Τρίκαλα

Μεγάλη επιτυχία στην αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στη Σαρακίνα Καλαμπάκας

 

Με συγκίνηση, ενθουσιασμό και τη μαζική συμμετοχή των γυναικών του χωριού, αναβίωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Σαρακίνα Καλαμπάκας το παραδοσιακό έθιμο του Κλήδονα, το οποίο είχε χρόνια να πραγματοποιηθεί.

Η κεντρική πλατεία της Σαρακίνας πλημμύρισε από ήχους και χρώματα, καθώς οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν την αναβίωση του εθίμου τραγουδώντας παλιά παραδοσιακά τραγούδια που σχετίζονται με τον Κλήδονα. Με μια πομπή που απέπνεε σεβασμό και αυθεντικότητα, κατευθύνθηκαν έξω από το χωριό, σε περιοχές όπου φύονται τα «κλήδονα» – αρωματικά φυτά, αγριολούλουδα και πρασινάδες της περιοχής.

Εκεί, ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων τους, συνέλεξαν τα φυτά και κατασκεύασαν στεφάνια, τα οποία φόρεσαν στα κεφάλια τους, τιμώντας την παράδοση και στέλνοντας το μήνυμα πως τα ήθη και τα έθιμα του τόπου δεν ξεχνιούνται.

Ο καιρός στάθηκε ιδανικός, με τον ήλιο να φωτίζει την προσπάθεια και να ενισχύει τη γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. Το χωριό «ντύθηκε» με την αύρα μιας άλλης εποχής, γεμίζοντας συγκίνηση τους παλαιότερους και δίνοντας στους νεότερους το παράδειγμα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η επιτυχής αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα απέδειξε πως η Σαρακίνα και οι κάτοικοί της αγαπούν, σέβονται και κρατούν ζωντανή την παράδοση. Ήταν μια μέρα που ένωσε γενιές, ξύπνησε μνήμες και γέννησε την ελπίδα ότι τέτοιες όμορφες δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

 

Back to top button
Close
Close