Design

Με ρετρό διάθεση η κατοικία στη Μύκονο

Με ρετρό mid-century αισθητική

 

Η Papyrella αποτελεί ένα μοναδικό εξοχικό καταφύγιο έξι υπνοδωματίων που διαθέτει μια γοητευτική αυθεντικότητα. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1980, το σπίτι ανακαινίστηκε πρόσφατα από το Architecture Research Practice με έδρα την Αθήνα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, την αρχιτέκτονα Σοφία Ξανθάκου και τον art dealer Ανδρέα Μελά, χωρίς να επηρεάσει τον αρχικό του χαρακτήρα. Σε συνδυασμό με την επιλεγμένη συλλογή από design αντικείμενα, vintage έπιπλα και πρωτότυπα έργα τέχνης, η Papyrella έχει μια χαλαρή, σπιτική ατμόσφαιρα που συνδυάζει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη φιλοξενία με μια σοφιστικέ αισθητική.

1-4cjb6.jpg

«Σκαρφαλωμένο» στην πλαγιά του λόφου πάνω από το λιμάνι, μόλις πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη, το σπίτι απολαμβάνει πανοραμική θέα στη θάλασσα που δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη χορογραφία των φέρι και των κρουαζιερόπλοιων που πλέουν μεταξύ των νησιών. Στην πραγματικότητα αυτές οι φωτογραφίες ενέπνευσαν το όνομα της βίλας: «Papyrella» είναι ένα πρωτόγονο καράβι φτιαγμένο από τα στελέχη του φυτού πάπυρου που χρησιμοποιήθηκε πριν από 10.000 χρόνια στις Κυκλάδες για να ταξιδέψει από το ένα νησί στο άλλο, έτσι το όνομα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να φανταστούν εκείνους τους πρώτους εμπόρους ή προσκυνητές που διέσχιζαν με τόλμη το Αιγαίο Πέλαγος.

Χτισμένο σε δύο επίπεδα, το σπίτι ακολουθεί τη φυσική πλαγιά του λόφου με τους κύριους χώρους του καθιστικού και τρία υπνοδωμάτια να βρίσκονται στο επάνω επίπεδο και δύο επιπλέον υπνοδωμάτια στον κάτω όροφο, μια διαμόρφωση που εξασφαλίζει ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα από όλα τα δωμάτια. Ένας ανεξάρτητος ξενώνας περιλαμβάνει ένα έκτο υπνοδωμάτιο, ενώ το κατάλυμα διαθέτει επίσης κι ένα παρεκκλήσι. Στο χαμηλότερο επίπεδο, μια μεγάλη βεράντα στην πισίνα είναι εκεί όπου «χτυπά» η καρδιά του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μια σειρά από μικρότερες βεράντες και μπαλκόνια επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν τη θέα με ιδιωτικότητα.

3-fj5hJ.jpg

Οι εσωτερικοί χώροι της βίλας επιτυγχάνουν μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της κυκλαδίτικης απλότητας και της κομψότητας στα μέσα του αιώνα με vintage αναφορές. Οι ασβεστωμένοι τοίχοι, τα λευκά ζωγραφισμένα ταβάνια από ξύλο και οι ξύλινες πόρτες και τα παράθυρα σε μια δροσερή απόχρωση μέντας αποτυπώνουν χαρούμενα την αύρα του νησιού, ενώ δημιουργούν φωτεινούς και ευάερους εσωτερικούς χώρους. Εν τω μεταξύ, τα δάπεδα από μωσαϊκό και οι μαρμάρινοι πάγκοι ενισχύουν την αισθητική της εκλεπτυσμένης απλότητας και προκαλούν μια αίσθηση παρθένας κομψότητας. Η σιωπηλή χρωματική παλέτα των λευκών τόνων συμπληρώνεται από παστέλ τόνους, ενώ οι μεταλλικές καρέκλες κόκκινου και μπλε χρώματος και τα παιχνιδιάρικα υφάσματα προσθέτουν πολύχρωμες πινελιές.

2-rYT74.jpg

Τα εκλεκτής ποιότητας έπιπλα αναμεμειγμένα με μοντέρνα κομμάτια και μια φανταστική συλλογή αντικειμένων και έργων τέχνης αποτελούν μια εκλεκτική ρετρό-μοντέρνα αισθητική που ενσαρκώνει τη μοναδική προσωπικότητα της Papyrella. Σε συνδυασμό με την προνομιακή του θέση και τις γενναιόδωρες εξωτερικές ανέσεις, η βίλα αποτυπώνει κομψά τη μεσογειακή καλοκαιρινή ζωή.

glow.gr

Back to top button
Close
Close