόγω της περιπλοκότητας των προκλήσεων οι πολιτικοί θα πρέπει να μπορούν να λύσουν προβλήματα παντρεύοντας το τεχνοκρατικό με το πολιτικό σκέλος. Δηλαδή, να μπορούν να κατανοήσουν σε βάθος δύσκολα τεχνικά θέματα (π.χ. κόκκινα δάνεια, συνταξιοδοτικό σύστημα, δημοσιονομικά, διπλωματία, κα). Ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι σε θέση να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τους πείσουν για τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Έχοντας σπουδάσει οικονομικά και διπλωματία σε σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου και έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια σε κορυφαίους οικονομικούς και διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, BCG, Alpha Bank) πιστεύω πως μπορώ να συνδυάσω το τεχνοκρατικό με το πολιτικό σκέλος και να συμβάλω, στο μέτρο του δυνατού, δίνοντας λύσεις στα σύνθετα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ξέρετε κάτι; Σε όλες αυτές τις περιοδείες μου που συζητούσαμε πριν, όσο περισσότερα βλέπω, τόσο περισσότερο αρνούμαι να δεχτώ ότι ο Νομός μας βρίσκεται –βάσει των δεικτών ανάπτυξης– στις τελευταίες θέσεις της χώρας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Άμεσα. Και είμαι έτοιμος να δουλέψω, να παλέψω ακόμη και πέρα από τις δυνάμεις μου, για να πάρουν τα Τρίκαλα τη θέση που τους αξίζει, και ο Νομός να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης, αλλά και έναν τόπο ιδανικό για να μεγαλώσει μια οικογένεια τα παιδιά της.

Γιατί ένας νέος άνθρωπος που έχει κάνει σπουδές και έχει εργαστεί στο εξωτερικό, θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική;

Ξέρω ότι δεν είναι συνηθισμένο ένας άνθρωπος στην ηλικία μου να θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Θέλω να μπω σε αυτή τη μάχη στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο γιατί βλέπω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει κακό στην πατρίδα μας, αλλά και γιατί πιστεύω πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να βοηθήσει τον τόπο να ανακάμψει. Και θέλω να αποδείξω ότι οι νέοι άνθρωποι, η γενιά των τριαντάρηδων, μπορούμε –αλλά και οφείλουμε– να κάνουμε τη διαφορά.

Σας είπα, όμως, ότι δεν νιώθω απλώς ενδιαφέρον για τα κοινά, αλλά και χρέος απέναντι στον τόπο. Είμαι πατριώτης και θέλω, όσο μπορώ, να στηρίξω την πατρίδα μου. Έχοντας μαζέψει , όπως αναφέρατε, πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις μέσα από τις σπουδές μου αλλά και την εργασιακή μου εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό, πιστεύω ότι μπορώ να γίνω χρήσιμος. Αν το πιστεύουν και οι συμπολίτες μου αυτό, θα μου δώσουν την ευκαιρία να το προσπαθήσω.

Με την σύζυγο σας, Αγγελική Παπαντωνίου, πέρα από την κοινή σας ζωή έχετε και μια συνεργασία στο πολιτικό σας γραφείο, μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Για πολλούς η ιδέα να περνούν 24 ώρες το 24ωρο μαζί με τη σύντροφό τους, ίσως ακούγεται σαν μία τρομακτική πρόκληση. Για άλλους, όμως, αυτό σημαίνει ευτυχία. Και μάλιστα όχι ακατόρθωτη. Προφανώς –και ευτυχώς- ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Ασφαλώς και υπάρχει ρουτίνα, καθημερινή τριβή, ένταση που σε ακολουθεί παντού και συνήθως μεταφέρεται και στο σπίτι ή καμιά φορά και συγκρούσεις. Υπάρχουν όμως και θετικά,  πολύ σημαντικά και πολύ δυνατά σημεία όπως ο κοινός στόχος, η κοινή προσπάθεια για την επίτευξή του, οι κοινές φιλοδοξίες, όταν μοιράζεσαι τις ίδιες αγωνίες… Όλα αυτά μας φέρνουν πιο κοντά, δυναμώνουν  τη σχέση και την κάνουν πιο σταθερή. Και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το κάνω όλο αυτό αν δεν είχα και την Αγγελική μαζί μου. Και σίγουρα δεν θα το έκανα εξίσου αποτελεσματικά.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα του πατέρα σας κ. Σωτήρη Χατζηγάκη που θα θέλατε να συνοδεύουν και τη δική σας  πολιτική πορεία;

Αποτελεί σπουδαίο τίτλο τιμής για εμένα το ότι είμαι γιος του Σωτήρη Χατζηγάκη. Ενός ανθρώπου που πορεύτηκε για πάνω από σαράντα χρόνια στην πολιτική με ήθος, εντιμότητα, αξιοπρέπεια και ακεραιότητα. Από εκείνον πήρα πρωτίστως τον σεβασμό σε ηθικές αρχές και αξίες. Και αυτή είναι και θα είναι η πυξίδα μου στη πολιτική μου πορεία, σε οτιδήποτε κάνω. Όπως πυξίδα στη ζωή μου αποτελούν πάντα, αυτά τα 3 πράγματα που μου έλεγαν οι γονείς μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου: «να είσαι εργατικός, να είσαι νοικοκύρης και να δίνεις κάτι πίσω στην κοινωνία». Με την ευκαιρία, όμως, θέλω να σας πω και κάτι ακόμα: Όσο περήφανος κι αν νιώθω για την οικογένειά μου, δεν επιθυμώ κανείς να με ψηφίσει για το όνομά μου. Αλλά ούτε και να με απορρίψει εξαιτίας του. Θέλω να με κρίνει –θετικά ή αρνητικά– για αυτό που είμαι ο ίδιος. Όχι ως Χατζηγάκη. Αλλά ως Μικέλη Χατζηγάκη.

 

Σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ποιες είναι οι μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική οικονομία, ώστε να έχουμε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο. Θα περιορίσετε τον Δημόσιο τομέα και θα δώσετε φορολογική ‘ανάσα’ στις επιχειρήσεις για ανάπτυξη;

Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι το κυρίως ζητούμενο στην Ελλάδα της κρίσης. Ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος  μας είναι να βρουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δουλειά.

Μια γενιά ταλαντούχων νέων φεύγει από τη χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Θα επιστρέψουν μόνο εάν τους προσφέρουμε πραγματικές ευκαιρίες δουλειάς. Γι’ αυτό, η πολιτική μας ατζέντα επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τομείς στους οποίους, σε μεγάλο βαθμό, εντοπίζεται και η δική μου εξειδίκευση. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, αλλά και τις εισφορές. Οι μεγάλες τομές αφορούν σε στοχευμένα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σε στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων, που θα διευκολύνει νέες επιχειρήσεις να γεννηθούν και να δώσουν δουλειές. Στον επαναπροσδιορισμό του κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού συστήματος, αφού η περαιτέρω περικοπή συντάξεων και η αύξηση ορίων ηλικίας δεν καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο. Στην απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου. Όσο για τον περιορισμό του Δημοσίου που αναφέρετε, οι παράλογες σπατάλες δεξιά κι αριστερά πρέπει να κοπούν, όχι οι θέσεις εργασίας.

Κοιτάξτε, αυτή η κρίση αδίκησε πολλούς. Αλλά περισσότερο από όλους, ίσως, αδίκησε τους νέους. Οι μισοί μου φίλοι είναι άνεργοι. Πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρω τι σημαίνει να θες να δημιουργήσεις, στα πιο παραγωγικά σου χρόνια, και να μην μπορείς. Να θέλεις να κάνεις οικογένεια και να μην μπορείς. Να θέλεις να ανοίξεις το σπίτι σου και να μην μπορείς. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και είναι στο χέρι μας να αλλάξει. Οι αλλαγές που ονειρευόμαστε μπορούν να γίνουν. Και θα γίνουν μόνο αν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την μάχη.

Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα από πολλούς κρίνεται σε αρκετά σημεία αναξιόπιστο. Μπαίνοντας στον στίβο των εκλογών, πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτό; Μπορεί να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη;

Είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Εδώ και μια δεκαετία βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η οποία εντέλει μετασχηματίστηκε σε βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, οδηγώντας και στην απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος.

Το νιώθω, το βλέπω, το ακούω στις συζητήσεις με τους συμπολίτες μου. Άλλωστε, δεν σας κρύβω ότι και εγώ αισθάνομαι πολύ περισσότερο πολίτης, παρά πολιτικός. Πρέπει, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση πολίτη – πολιτικού. Μπορεί τα τελευταία χρόνια, σε όψεις της πολιτικής να έχουν κυριαρχήσει ο διχασμός, ο λαϊκισμός και ο κυνισμός, αλλά είναι η ίδια η πολιτική και οι πολιτικοί που μπορούν να ξαναφέρουν την ελπίδα, την αισιοδοξία, την πρόοδο και κυρίως να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του λάου.  Αυτό είναι το μέλλον στο οποίο στοχεύει η Νέα Δημοκρατία. Και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να μιλάει με ειλικρίνεια και θάρρος. Δεν τάζει, δεν λαϊκίζει, δεν λέει μεγάλα κούφια λόγια. Από αυτά, χορτάσαμε –και είδαμε και πόσο ακριβά κοστίζουν. Είναι προφανές ποιον εμπιστεύονται πλέον περισσότερο οι πολίτες για να φέρει επενδύσεις και κυρίως να δημιουργήσει νέες δουλειές. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αποδεικνύει κάθε μέρα ότι ο λαός μπορεί να τον εμπιστευτεί και μόνο μια κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, μπορεί να προχωρήσει στην αναδόμηση της χώρας, μέσα από τα ερείπια που αφήνουν ο Τσίπρας και η παρέα του.

 

Έχετε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια κακή συμφωνία… Υπάρχουν περιθώρια άμβλυνσης των συνεπειών;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, ετεροβαρής για την Ελλάδα και εκτός της μέχρι σήμερα εθνικής γραμμής. Με τους χειρισμούς αυτής της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν ισχυροποιείται η διεθνής θέση της χώρας μας όπως η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας παρουσιάσει, αλλά αντιθέτως χάνουμε σπουδαίες ευκαιρίες να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κυρίαρχο παίκτη στην γεωστρατηγική σκακιέρα της Μεσογείου.

Και να σας πω κάτι; Αισθάνομαι θλίψη ως Έλληνας, όταν βλέπω τον πρωθυπουργό να τυγχάνει υποδοχής εθνικού ευεργέτη στα Σκόπια, ενώ στην ίδια του τη χώρα αντιμετωπίζεται από το λαό σαν ανεπιθύμητος, ιδίως από τη Λάρισα και πάνω…

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή για την πλειονότητα των Ελλήνων, διότι εκχωρεί ‘μακεδονική’ γλώσσα και ταυτότητα στους Σκοπιανούς.  Η Συμφωνία είναι όμως τόσο καλή για τον κ. Τσίπρα ώστε έφτασε να ντρέπεται, έστω και να αναφέρει τον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης με την επίσημη ονομασία του… Ξέχασε ότι το αεροδρόμιο λέγεται «Μακεδονία» και το ξαναβάφτισε «Μίκρα»! Αυτό για έναν πρωθυπουργό, είναι κατάντια!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη -ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας- έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αμβλύνει τις προβληματικές συνέπειες αυτής της ζημιογόνας συμφωνίας, προς όφελος της χώρας. Με συγκροτημένο σχέδιο θα υπερασπιστεί και θα στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα μακεδονικά προϊόντα μας. Και έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει πλήρως το δικαίωμά της να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αν θεωρεί ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει «Θα κυβερνήσω με τη γενιά μου…». Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της χώρας αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική σκηνή των επόμενων χρόνων εφόσον κάνει πράξη τα λόγια του…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύεται τους νέους και ήδη το αποδεικνύει με τις επιλογές των υποψηφίων που ρίχνει στη μάχη των επερχόμενων εκλογών.  Γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, χρειάζεται νέο ατόφιο πολιτικό λόγο. Χρειάζεται ισχυρή και σοβαρή ανανέωση, για να οικοδομηθεί μια νέα σχέση, τοποθετώντας τη νέα γενιά στο προσκήνιο με άποψη, φωνή και διεκδίκηση. Δεν χρησιμοποιεί τη νεότητα ως τέχνασμα, ούτε ως περιτύλιγμα προοδευτισμού, αλλά ως στυλοβάτη της ελπίδας και της αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ποιο είναι το όραμα σας για το νομό Τρικάλων, τι θα θέλατε να δείτε να γίνεται, αν εκλεγείτε, στην εκλογική σας περιφέρεια;

Ο τόπος μας μπορεί να μεγαλουργήσει αξιοποιώντας τα μοναδικά του πλεονεκτήματα: Τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τόσα άλλα. Τα Τρίκαλα είναι μια περιοχή με παραγωγική και εδαφολογική πολυμέρεια. Ιδιαιτερότητα που δεν έχει αξιοποιήσει. Ο τόπος μας διαθέτει σημαντικό αστικό κομμάτι, αλλά και ισχυρό γεωργοκτηνοτροφικό κλάδο. Περιμένει, λοιπόν, από την αυριανή κυβέρνηση, στοχευμένες πολιτικές που να ενισχύσουν και το αστικό, αλλά και το γεωργοκτηνοτροφικό κομμάτι.

Ο αστικός πληθυσμός, ιδίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως είναι οι έμποροι, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, χρειάζονται άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών. Να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και να προωθήσουμε την απασχόληση.

Κάτι που συνδέεται άμεσα και με την αναβάθμιση του τουρισμού μας μέσα από στοχευμένες δραστικές παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά (π.χ. περιπατητικός τουρισμός). Και βέβαια, να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο στο Νομό Τρικάλων έχει μείνει σχεδόν απαράλλαχτο τα τελευταία 100 χρόνια. Η δε ολοκλήρωση των έργων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 -ένα έργο κρίσιμο για το τόπο μας, έμπνευση της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο κλήθηκε να αποπερατώσει ο ΣΥΡΙΖΑ- όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε. Όσοι μπορούμε να ασκήσουμε πίεση, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το έργο να ολοκληρωθεί τάχιστα, με την απόδοση του τμήματος ως την Ξυνιάδα.

Παράλληλα ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας, έχει επείγουσα ανάγκη στήριξης, και μάλιστα πολλαπλής. Διότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας χρειάζονται μικρά και μεσαία αρδευτικά έργα, προγράμματα εκπαίδευσης νέων αγροτών και εξοικείωση με τις καινούργιες τεχνολογίες. Πάνω από όλα, όμως, απαιτείται μείωση του κόστους παραγωγής, σε όλα τα προϊόντα που γεννά η γη των Τρικάλων. Με μέτρα όπως η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στους επαγγελματίες. Είναι γνωστό ότι διαθέτουμε εκτεταμένες καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού και βάμβακα. Αυτές πρέπει να ενισχυθούν και να οργανωθούν σε μια καινούργια, μοντέρνα και αποδοτική βάση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στις δυναμικές καλλιέργειες που τροφοδοτούν τις αγορές με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά των Τρικάλων. Εξίσου πρέπει να στηριχτεί και ο κτηνοτροφικός τομέας, όπου πρέπει να δούμε και πώς μπορεί το κράτος να βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση των βοσκοτόπων.

Αυτό όμως που ουσιαστικά έχει ανάγκη αυτός ο τόπος είναι το ενδιαφέρον και το να ξυπνάς και να κοιμάσαι έχοντας στο μυαλό σου το καλό των ανθρώπων του. Η πολιτική δεν πρέπει να γίνεται πίσω από γραφεία και κλειστές πόρτες αλλά πρωτίστως εκεί έξω – στους δρόμους, στα χωράφια, στην λαϊκή αγορά, στις επιχειρήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button
Close
Close